Istoria se face ca sa invatam din greselile trecutului! e adevarat ca se spune ca ce a fost a fost, dar nu trebuie sa uitam caci putem sa evitam o greseala capitala!
Ca sa vedem k oamenii au inaintat in gandire si nu mai sunt primitivi la fel ca inainte.Acum invatam istoria ca sa ne dam seama unde au gresit stramosii nostri, iar noi sa nu le repetam greselile, pentru ca acum stim care vor fi urmarile
Atunci cand faci o greseala... oare ce spui: ei lasa a trecut, nu mai conteaza trecutul ci ceea ceva veni. Acum cum poti sa spui asta cand de fiecare data folosesti relica asta in asemena situatii
Nu e de ajuns ca mai avem si altele pe capul nostru, da?
Ai vazut undeva ca m-am referit la punctele benefice ale trecutului? Eu ma gandeam la partea sumbra, la razboaie, tratate facute naspa, alegerea liderilor care au provocat maceluri mondiale, foametea indusa, executiile dupa ureche, inchizitia si lista poate continua. Daca pentru tine nu conteaza, de ce reliefezi partea frumoasa?
Si sa-mi completez raspunsul:pentru. ca le place profilor de istorie istoria si trebuie sa ne-o bage si noua pegat
Stii proverbul:aschia nu sare departe de trunchi, deci prin greselile strabunilor sau nu, tot vom face greseli ce ne vor amari viata, nu?
Proverbul este adevarat dar nu se aplica in cazul asta.Aschia nu sare departe de trunchi, e mai mult o insusire genetica, un continuum al unei familii.De ex, nu ma poti compara cu Hitler, doar pentru ca, presupunem, imi este strabun.Nu, nu sunt de acord cu foarte multe actiuni ale oamenilor din trecut, ca atare, nu voi repeta greselile, doar stiu care e rezultatul, nu?
Aaaa, ca unii repeta istoria, este exact ceea ce ziceam : N-au invatat nimic din greselile trecutului.
Si totusi, ceea ce faceau strabunii nostri (obiceiuri) le facem si noi astazi, nu? cam asta este si in cazul razboaielor, e ca un fel de cerc. Asa ca la ce ne-ar mai trebuie sa invatam istoria lor cand noi trecem prin una asemanatoare(razboaie civile/ tahrir etc)
Istoria este momentul actual. De aceea fiecare generaţie îşi scrie propria sa istorie. Dar ceea ce majoritatea consideră a fi istorie este de fapt rezultatul momentului.
Poate că părinţii noştri au greşit şi se tem să nu comitem şi noi aceleaşi greşeli. Sau poate n-au greşit niciodată şi atunci nu ştiu cum să ne sfătuiască la nevoie.
Tocmai de aceea este atât de importantă. Este ceea ce adună o gandire cu "esperienta" din trecut.
Sa stim si noi ce s-a intamplat inaintea noastra asa de curiozitate cum a aparut cum le ziceti voi gadgeturile alea ipoduri si alte calculatoare ca ala pe care tu ai scris intrebarea acceasta de o inteligenta rara!
Cu toate acestea, istoricismul ramane o emisie a obiectivismului multidisciplinar.Prietene,ma gasesc intr-o neclintire a saturatiei fata de aceasta uniciune a fixurilor tematice filosofice, anume:
-Istoricismul/Trecutul
-longevitatea vietii
-exista viata dupa viata?
sau vesnicul folclor "Care e sensul vietii?"
,,Cine nu are memoria trecutului risca sa-l repete''G.Santayana.
Sper ca ai inteles din acest citat ceva.
usuk întreabă:
Francesco50 întreabă: