anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se poate ca mancarea sa devina un viciu precum tigarile si alcoolul? Daca da, in cazul in care a devenit viciu, trebuie tratata ca viciu sau ca...sa-i spunem "depresie"?

26 răspunsuri:
| zilog a răspuns:

Lasa ca vin chinezii acum cre vor fi stapanii lumii si te vor intreba ce ai facut ca sa meriti sa manaci sau sa bei
sai o sa iti dea mancarea cu portia
apoi zilele astea o sa devina istorie
in care puteai sa trandavesti si sa mananci
dupa vaccin vei munci si vei manca cat iti va da statul chinez la cantina din cartier
portia gata mancarea pe ratie vine cat de curand
Fa-ti poze acum cand poti sa mananci o pizza intreaga de unul singur pentru ca va veni timpul in care vei dea cu subsemnatul ca si cand ai fi omorat pe cineva daca ai face asa ceva!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru zilog):

Lasa mai ca eu stiu exact cate calorii bag in gura. Intreb si eu pentru lamentosii astia de pe la sanatate care se cred depresivi.
P.S. Imi place rau mancarea chinezeasca, nu ma supar sa trec pe chinese.

| zilog a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate facem o facere buna daca le vindem lame
asa o sa scadem populatia planei fara vaccinare
cine vrea sa ne pareasca sa o faca de buna voie

| darrio2007 a răspuns:

Mancarea este o necesitate, nu un viciu. Poti trai fara tigari si alcool dar fara mancare, nu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru darrio2007):

Si nu poate deveni mancarea un viciu? Si vinul e vin pana sa devina un viciu, tigara la fel, e fumat ocazional.

| darrio2007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai inteles ce ti-am scris mai devreme sau esti Toma Necredinciosul?

anonim_4396

Ai inteles intrebarea sau raspunzi ce vrei? O tratezi ca pe un viciu sau cu antidepresive?

Alo, gara! Te plictisesti si nu stii pe cine sa agasezi? Ti-am raspuns clar, ca la grădiniță. Hai, pa!

anonim_4396

Poate ar trebui sa raspunzi ca la adulti. Hai Pa!

La cum gandesti nu esti adult.

anonim_4396

Uite ca nu te-a intrebat nimeni asta. Poti sa ma scutesti de bagatul tau in seama?

| Zuzu1991 a răspuns:

Da, mancarea e un viciu

dar, spre deosebire de raspunsurile de mai sus, eu am vazut 1-2 documentare cum ca mancarea produce dependenta, pentru ca e o placere, iar pentru unii e singura placere

imagineaza-ti asta: soacra acra RAU, nevasta urata cu spume dupa 25 de ani de casnicie, nu fumezi, nu bei, nu mergi la kurve, nu aia, nu ailalta, si te duci noaptea in bucatarie si e oala plina cu sarmale gatite SUPERB... daca aia nu e singura ta placere, atunci nu mai stiu ce e!

nota benne: NU am spus hranire de baza si deci, implicit, e vorba de mancat NUMAI de placere, pentru nimic altceva

| Ciscodus a răspuns:

Evident ca poata sa devina, chiar daca este o nevoie fiziologica. nu toate tipurile de alimente sunt necesare corpului uman, you know?
De ce crezi ca sunt multe persoane supraponderale in lumea asta?
Orice viciu trebuie tratat ca pe un viciu, chiar si mancatul excesiv.

| lifit a răspuns:

Ai vazut un american pe strada?

| Fatamuntilor a răspuns:

Mancarea POATE fi un viciu
Ma uit din cand in cand la un documentar pe TLC, VIATA LA 300 KG.
De obicei oamenii care ajung la acea greutae sunt depresivi si cred ca mancarea e singurul refugiu.De multe ori au traume din trecut.
E IMPORTANT sa stim cand si unde sa ne oprim ca mancarea sa nu fie un viciu!

| CostinAlamariu a răspuns:

Da si da

| MariusStefan25 a răspuns (pentru zilog):

Based, China will conquer the world

| tudorvolcano a răspuns:

Mâncarea este esențială din punct de vedere biologic.
Dacă mâncarea nu ar fi necesară pentru supraviețuire, atunci ar fi un viciu.

Se poate ca unele alimente să fie vicioase, și chiar dăunătoare corpului uman, cum ar fi zahărul adăugat în alimente.

Dar tratarea dependenței de zahăr e diferită de cea de țigări și alcool, pentru că zahărul poate fi înlocuit de alt aliment mai sănătos.
Sucroza pură din zahărul care se adaugă în dulciuri poate fi înlocuită de fructe proaspete, care au vitamine, fibră, flavonoizi, anti-oxidanți, și mai multe proteine, de asemenea, poate fi înlocuită de cereale precum ovăzul, orzul, orezul, grâul (de preferat grăunțe fierte), legume feculente precum cartoful, leguminoase precum fasolea, năutul, mazărea, lintea, plus alte legume.
Senzația de sațietate poate fi făcută prin mâncarea de mâncăruri bogate în proteine și cu cantități acceptabile de acizi grași, precum carnea și peștele, ouăle, cașcavalul, nucile și semințele, alunele (ultimile trei având multă fibră de asemenea), și de asemenea de legume și fructe, care au multă fibră.

Țigara, și alcoolul, în schimb, sunt vicii care se tratează puțin mai diferit, dar un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă ajută enorm la renunțarea la țigări și alcool.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru tudorvolcano):

'' Mâncarea este esențială din punct de vedere biologic.'' Sunt de acord, atâta vreme cât este și în cantitățile necesare organismului și nu am zis niciodată ca ar trebui tratata în vreun fel nevoia asta. Vorbim de mâncarea în exces, care devine mai nociva chiar si decât țigara. Când se întâmplă asa și începem sa ne ascundem pe după scuze, cred ca ar trebui tratata ca și un viciu. Nu am zis ca trebuie scoasa cu totul din uz, dar este necesara intervenția unui nutriționist și urmărirea alimentației cu foarte mare atenție. '' Doare'' cam la fel de tare ca atunci când te lași de fumat, o știu din proprie experienta, dar asa cum dispare ''pofta'' aia disperata de țigară, cam la fel dispare și pofta disperata de mancare. Se reglează și rămâne doar nevoia de mâncare cât sa satisfacă nevoile biologice.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Desigur că poate. Există multe persoane în lume care mănâncă pe fond emoțional.
Consider că ar trebui tratată în principal cauza care determină mâncatul în exces.

| tudorvolcano a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu cred că ați deveni dependent de spanac, conopidă, sau de brocoli.
Cât timp nu e vorba de zahăr, nu prea e vorba de nicio dependență.

Hamburgerii, pizza și toate fast-food-urile au zahăr în ele, de aceea creează dependență.
Încercați o pizza de casă, un hamburger făcut acasă, cu salată făcută acasă, fără mult ulei, carne mai slăbuță, efectul e mai slab.

E adevărat totuși, când cineva mănâncă zilnic peste 10000 de calorii, devine mai atașat de mâncare și îi este mai greu să stea fără să mănânce, cum e Brian Shaw. Dar el face aceasta pentru că îi trebuie energia ca să ridice sute de kilograme de greutăți, mănâncă ca și cum ar fi un job, nu din pură plăcere, și are un nutriționist care îl supraveghează pentru a maximiza performanțele sale sportive.

anonim_4396

Brânză telemea 300g cu 1, 5 kg de roșii se pune (cam 1250 calorii toate astea)? Și asta doar asa pentru ca e sănătos, nu intra la categoria masa. Unde e zaharul aici? Acum mănânc 1200-1350 calorii/zi.

Cu tot cu roșii, ar fi cam 1000, sau chiar mai puțin.

Telemeaua constituie mare parte din calorii.
Roșiile sunt de neglijat, au fibră (poate nu cât legumele, pentru că roșia este un fruct, dar au destulă) și multă apă, și dacă mâncați 1, 5 kg, cel mai probabil nu vor fi digerate în întregime.
Acestea două pot fi înlocuite: telemeaua de caș sau cașcaval, roșiile cu o legumă roșie/portocalie, cum ar fi ardeii.
Normal nu crează dependență. Poate aveți nevoie de nutrienții din ele: proteine, grăsimi, calciu, betacaroten, vitamina C, anitoxidanți și flavonoizi etc. iar acești nutrienți se găsesc în produsele similare, în alte feluri de brânză și în alte legume.
S-ar putea să intre rutina în calcul, și de aceasta credeți că ar crea dependență, și faptul că v-ați obișnuit să introduceți o anumită cantitate de mâncare în stomac.
Ajunarea ocazională ar putea fi o soluție pentru consumul excesiv (totuși nu mi se pare prea mult, când aveam 70 de kg, mâncam chiar și 5 kg de mâncare) de alimente din punct de vedere al masei pure.

Dar de ce mâncați doar 1200-1350 de calorii pe zi?
Nu ar fi recomandat mai degrabă 1500, din care 35-40% proteine, 35-40% glucide, 20-30% grăsimi, pentru a nu pierde masa musculară și a maximiza activitatea hormonală, și caloriile în exces să le ardeți prin sport?
Dacă sunteți băiat, ar trebui să fie cel puțin 2000 de calorii.

anonim_4396

Telemeaua are 275/100 g, roșiile au 30/100 g. Fa calcul te rog. Știu foarte bine cum să-mi fac meniul, stai liniștit. Sunt încă la categoria supraponderal, trebuie sa dau jos ce e extra și crede-mă: nimic din ce e extra nu este din dulciuri. Nu-mi plac, mie-mi place mâncarea bună. Pana nu începi sa-ti faci meniul și sa calculezi caloriile nu-ti dai seama, chiar te certi cu cei din jur ca tu mănânci corect.

Scuzele mele dacă a apărut vreo neînțelegere. Nu sunt aici să mă dau profesor sau altceva, sunt aici doar să mai aud din experiențele altora, și să împărtășesc și eu din experiențele mele.

Pentru calculul caloric, e mai greu de făcut pentru roșii. Am văzut de exemplu o măsură pentru roșii de 18 kcal/100 g.
Telemeaua e cam la ce mă așteptam, poate aș fi pus 200 de kcal în plus. Ce scrie pe ambalaj, ar trebui să fie valorile nutriționale ale rețetei respective.
Nu vreau să mă cert pentru 200-300 de kcal, știu că e.

Pentru slăbit, știu că mai este și ceva legat de hormoni și de activitatea fizică. Am avut vremuri în care mâncam 4000 de kcal pe zi și aveam doar 71-72 de kg, iar acum mănânc poate 2000-3000 și am 82-83.
E de punctat de asemenea că în vremea când mâncam 4000 de kcal, făceam karate de 5 ori pe săptămână câte o oră două, plus mersul până la dojo, 2-3 zile de sală pe săptămână, plus că îmi plăcea să mă mai plimb măcar 2-3 kg și să mai fac alergare.
Acum nu mai fac sport aproape mai deloc, afară de niște flotări în cameră, abia ies din cameră pentru cumpărături, dat fiind că cursurile universitare le am fizice.
Femeile de obicei au un metabolism mai lent decât bărbații, iar masa musculară crește metabolismul.

anonim_4396

''Pentru calculul caloric, e mai greu de făcut pentru roșii. Am văzut de exemplu o măsură pentru roșii de 18 kcal/100 g'. 100 de g de roșii sunt 100 g de roșii. Nu stiu ce și cum citești și nici nu ma interesează, e treaba ta. Telemeaua înlocuită cu orice alt fel de brânză in afara de urda sau brânză normala de vaca rezulta într-un rezultat dramatic. Singura la care se poate umbla este cantitatea ingerata. Sa nu mai zic de uleiul pe care îl punem peste roșii 80 cal/lingura de 10 ml.
Dar nu sunt aici pentru asta. Mergi la un nutriționist dacă vrei sa afli ce și cum.
Stai liniștit, nu m-ai făcut sa cred nimic, nu e treaba mea sa cred nimic despre nimeni. Doar ca sunt genul foarte direct