Pe scurt tracii faceau parte din asa numitii popoare barbarice(ca restul europei de asemenea) avand un lucru in comun :traiau in triburi mici cu lideri locali, ne existand uniune. Cu timpul s-au intins pe teritorii vaste: formand uniuni doar ocazional. Dacii sunt doar unul din descendentii acestor traci, formand uniune, regat datorita barierelor naturale Dunarea si muntii Carpati. Evenimentele din primele secole AD au cauzat extinctia, migratia, asmilitia lor de catre alte popoare.
Insa tracii, ilarienii la sud de Dunare au trait oarecum neafectati de migratiile, invaziile ce se petreceau in nord, beneficiind de bariera naturala unarea, traind ca parte a Imparatiei Latine pentru perioada de multe secole, aproape de 1 milleniu perioada suficienta adoptarii latinii vulgare. Asta pana cand Slavii prin secolul 7 rup controlul Latin, migrand masiv in balcani, asezandu-se inclusiv in zonele populate de aceste popoare de origine traco-ilariana
Ca urmare treptat acesti traco-ilarieni trebuie sa adopte cultura, limba slava. In perioada asta este utilizat pentru prima data termenul de VLAH. Referindu-se mai degraba la o meserie decat etnicitate, formata din populatia care se opune slavificarii alegand ciobania, stilul de viata dictat de Transhumanta in permanenta miscare necesara cresterii animalelor. Insa perioade precise nu se pot da. Mentiunile initiale sunt strict referitoare la zona Dunarii de sud, muntii greciei. Incepand de prin anii 1000` vlahii incep a fi mentionati in zonele dunarii de nord. Dar repet nu exista date precise ci doar estimari, poate si datorita faptului ca ocupatia impunea migratia deci nu existand o zona precisa geografic.
Evenimentele ce au impins alegerii unui stil de viata sedementar in locul pribagiei sunt in stransa legatura cu istoria Bulgariei. Dar aici iar ceata numai presupuneri un lucru cert este ca Vlahii preiau Ortodoxismul slavonic de la bulgari, iar regatele primordiale populate predominant de vlahi formate in jurul secolului 12 apar ca regiuni componente a Bulgariei.
Deci simplu Roman= trac (predominant, ca toate etniile lumii sunt mixuri) Acum Vlah in loc de Dac conteaza doar in context istoric, irelevand in lumea de azi.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romania_county_name_etymologies
Robert Todd Carroll a dezvoltat o listă de criterii pentru a identifica lucrările pseudoistorice. El afirmă că:
Pseudoistoria este pretinsa istorie care:
Tratează miturile, legendele, saga și literatură similară drept adevăr literal
Nu este nici critică și nici sceptică la modul la care citește istoricii antici, crezându-i pe cuvânt și ignorând dovezile empirice sau logice contrarii susținerilor anticilor
Este o misiune de propovăduire, nu una de cercetare, cautând să susțină obiective prezente politice sau religioase mai degrabă decât să afle adevărul despre trecut
Adesea neagă că ar exista adevăr istoric, susținând o poziție sceptică extremă conform căreia numai ceea ce este absolut sigur poate fi numit 'adevărat', iar nimic nu este absolut sigur, deci nimic nu este adevărat
Susține adesea că istoria nu este altceva decât făurirea de mituri și că ipotezele istorice diferite nu se pot compara cu standardele academice tradiționale, cum ar fi acuratețea, probabilitatea empirică, relevanța, consistența logică, completitudinea, dreptatea, onestitatea, etc., ci doar cu temeiuri morale sau politice
Este selectivă în folosirea documentelor antice, citând favorabil pe cele care se potrivesc obiectivelor ei și ignorând sau combătând documentele care nu corespund scopurilor ei
Consideră posibilitatea că ceva ar fi adevărat drept rațiune suficientă pentru a crede că este în mod real adevărat, dacă se potrivește obiectivelor ei
Adesea susține că există o conspirație pentru a suprima susținerile proprii datorată rasismului, ateismului sau etnocentrismului, sau datorită opoziției față de scopurile ei politice sau religioase.
Nicholas Goodrick-Clarke preferă termenul de „criptoistorie". El identifică două elemente necesare cum ar fi „completa ignorare a surselor primare" și repetarea „unor susțineri eronate sau extravagante".
Alte caracteristici comune ale pseudoistoriei sunt:
Asocierile arbitrare ale unor evenimente disparate pentru a forma, în opinia susținătorilor ei, un filon comun al evenimentelor. Aceasta este de obicei dezvoltat într-o teorie conspirativă care postulează o agenție secretă responsabilă pentru crearea și menținerea acestui filon comun. De exemplu lucrarea pseudoistorică The Holy Blood and the Holy Grail afirmă o legătură între Cavalerii Templieri, medievalele romane despre Graal, dinastia Merovingiană și artistul Nicolas Poussin într-o încercare de a identifica descendenții copiilor făcuți de Isus Hristos.
A face ipoteze despre consecințele unor evenimente improbabile care „s-ar fi putut" întâmpla, asumând tacit prin asta că ele chiar s-au întâmplat.
Senzaționalism sau epatare
Alegerea doar a acelor dovezi care ajută argumentelor istorice făcute și suprimarea (ignorarea) dovezilor care le neagă.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Pseudoistorie
Nici macar Ioan-Aurel Pop, care e istoric nationalist, nu ar preda asemenea aberatii.
"Si uiti sa mai iei un lucru in considerare.
Se prea poate ca limba daca sa fi fost foarte apropiata de latina".
Bine, să plecăm de la ipoteza asta. Să luăm un exemplu din miile de cuvinte aşa-zise de origine latină: casă (Lat. casa) - Dar dacă dacii spuneau tot "casa", atunci de unde e moştenit acest cuvânt, de la romani sau de la daci? Acelaşi raţionament pentru toate celelalte mii de cuvinte.
Sabin, nu exista cuvantul dac: "casă", in nicio lista in care am cautat.
M-am uitat pe Ariton Vraciu, Ioan Iosif Russu, BP Hasdeu, ...adica pe toti.
De altfel, romanii nu spuneau in limbajul de toate zilele "casa", ci "domus".
Din lista cuvintelor dacice pentru locuinta/asezare exista doar "catun", "stana", "bordei" si "dava/dave".
E deci mai curand de presupus ca daco-romanii au luat de la romani "casa", si i-au adaugat si un "ă", litera inexistenta in limba latina.
Cred ca teoria ta este ca latina si limba vorbita de daci erau limbi surori, dar tocmai lista de cuvinte ramase din limba daca arata ca nu este asa.
In plus, daca te uiti pe lista respectiva, vei vedea ca abunda sunetele: ă, î, ț, ș, litere inexistente in limba latina.
Spun "sunete", pentru ca repet argumentul din primul raspuns: dacii, nu aveau alfabet.
Userul căruia m-am adresat a pus ipoteza (presupunerea) asta. Aşa că eu am continuat în consecinţă. Am încercat să merg pe ideea asta să văd unde se ajunge. Ai dreptate cu casa, dar eu am luat aşa la repezeală un exemplu. Nu e cel mai nimerit, putem lua altul. Înţeleg că tu vrei să fii "politically correct" şi să zici ca Grigore Ureche: "De la Râm ne tragem".
Pai asta-i faza ca nu stim exact, dar avem nevoie si de ipoteze sa ne largim intelegerea. Cum am spus, problema asta se mai studiaza
Te-am înţeles. Noi nu suntem în stare să spunem ceva cert nici cu privire la tăbliţele de la Tărtăria - ba că arheologul respectiv nu era de faţă la momentul "descoperirii", ba că poate ăia care săpau le-au băgat acolo în groapă, aduse cine ştie de pe unde (cu acordul tacit al arheologului) şi uite aşa. Bâjbâim şi în povestea tăbliţelor de aur (sau poate doar de plumb?) de la Sinaia... Dar viaţa merge înainte.
Dar nu te-ai gandit in felul asta :ca Dacii aia au existat ca tara pentru o scurta perioada de timp acu vreo 2000 de ani. Odata ce capitala administrativa a fost distrusa restul populatiei a revenit la stadiul de organizarii tribale. Fiind asimilati de restul popoarelor care au trait pe aceste meleaguri cunoscand faptul ca au existat extrem de multe regate pe aici. Era zona de transit dinspre eu de est catre eu centrala. Iar dupa exodul triburilor germanice de la sfarsitul secolului 4, nimeni nu ii mai aminteste pe dacii aia, poate pentru ca s-au asimilat/au migrat (cum facea toate populatia umana )alaturi de germani? nici germani care au inceput sa se re-extinde din nou in secolul 5-6 dupa razboiul civil hunnic nu mai amintesc pe daci in nici un fel. Sa nu ma zicem ca de prin secolul 6 Slavii populeaza toata zonele astea.
Care e versiunea ta? Poate că nu ai certitudini, dar măcar ce crezi, ce presupui? Cum îţi explici că avem aşa de multe cuvinte de origine latină în vocabular?
Interesantă informaţia. Eşti un om documentat. Şi căruia îi pasă de istoria propriului popor. N-am prea înţeles ce-i cu "ilarienii". Cine sunt ăştia? Ai vrut să zici "ilirii"?
Da ilirii, si tracii oarecum sunt similari mai putini in denumire.
Limba latina este de origine Celtica. Romanii se trag din celti.
Evolutia, succesul Romei s-a datorat geografiei, fiind intr-o peninsula inconjurat de mari favorizand comertul. Comertul=Evolutie.
Pe cand restul celtiilor traind in mijlocul continentului au stagnat.
Zona asta are istorie mai confuza decat restul europei. Motivul e geografia, aflandu-se la periferia diverselor culturi diferite fiind casa dealungul secolelor multor regate de origini total diferite. Oarecum asemanator zonei Caucaziilor
In vest e relativ simplu : Germanici Si Celti, In est Slavi.
Intre Carpati si Marea neagra au migrat majoritatea tariilor balcanice de azi. Pe aici diverse natii catre campia Panonica: Hunii, Avarii, Maghiarii,+ alte triburi de origini turcice ideala cresterii cailor
Multe etnii, multe regate
Ai citit ultimul comentariu al lui AA1? Aşa nu-mi place confuzia asta în care se scaldă istoria! Că poate a fost aşa, că probabil altfel, că s-ar putea să nu se ştie...Mi-ar plăcea să fie şi ea o ştiinţă exactă. Aşa cum ştiu că radical din 16 e 4, ceva sigur, nu că s-ar putea. Deci ceva fără dubii, fără poate sau probabil. Eu aşa vreau. Ştii cum a zis Goe: Eu vreau să vină trenul! Mă uitam pe Wiki la istoria germanilor. Se spune că locul lor de origine ar fi fost Câmpia germană de nord şi Sudul Scandinaviei. Te satisface să ştii atât? N-ai vrea să ştii şi de când erau ei acolo şi de unde au venit? Cum de s-au apucat să vorbească germană şi nu rusă? Sau turcă? Cunoaştem până la un punct şi de acolo se aşterne o ceaţă densă. Cam cum e şi cu big-bangul; a început cu un punct, ok. E satisfăcătoare cunoaşterea asta? Punctul acela cum a ajuns acolo, cine l-a pus şi de unde l-a luat. De fapt, am uitat că întrebarea "de unde?" nu are sens pentru că nu exista spaţiu pe vremea aia Bâjbâială. Dar, asta e, trebuie să ne mulţumim cu ce avem şi cu cât ştim. Şi, până să ne aventurăm aşa de departe, să observăm că nu reuşim nici să descifrăm povestea cu tăbliţele alea de aur (?) de la Sinaia sau cu plăcuţele de la Tărtăria. Dar, care-i baiul? E vreo problemă? Nu. Noi să fim sănătoşi! Şi la vară să fie cald Mă duc să fac un rebus.
Ma refeream la perioada antica, si la popor ca etnie nu la tari anume ca au existat mai multe tari diferite de origine traca, De la Grecia la nord in toata partea estica extinsi pana si dupa Carpati traiau tracii si la vest ilarienii. Aceste tari fiind in opozitie intre ele de asta exista azi regiuni diferite precum ce spui tu Moesia, Dacia Ca ulterior pe rand Grecii, Romanii, Slavii au anexat aceste tari, de asta limba traca este limba moarta
https://tied.verbix.com/archive/article3.html
anonim_4396 întreabă: