| Steregoi a întrebat:

Se spune ca bine e ceea ce prefera omul la nivel individual sau societatea sau civilizatia la nivel de grup insa de multe ori se intampla ca omului sau societatii sau civilizatiei sa-i placa lucruri care-i pot cauza moartea sau chiar ii cauzeaza moartea. Unele exemple sunt inarmarea, industrializarea poluanta, mijloace de transport poluante, alcoolul in exces, droguri, adulterul, etc. Deci ce este binele? Cine stabileste ceea ce este bine? Omul? Societatea sau civilizatia cu conducatorii ei?

Răspuns Câştigător
| 6684464 a răspuns:

Exact, societate stabileste liderul(/liderii) care la randul lui(/lor) stabileste(/sc) ce este bine. Asta se intampla pe pamant.
Evident ca la final este numai Unul care judeca in funtie de "binele" in care ai crezut si "raul" pe care l-ai facut.

Este interesant cum Biblia ne arata "binele" ca drept, sfant, singurul lucru pe care il poti face ca sa fie corect d.p.d.v. universal(nu doar pentru tine). [Si sunt destule versete si aluzii la indemnul de a ne ajuta unii pe altii, de a lucra impreuna.]

13 răspunsuri:
| Alexuţ02 a răspuns:

Binele e lucru care trebuie făcut să menţinem ţara, planeta în armonie, dar nu e aşa.

Cine stabileşte? Marionetele din guvern, doar că ei stabilesc doar ce e rău.

| Steregoi explică (pentru 6684464):

Vezi ca binele e independent de ce-si doreste omul. Binele despre care vorbim este acelasi de cand e omul pe Pamant iar in acesti mii de ani de la crearea omului s-au succedat multi conducatori umani care au considerat un bine comun la toti cum ar fi: viata, mancarea si bautura gustoasa, aceleasi peisaje frumoase, pacea, libertatea, dreptatea, adevarul, loialitatea. Aceste lucruri bune nu sunt inventate de om ci le-a primit de undeva de la creatorul omului.

| Steregoi explică (pentru Alexuţ02):

Ce-i spune omului ca trebuie sa supravietuiasca? De unde chestia asta cu supravietuirea si nu dorinta de a muri? De unde chestia cu armonia daca totul ar fi aparut din dizarmonie cum pretind oamenii de nestiinta?

| Alexuţ02 a răspuns (pentru Steregoi):

Ce-i spune omului că trebuie să supravieţuiască? Instincul.

De unde chestia cu supravieţuirea şi nu dorinţa de a muri? Depinde de fiecare persoană, unii au pentru ce lupta.

De unde chestia cu armonia? De la sine, aşa am fost "învăţaţi"

| Steregoi explică (pentru Alexuţ02):

Din ce si cum a aparut instinctul?

"Supravietuirea depinde de persoana" ai spus. Si persoana de ce depinde? Daca crezi ca nu ai pentru ce lupta te sinucizi? Omul are mereu pentru ce lupta si cu ce lupta. Lupta e un proces de miscare de modificare. O piatra moarta nu lupta? Omul a primit o energie la fel ca o piatra. Si un bolovan asimileaza energie. Cand e lovit asimileaza energie si se misca pe o traiectorie. Orice obiect are o reactiune. Daca lovesti un bolovan te loveste si el pentru ca te doare pumnul. Deci si un bolovan mort lupta. Un bolovan lovit cu barosul uzeaza barosul chiar daca bolovanul se sparge.

Un bolovan a fost invatat? De unde a invatat despre armonie prima celula pe scala evolutiei? Armonia se invata? Doar dpdv strict material nu e nevoie ca armonia sa fie invatata pentru ca ea exista pur si simplu peste tot datorita legilor fizice care se armonizeaza intre ele. Si un cap spart cu creierii zdrobiti si imprastiati e in armonie cu materia si cu legile fizice ce guverneaza materia. Eu iti spun ca oricata dezordine ar parea ca exista de fapt nu exista dezordine ci doar armonie dpdv doar strict material. Invatarea este un proces de modificare a structurii atomice din creier. Si un conglomerat invata modificandu-si in timp structura. Inteligenta nu se invata. Capacitatea de comparare a omului e din nastere.

Te intreb astfel pentru ca in conceptia unui materialist ca tine omul e doar un conglomerat de compusi chimici de atomi legati intre ei. Si un bolovan e un conglomerat de atomi.

Eu nu te intreb la modul subiectiv legat doar de fiinta omului ci la modul cel mai obiectiv legat de tot ce exista material.

| RoCkKiD a răspuns:

Ai plecat de la o premisa fara nici o baza (ca e bine ce prefera omul sau societatea). Daca vrei sa afli ce e bine ai nevoie de niste criterii absolute de care sa nu te desparti orice ar fi. In cazul societatilor vestice ai concepte ca si liberatea de exprimarea, egalitatea etc. si cam acolo intra in concflict cu traditionalistii si credinciosii care vor ca toti oamenii sa fie egali dar unii mai egali ca altii.

| Steregoi explică (pentru RoCkKiD):

"Daca vrei sa afli ce e bine ai nevoie de niste criterii absolute de care sa nu te desparti orice ar fi." - sunt de acord.

Dumnezeu promoveaza libertatea de alegere de exprimare, egalitatea intre oameni. Toti oamenii mor. happy

Doar Dumnezeu e absolut si are criterii absolute si poate spune ce e bine. Ai inteles unde am vrut sa ajung. Si raspunsul tau e castigator. Parerile omului despre bine si rau nu sunt absolute.

| 6684464 a răspuns (pentru Steregoi):

Nu, "binele" nu este acelasi de cand este omul. Sclavii vikingilor morti, de exemplu, erau omorati(cu acordul lor) pentru ca era mai "bine" asa, pentru ca se duceau impreuna cu stapanii lor. Si asta e doar un exemplu minuscul.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Steregoi):

Dumenzeu o promova anumite valori dar egalitatea nu e unul din ele. De la discriminarile impotriva homosexualilor la femei, cazurile sunt multe, casatorie, preotie, rolurile in familie, cine ia deciziile etc.

Nu este o crititica e o stare de fapt, nu au nici un motiv sa fie revoltate doar ca valorile crestine nu se refera la egalitate absoluta in care fiecare om poate face abosut orice.

| Steregoi explică:

M-am referit la egalitate intre oamenii care vor respecta pe Dumnezeu dupa Armaghedon. Inegalitatea este datorita dorintei multor oameni de a cunoaste si raul si nu doar binele.

| Steregoi explică (pentru 6684464):

Omul nu este in masura sa stabileasca ce e bine si ce e rau. Omul se naste cu o constiinta minima prestabilita de Dumnezeu despre ce este bine si ce este rau.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu zice nimeni ca "binele e ceea ce prefera omul". Poate doar hedonistii. O actiune bună este orice actiune care va duce la un rezultat favorabil. Dupa logica asta drogurile nu sunt bune pentru ca nu duc la un rezultat favorabil in viitor (iti dauneaza sanatatii sau te omoara)

| Steregoi explică (pentru CostinAlamariu):

"Traiesti cum iti place" - pe asa se bazeaza publicitatea, comertul. Ai zice ca binele e ceea ce are nevoie omul pentru a trai insa si cu rationamentul acesta se ajunge la situatia in care pentru a salva pe cineva e nevoie de moartea altcuiva. De unde sau de cand supravietuirea e bine? De ce nu moartea este un bine?

Nu omul a stabilit binele si raul, viata si moartea, supravietuirea si decesul. Aceste concepte si stari nu sunt inventia omului si acestea au fost stabilite cu mult timp inainte ca sa apara omul. Omul nu poate defini ce este binele si raul. Omul nu poate defini ce e de fapt spatiul si timpul si unde incepe si unde se termina daca are sau nu vreun inceput si vreun capat. Pentru om binele, raul, spatiul si timpul sunt relative si nu pentru ca ar fi relative ci pentru ca omul nu poate intelege in mod deplin ce sunt acestea, aceste concepte si lucruri fara vreo inteligenta superioara omului.