anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se poate folosi CRISPR pentru a schimba culoarea ochilor, de exemplu? Să zicem că în viitor aș vrea să îmi fac ochii albaștrii. CRISPR ar putea face asta pentru mine? Sau există limitări care fac această tehnologie nepotrivită pentru scopul de mai sus, excluzând implicațiile etice?
Nu vreau să fac asta, dar sunt curios la nivel teoretic.

5 răspunsuri:
| Darkmagic a răspuns:

In principiu nu.
De culoarea ochilor sunt responsabile 16 gene, iar CRISPR incearca sa manipuleze material genetic uman monogenic (o editare a unei singure gene).
Am specificat asta ca sa se inteleaga ca este vorba de material genetic uman, NU de experiente pe o persoana.
Trebuie sa mai intelegi doua lucruri:
1. Au mai existat tehnologii de editare a genelor, cu o marja de reusita chiar mai mare decat cea a CRISPR, care este pe undeva la 72%...si NU s-au folosit pe oameni. Este deci extrem de putin probabil ca aceasta sa primeasca unda verde, mai ales ca daca ai pus intrebarea, cunosti si limitarile acestei tehnologii, limitari nu etice, ci medicale, care nu sunt putine.
2. Daca doresti neaparat schimbarea culorii ochilor o poti face cu lentile sau printr-o operatie de implant de polimer, care si ea, (operatia), comporta enorm de multe riscuri.
Una peste alta, suntem la ani-lumina de utilizarea editorilor, indiferent ca e vorba de CRISPR, ZFN, sau a altor activatori...pe oameni...cu atat mai putin pentru operatii cosmetice.

| doctorandus a răspuns:

Un medic chinez, He Jiankui, a imunizat contra HIV niste embrioni umani, din care s-au nascut doua bebeluse gemene. Deoarece n-a convenit autoritatilor ca a facut experimente genetice pe oameni, medicul a ajuns la inchisoare. Alti oameni de stiinta considera ca incercarea lui de imunizare a esuat.

| SG1995 a răspuns:

"Sau există limitări care fac această tehnologie nepotrivită pentru scopul de mai sus,..."
Da, există niște limitări, momentan CRISSP nu poate edita genetic persoane născute deja, nici motive destul de evidente. Organismul format, în proces de maturare sau matur deja are mai multe funcții, cu embrion sau ovul e mai ușor de lucrat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Se pare că tehnologia asta a făcut progrese mari, fiind testată chiar și pe oameni:
https://raportuldegarda.ro/crispr-cas9-promisiuni-provocari-editare-genica/

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Sunt studii clinice.
Toate tehnologiile, medicamentele, etc din domeniul medical, trec prin studii clinice si putine primesc unda verde, vezi predecesorii lui CRISPR...
Oricum, este foarte putin probabil, spre deloc, ca adoptata in fine, aceasta tehnologie sa fie intrebuintata la schimbarea culorii ochilor, "impadurirea" cheliosilor, sau alte asemenea chestiuni cosmetice.