Foarte ciudat, am deschis cartea exact la acel capitol fără sa fi marcat. Din "viata după moarte" citează 1.Corinteni 15:35-38, 40:42-44,51 și 53.
Nu înțeleg ce înseamnă să fac spam. Eu iau în serios așa ceva deoarece nu îmi pot explica de ce ne naștem în anumite familii și trebuie sa tragem anumite ponoase. Pentru mine logic ar fi ca am mai trăit cândva și am făcut ceva pentru care trebuie sa plătesc în viata asta, pe lângă păcatele stramosesti sau familiale. De ce sa nu luam în serios o asemenea ipoteza? Natura nu e finita în niciun caz și da, ne invartim în cerc. Am un duhovnic foarte bun și mi-a spus ca ideile astea vin de la satana. Cu budismul, sufismul, științele oculte dar eu cred ca sunt doar pasionata de cunoaștere. În biblie chiar scrie :"Crede și nu cerceta?" dar oare nu se aplica și :"Adevărul te va elibera."?
Și eu ma cred deșteapta pământului ca mulții alții de altfel. Sincer mi-ar plăcea să urmez doar credința în care m-am născut și oricum ma călugăresc daca îmi da Dumnezeu zile. Vreau sa practic, sa ma rog, sa muncesc, sa plec capul în fata Lui. Dar deocamdată rămân la ideile mele și cred ca nici în călugărie nu o sa scap de ele.
In primul rand, 1 Cor. 15:42 "Aşa este şi învierea morţilor: Se seamănă (trupul) întru stricăciune, înviază întru nestricăciune;" anuleaza tot ce crezi, pentru ca odata ce este inviere, nu are cum sa fie si reincarnare.
In al doilea rand, natura e categoric finita, la fel cum omul este o fiinta finita.
In al treilea rand, nu ai cum sa mostenesti pacatul altuia, noi mostenim firea umana cazuta.
In al patrulea rand, asculta de duhovnic ca iti zice bine. Dumneata privesti credinta dintr o perspectiva sociologica, ceea ce e gresit, deoarece fiecare religie are o teologie, o filozofie si argumente proprii.
In al cincilea rand, cunoasterea este un lucru, acumularea de informatii un altul.
In al saselea rand, cu siguranta nu ne invartim in cerc, altfel viata nu ar avea sens si totul ar fi permis.
Nu in sfarsit si cel mai important, nicaieri in Biblie nu spune "Crede si nu cerceta", aceasta este o sintagma pseudo crestina, papistasa sau protestanta.
Descartes spune ca corpul este o extensie a sufletului. Cand corpul nu exista inca., Sufletul exista dintotdeauna. Nu si asa putem spune si despre creatie. Ea are un inceput, Dumnezeu nu are. Intr-o miscare cinética sau dinámica originea miscarii incepe de la inceput (cauza-efect). Mecánica care se vede la exterior este precedata de o Dinámica mai precedenta. Vezi miscarea rectilinie, cinemática, etc. Nu exista miscare absoluta ci iregulara zig-zag. Parmenide vorbeste de o mecánica statica insa Heraclit de o mecánica dinámica (devenire). Pentru multi universul se compune din atomi si gol. Insa acel gol este umplut. Chiar daca atomii sunt separati (gol, discontinu) sunt uniti pentru ca acel gol sau discontinuu este umplut cu energía. Epicur spune ca universul este compus din atomi si vid. Acest vid care separa atomii este umplut nu cu materia atomului ci cu energíe.
În primul rând, trebuie să definim ce înțelegem prin "suflet".
Dacă ne referim la o entitate imaterială, separată de corpul fizic, atunci trebuie să ne întrebăm ce dovezi avem pentru a susține existența unei astfel de entități. Neuroștiința modernă ne arată că toate procesele mentale, de la gândire și emoție la conștiință de sine, sunt produse ale creierului.
Conștiința pare să fie un fenomen emergent, care apare din complexitatea extraordinară a rețelelor neuronale. Nu există nicio dovadă că conștiința, sau "sufletul", ar putea exista independent de substratul său fizic.
Prin urmare, ipoteza unui suflet preexistent presupune că această entitate imaterială ar "aștepta" undeva nașterea corpului fizic, pentru a se "uni" cu el la un moment dat.
Unde s-ar "afla" acest "loc" al "așteptării" și cum ar "călători" sufletul până la destinația sa corporală?
Aceste întrebări ne duc în domeniul speculațiilor metafizice, lipsite de orice suport empiric.
O abordare mai pragmatică și, cred, mai productivă, ar fi să ne concentrăm asupra conștiinței pe care o experimentăm aici și acum, în această viață, în aceste corpuri, fără a recurge la ipoteze neverificabile despre vieți anterioare sau lumi spirituale.
Avem o singură existență de care putem fi siguri, iar responsabilitatea noastră morală este față de această lume, față de oamenii din jurul nostru și față de planeta pe care o împărțim.
Nu exista nici el. Multitudinea de amintiri, experiente, emotii, trairi, fapte si alte chestii realizate sau detinute de tine, pe care le numesti "suflet" nu exista.
Aberatii: energia nu umple vidul. Energia este o functie de stare. Descrie diferenta intre starea A si starea B.
Energia nu-i un fluid sau o substanta, iar "camp energetic" nu exista. Notiunea de camp energetic nu exista in nicio stiinta, doar in pseudostiinta.
Iar daca ar fi stiut ceva fizica: energia e o marime care se exprima in kilocalorii. Exprima capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic.