Apartamente ventilate, sau garsoniere, adica? Dar tu unde ai vazut, auzit despre asta ceva?
Eu nici in SUA nu am vazut case de miliardari ventilate, iar tu spui ca ar trebuie sa fie ventilate garsonierele, e bun si asa rau.
Ventilatia cladirilor se face doar daca acel spatiu depaseste un anumit numar de oameni care stau acolo. De regula spatiile comerciale, gen supermarketuri, mai stiu si eu sali de cinema, maluri, alea sunt ventilate, in rest o locuinta nu are rost sa o ventilezi, nu merita, nu-i eficient, nu-i, zii cum vrei.
Ai vazut case care au ventilatie? Eu nu am vazut nici in RO si nici in alte tari.
Oamenii de aia au ferestre, sau fereastra are si acest rol, sa ventilezi interiorul, sa aduci aer prospat in interior.
Asa pui ventilator si ala ventileaza, dar odata ce ai fereastra, ce rost mai are sa instalezi un sistem care te costa bani in plus si batai de cap.
Cosciugele alea de beton sunt naturale betonul este un material natural, au ferestre pentru lumina si ventilatie, sincer nu stiu ce ai vrut sa arati cu subiectul asta.
Ventilatia nu iti auce tie in casa aer nepoluant, eventual ce poti face la un sistem de ventilatie sa pui un filtru, in cazul in care aerul ar fi cu mult praf in el.
Dar ce te faci cand iesi afara, nu stai in casa tot timpul ca in ceva steril.
Aer poluat se refera mai mult la anumite gaze care se afla in aer si sunt in concentratie mai mare, asa cum este ozonul, sau noxele de la emisiile masinilor cu moatoare termice.
Dar daca ai sistem de ventilatie, ala nu iti elimina noxele astea, ar inseamna sa ai instalat ceva catalizatoare la acel sistem dar ce faci cand deschizi usa?
Intra aer poluat, dar sistemul tau va cataliza noxele.E bun si asa, dar nu stiu ce sistem ar putea fi sa faca asa ceva.
Daca tu stii, ar fi trebuit sa si spui, uite sunt sistemele astea, catalizeaza X gaze, ai aer foarte curat in locuinta.
Dar cum spuneam iesi afara din casa, marea parte din zi esti pe afara.
Daca aerul de afara este poluat, ce rost mai are sa pui sistem de ventilatie in camera? In mod normal, oamenii care nu au un sistem de ventilatie in camera, deschid pur si simplu, zilnic geamul pentru aerisire. Pentru a nu sta in aer inchis sau mucegai. Are aproape acelasi efect ca al sistemului de ventilatie. Insa daca nu vrei sa deschizi geamul pentru ca in zona ta te deranjeaza unele mirosuri existente, abia atunci poti sa-ti incorporezi un sistem de ventilatie. Care de obicei este costisitor pentru majoritatea.
Iti vinzi "garsoniera" din Bucuresti si te muti intr-o casa cumparata la munte, in padure de brad.
Aerul este curat, plin de ozon, brazii din padure filtreaza aerul in mod natural.
Un sistem de ventilație nu e greu și costisitor de făcut, ai nevoie de 2 ventilatoare, se poate face chiar pe același perete, în colțuri diferite, niște filtre foarte bune care filtrează particule cât mai mici, și cam atât. Cred că e investiție de 500-1000 lei. Însă tu crezi că bucureștenilor le pasă de chestia asta?
Huh? Filtru de particule macar, aerisit la o ora gen 5 dimineata, maxim 15 minute. Si mai bun si sanatos, un dezumidificator cu UV si ionizare. Eu am un AlecoAir de vreo 700 de lei, face toti banii. Aveam niste urme de mucegai, a murit de la sine pentru ca nu mai are climat propice, ma simt si eu mai bine, aerul miroase altfel. Si de aerisit nu aerisesc uneori cate o saptamana.
Are rost. Dacă ai 3 4 filtre, un filtru hepa, un filtru pentru substanțe, un filtru cu carbon activ pentru miros, deja scapi de 99% din poluare. Ai nevoie de 2 ventilatoare, toate aceste filtre puse pe ventilatorul care bagă aer de afară, și un senzor de substanțe. Când senzorul indică valori mari pe filtre îl înlocuiești. Este un sistem complex si costisitor dacă alegi să pui toate filtrele, dar merită.
RAY întreabă: