| SuckDreamLoveH a întrebat:

Specialistii in domeniul neurologiei sunt aproape convinsi ca liberul arbitru nu este decat o iluzie. Din experientele lor reiese ca creierul ne permite sa ne inchipuim ca ne controlam trupul, dar, in realitate, miscarile trupului incep cu o fractiune de secunda inainte ca noi sa luam decizia constienta de a face respectiva miscare. Au existat deja cazuri in care cercetatori au fost chemati la procese pentru a depune marturie ca acuzatii nu sunt vinovati de faptele lor. Viitorul justitiei este in mare pericol, daca stiinta va dovedi ca liberul arbitru este o iluzie.



Voi ce credeti?

18 răspunsuri:
| KamaSutra a răspuns:

Dabig grin

| bleakk a răspuns:

Te referi la liberul arbitru religios sau ca drept?

Răspuns utilizator avertizat
| bleakk a răspuns (pentru SuckDreamLoveH):

Nu mi-ai raspuns la ce te-am intrebat.
X- Despre ce liber arbitru vorbesti?
Y-Este vorba despre neurologie, nici o legatura cu religia.
Multumesc, m-ai lamurit bustean.

| FABULOSUL6000 a răspuns:

Dar corpul este controlat de creier, de creierul tau.Deci este liber arbitru doar ca, creierul trimite comanda pe baza lucrurilor pe care le stie deja. Daca ai sta sa te gandesti la fiecare pas pe care il faci nu ai mai ajunge in veci unde vrei.Dar este absurd sa spui ca un criminal a comis fapta in mod inconstient.Este nevoie de cateva secunde, cel putin, sa ucizi pe cineva cu o arma alba si in cazul unei arme de foc iar devine imposibil sa o faca inconstient.Asta ar presupune sa se trezeasca brusc din somn, sa ia arma si sa traga in timp de cateva secunde. Daca esti treaz si constient inseamna ca ai luat din proprie initiativa arma si ai tras.Chestia asta este doar un alt rahat menit sa fenteze justitia.

Răspuns utilizator avertizat
| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru SuckDreamLoveH):

Moarte accidentala, este si in lege.Dar din nou, teoria aia prevede ca degetul sa actioneze fara ca tu sa stii asta, chestie imposibila intr-un cadru normal, fara sperieturi.Mai ales cu timpul ala absurd de scurt.La fel de bine ma pot impiedica si sa te impusc laughing, tot moarte accidentala este.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rar mi s-a intamplat sa bag cutitul in cineva cu cateva fractiuni de secunda inainte sa ma gandesc la asta...rar!
Hai sa spunem ca se poate proba nevinovatia unui operator, macaragiu, un geek de la butoane, dar nu cred toata justitia e in periocol.
E vorba de fractiuni de secunda, irelevante cand te gandesti cat de dispus esti sa macelaresti un om.Sau un jaf la banca unde nu poti executa atatea operatiuni in cateva fractiuni de secunda, fara ca tu sa fi constient.
Stres plus ce scrii tu acolo dintr-un articol, sunt ingredientele unui accident cu faptas probabil nevinovat.

| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru SuckDreamLoveH):

Ai instincte, dar nu in cadrul prezentat.Un ucigas, care a bagat cutitul de...3 ori intr-un tip, clar a facut asta constient.A avut nevoie de cateva secunde.Cadrul in care o facem din instinct, instinctul de teama/supravietuire in general, este momentul cand un ditamai animalul iti sparge usa in miez de noapte si tu scoti pistolul la el, atunci e instint.Dar nici asta nu se face inconstient, sa realizezi doar dupa ca ala e mort.Sunt cateva zeci de secunde in care faci toata miscarea, dar o faci constient ca trebuie sa te aperi.Asta e instinct.

Răspuns utilizator avertizat
| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru SuckDreamLoveH):

De fapt un lucru se misca singur laughing Dar numai in prezenta unei frumoase domnisoare cu forme pe placul tau laughing

Răspuns utilizator avertizat
| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru SuckDreamLoveH):

Aaa si chestia cu,, el,,. Incearca tu sa il faci sa coboare in mod constient, sa vedem daca reusesti laughing

Răspuns utilizator avertizat
| OOOLEOOO a răspuns:

De-a lungul aniilor evolutia ne-a dezvoltat mai multe "creiere" unul peste celalalt de la reptilian care nu stie decat "lupta sau fugi" pana la complexul neocortex care ne ofera binecuvantarea de a gandii logic.In situatiile de urgenta informatiile primite ajung prima la sistem limbic (creierul emotional) ceea ce ne face sa luam decizii emotionale instante fara a ne gandi intai la ele, ca in cazul in care tatal s-ia impuscat fetita de 9 ani care vroia sa-i faca o surpriza, tatal stiind ca fata nu este acasa si auzind zgomote in toiul noptii a luat pusca si a tras.

Eu cred ca sistemul juridic stie deja asta, iar in cazul in care crima a fost constienta acuzatul va lua o pedeapsa mai mare.

Poti gasi mai multe informatii in cartea "Inteligenta Emotionala" ca ale mele suna prea ruginite...

| Wehrmacht a răspuns (pentru FABULOSUL6000):

Cand faci ceva impins de ceva ce nu poti sa refuzi/stapanesti nu este liber arbitru.
La criminali nu exista liber arbitru.Iti zice asta un om caruia nu trebuie sa ii spui "pune-te in locul lui" ca sa inteleaga cum gandeste o persoana, fie ea si un criminal.
Nu stiu daca intelegi ce zic aici, nu sunt nici pe departe ceea ce numesti "persoana normala". Pentru criminali, poate sa fie o durere de cap la propriu chestia cu liberul arbitru.
In cazul celor numiti "nebuni" care ucid sa se simta bine fara sa fie vorba despre razbunare de exemplu:
Ai 2 chestii care te prind la mijloc si vor sa te traga spre ele fortat : legea si natura.Natura te-a inzestrat cu dorinta aia nemernica de a ucide. Poti sa nu o faci, dar nu o faci ca te tine legea in perimetrul ei.Esti practic legat, nu este o alegere pe care o faci si mergi inainte fara probleme.Este practic un chin.S-ar putea sa-ti spui la un moment dat ca nu mai poti sa traiesti asa pentru ca, practic, nu mai poti.Si daca alegi sa ucizi, nici atunci n-a fost din liber arbitru.Ai fost odata intr-un stadiu unde ai avut doar ratiune pura? Cunoastere totala,sa poti alege daca vrei sau nu sa ucizi fara sa fi atras de bine sau de rau? Nu, este imposibil, si daca ar fi posibil sa alegi fara sa fii atras de vreo parte ar trebui sa dai la plesneala, adica ti-ai lasat alegerea la nimereala. Daca dai cu zarul de exemplu s-a stabilit ce o sa se intample de cand zarul nu mai este in contact cu mana ta, si n-ai stabilit-o tu.

| Wehrmacht a răspuns:

Nu exista liber arbitru decat intr-o foarte, foarte mica masura.Un exemplu:
Ai bine si rau. Poti sa alegi? Liber arbitru ar insemna sa nu trebuiasca sa alegi.Sa le poti face pe amandoua cand decizi tu.Totusi,unii or sa le imbine in favoarea binelui iar altii or sa aleaga una si aia este.
Am spus ca daca poti sa alegi nu ai liber arbitru. Justificare: de ce ai ales ce ai ales? Ai ales bine pentru ca esti bun? De ce esti bun? Asa ai fost programat in mod direct sau indirect sa fii.
Iau crestinii ca exemplu.Sunt invatati ca daca au luat un pumn in partea dreapta a fetei sa o intoarca si pe aia stanga chiar daca nu vor asta.Au liber arbitru cand spun "nu raspund provocarilor chiar daca vreau deoarece nu este bine iar eu sunt o persoana buna"? Nu, n-au.
Poti sa faci programe pe PC care sa imite exact ce se intampla in viata reala cu tehnologia necesara.De ce poti face asta? Pentru ca nu exista "nu ar fi trebuit sa fie asa" sau "s-ar fi putut altfel". Exista evenimente care duc la altele.Nu te poti astepta sa tai un copac gresit sa sa nu-ti pice pe casa daca l-ai taiat din pozitia in care sa-ti pice pe casa.Doar un exemplu.
Parerea mea...