| svartirhimnar a întrebat:

Stau şi mă întreb aşa. dacă lumea s-a creeat din nimic, de unde a început totul? Da, aici o să zică unii că e puterea lui Dumnezeu, dar totuşi, cum a fost începutul? Acel 'din totdeauna' nu are cum să fie din totdeauna. Pentru că orice are un început. Şi teoria big bangului la fel. Cum s-au creeat acele particule care au declanşat? După universul ăsta, care e destul de mare, ce urmează? Nu v-aţi pus întrebările astea vreodată? E teoria aia, totul are un început, dar şi un sfârşit. So..Cum a început şi unde se termina universul? Dar aia cu Dumnezeu?

63 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Unele lucruri nu le ştim şi posibil nu le vom afla niciodată. Rămâne o enigmă.

| svartirhimnar explică (pentru NOname):

Pentru totdeauna, crezi?

| NOname a răspuns (pentru svartirhimnar):

Am spus, posibil. Şi aş adăuga că şi foarte probabil.

Apache
| Apache a răspuns:

Daca e sa te iei dupa stephen hawking... odata cu big bang-ul s-a creat si timpul.
Daca exista ceva inainte de big bang, atunci acel lucru este peste puterea noastra de imaginatie pentru ca timpul =intreaga noastra existenta.

De fapt nimeni nu stie exact ce a fost big bang-ul si ce l-a cauzat.
Si probabil ca nu o sa fie un secret pe care sa il aflam prea curand.

| svartirhimnar explică (pentru Apache):

Dar înainte de big bang-ul ăla trebuie să mai fie ceva..Nu imaginaţia noastră. Adică ce era? un ţinut negru sau.mă rog, nu înţeleg chestia cu ' înainte de big bang'.

| Apache a răspuns (pentru svartirhimnar):

Raspunde la intrebarea asta si castigi un Nobel.

| svartirhimnar explică (pentru Apache):

Sunt doar un copil de 14 ani, ce-ai vrea să devin? Einstein sau Newton? laughing Cu imaginaţia mea, îţi fac şi o teorie.

| Apache a răspuns (pentru svartirhimnar):

Si eu am 17...lasa ca nu-i rau sa fi pusti.
Imaginatia iti merge bine.

| svartirhimnar explică (pentru Apache):

Da.

| mgtow a răspuns:

Vom afla dupa ce murim daca chiar dumnezeu e responsabil de crearea noastra sau nu.

| svartirhimnar explică (pentru mgtow):

Păi de ce ar fi minţit?

| mgtow a răspuns (pentru svartirhimnar):

Unu zice ca teoria big bang are dovezi din care s-a declansat si ca stiinta e corecta dar nu e asa, asa cum noi am inventat multe minuni pe lumea asta si Dumnezeu ne-a facut pe noi la inceput oricum cine nu crede in el ajunge in iad si cine crede si a fost om bun il asteapta fericirea pe lumea cealalta.

| svartirhimnar explică (pentru mgtow):

Dacă eu ţi-aş zice că Pământul e mov, m-ai crede?

| eliaclodia a răspuns:

Universul exista si nu exista. Se pare ca pentru noi definitia unui inceput e: to be or not to be. Cred ca te-am lamurit bustean. Consumi energie si existi, e clar.Stai sa ma scarpini in cap. Dar cine a zis ca energia consumata e a lui Dumnezeu? Si ca a fost investita in crearea universului? Daca este energia mamei lui Dumnezeu? Sau a unei victime pradate de Dumnezeu, cum iepurele prins de ogar? Daca a prins gaura neagra si a facut-o sa explodeze dornic de energie? Daca un univers a mancat alt univers? Daca nu exista inceput si sfarsit, adica sunt mai multe inceputuri si diferite sfarsituri? Daca toate lucrurile dau energie si primesc energie. Daca si pe el, God, l-a pus cineva in postura de a fi sau a nu fi? Am intrat in genul tau ciudat de a pune problema sa se plimbe prin fata ochilor? Pardon intrebarea. Ce mi-o fi venit sa zic ca intrebarea ta e o problema pe care ti-o faci singura? De ce sa te ametesti sau sa te enervezi? De ce sa arunci energia si sa uzezi neuronul fara sa prinzi macar un raspuns, ceva, un indiciu. Totul e sa privesti admirativ universul si vei afla.Ceva. Daca nu poti sa-l venerezi pur si intens nu te alegi cu mare lucru.

| svartirhimnar explică (pentru eliaclodia):

Dacă cineva l-ar fi pus pe Dumnezeu în ipostaza de a fi sau a nu fi, înseamnă că trebuie să fie cineva mai sus decât el, şi asta nu prea are cum.

| svartirhimnar explică (pentru eliaclodia):

Dacă Dumnezeu ar fi fost pus în situaţia de a alege, asta ar fi însemnat că era cineva mai sus decât el.

| eliaclodia a răspuns (pentru svartirhimnar):

De ce mai sus? Poate mai jos. Pe tine cand cineva sau ceva te pune in situatia de a alege e mai sus si mai jos decat tine? Poate e doar incomod sau placut modul si faptul ca se intampla.

| svartirhimnar explică (pentru eliaclodia):

Dacă ar fi fost mai jos, acum acela de mai sus era aşa zisul Dumnezeu, nu cel de acum.

| eliaclodia a răspuns:

Inceputul e in manifestare. Dar inainte de inceput e predispozitia la manifestare. E o ipoteza. Acum, te vei intreba ce inseamna manifestare? Sa luam un lucru mic, nu universul cel mare, tu, microuniversul tau. Era un ovul si un spermatozoid si nu se intalnisera inca, se puteau manifesta, dar nu aveau ocazia. Intr-o zi s-au manifestat unul fata de celalalt. nu stiau ce fac. Pur si simplu se manifestau. Tot manifestandu-se s-au ciocnit. De unde deduc ca manifestarea altor spermatozoizi s-a sfarsit repede. Cateva microuniversuri s-au sfarsit. Unul a continuat s-a cuplat cu al doilea si au dat o combinatie, pe al treilea. Ti se pare o prostie ce zic? Daca ceva iti pare prostesc ne mai gandim. Poate manifestare e altceva.Te simt ciudat. Te bati cu mine sa-mi distrugi ideea de inceput, pe care o am. Daca e chiar reala nu e un afect frumos. Daca nu e reala iar nu e un afect frumos. ai o rautate anume sau ai si cauti rautatea altuia, cauti sa lovesti, dar ce oare? Acum trebuie sa inteleg ca un afect alege intrebarile cu un scop. Erai dusmanoasa cand te-ai gandit ce sa faci pe TPU? Nu te supara. Aveai o predispozitie de manifestare sufleteasca si ai si ai ales o intrebare instrument? Manifestarile au nevoie de lumea informationala. Se aplica pe informatii.

| Behindyou a răspuns (pentru eliaclodia):

Existenta a mai multe viitoruri si prezenturi in paralele... odata cu formarea unuia, celelalte se distrug. Dispar pentru totdeauna, si nimeni, niciodata nu le va putea atinge.
Nu, chiar nu mi se pare o prostielaughing E fascinant, doar ca sunt subiecte atat de complicate, atat de intortocheate si invartite, incat, ma doare capul doar cand ma gandesc la ele.

| eliaclodia a răspuns (pentru Behindyou):

Stai asa, nu exista viitor, e doar clipa care se transforma, nu exista nici trecut, de asta ii spune trecut, clipa isi incarca informatiile tot timpul, adica prezentul trece la prezent informatii, sentimente. se transforma, adica le tot combina, etc.Nu stiu ce e cuvantul transformare, foarte clar. La nivel de spermatozoid si ovul, nu stiu cum clipa lor comuna se transforma, isi muta informatia, etc. La nivel de afect, sunt visele, care nu intelewg, cum se tot transforma, adica isi muta informatia de la prezent la prezent.

| RAY a răspuns:

Teoria big bang e singura teorie care detine dovezi si este acceptata de comunitatea stiintifica din toata lumea, ce a fost inainte de big bang, o singularitatea ce a cauzato nu stim, daca te mulsumesti cu basme fara dovezi crede in teoria creatiei, daca vrei dovezi accepta stiinta

| svartirhimnar explică (pentru RAY):

Aici intră planul ştiinţific.

| lpavel a răspuns:

Intrebarile tale NU au raspuns...
Multumeste-te doar sa crezi!

| svartirhimnar explică (pentru lpavel):

Totul trebuie să aibă o explicaţie, doar că nu e încă descoperit. posibil.

| sublime89 a răspuns:

Daca ar sti cineva raspunsurile astea ar fi bine. Intrebarile ce le-ai pus tu insumeaza in mare parte toate misterele existentiale pe care stiinta inca nu le-a deslusit, si poate nici nu o sa le desluseasca vreodata. Nu ca nu am fi capabili sa intelegem, desi e posibil, dar ma tem ca nu o sa avem timp suficient ca sa aflam toate astea. Existenta noastra o sa fie prea scurta pentru asa ceva, aproape sigur. Dar da, inceputul tuturor lucrurilor nu ni-l putem imagina, e aparent inexplicabil. Pentru ca ar trebui sa apara din nimic. Iar ceva sa existe dintotdeauna iarasi nu ne putem explica. Adica, cum sa fie ceva fara origini, fara un inceput? E cam clar ca in timpul vietii noastre nu vom afla. Poate ca e si gresit sa ne indreptam atentia spre intrebarile supreme. Ar trebui sa o luam pas cu pas. E normal sa nu stim inca toate raspunsurile, pentru ca abia am inceput sa exploram. Dar curiozitatea umana e mare, si nu ne putem abtine laughing

| svartirhimnar explică (pentru sublime89):

Ai şi tu dreptate, însă e extrem de ciudat.e normal să îţi pui întrebările astea, cred eu. Dar nu au răspuns, decoamdată.

| mentholinks a răspuns:

Pe tine chiar te intereseaza lucrurile astea?

| svartirhimnar explică (pentru mentholinks):

De ce să nu mă intereseze?

| suffarstar a răspuns:

Este posibil ca Dumnezeu sa fi facut Universul printr-o explozie.Deci indraznesc sa afirm ca asta ar putea fi cauza.Suntem oameni si intelgem o particica.Si asa e cel mai bine.Este nevoie de o inteligenta mult superioara noua care sa creeze atata materie si informatie. Orice cauza are un efect si invers. Dumnezeu nu a dat multe detalii despre plasmuirea "lumii".El s-a rezumat la simplu.Si cred ca asa ar trebui sa si traim. Intrebarile astea mi le-am pus si eu si am ajuns la urmatoarea concluzie"
Materia din care a rezultat Big-Bang-ul nu putea aparea de la sine. Cred ca exista entitati supranaturale. Indraznesc chiar sa afirm : Cred in Dumnezeu!

| svartirhimnar explică (pentru suffarstar):

Da, dar eu te întreb acum. Cum a apărut Dumnezeu? Nu există răspuns, ştiu. Tocmai de aia vin şi îţi spun că trebuia ca înaintea lui să mai fi fost ceva.

| cornelmarius a răspuns (pentru suffarstar):

Foarte bine cum vezi lucrurile, si le dai pe nas la toti asa fac si eu nu au raspunsuri si foarte multi m-au blocat pentru ca pur si simplu nu mai aveau ...raspunsuri si culmea erau atei! daca ai mai intelege tu preexistenta si cum au stat lucrurile cu adevarat INAINTE ca universul asta sa ia fiinta ar fi ceva care nimeni nu ti-ar sta in cale de asta asi dori sa vorbim! Creatia lui D-zeu nu a avut loc pe acest pamant si nici in chip material ( sunt argumente biblice in acest sens ). Existenta lui D-zeu nu trebuie perceputa prin proasta intelegere pe care o au cultele religioase ce si-au format conceptiile analizand textele biblice ad-literam.
Geneza din Biblie nu exprima creatia lui D-zeu cum gresit o percep asa-zisii crestini ( aici pot adauga cateva intrebari la care toti pastorii si bisericosii nu pot sa raspunda logic sau duhovniceste ).De fapt in Geneza cap. 1 de la ziua a patra pana la a sasea se poate demonstra evolutia nu creatia.
Existenta lui D-zeu poate fi demonstrata daca:cu sinceritate pleci in cercetarea comparativa dintre materie si nonmaterie sau nonvaloare-valoare; vei analiza comparativ textele biblice fara sa ai o prejudecata si fara sa le intelegi prin prisma materiala ci figurativa, ele fiind un "cod" care se confirma prin el insusi.Acestea se numesc transfigurari. D-zeu nu a facut lumea intr-o "saptamana", in Biblie nu-ti spune ca intr-o saptamana, lumea se inseala raportand creatia lui D-zeu la 7 zile umane. Biblia mai spune in Noul Testament ca la D-zeu o zi e ca o mie de ani. Omul nu putea fi creat de D-zeu in stare materiala din "lut" inteles material fiindca D-zeu zice ca l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Lui. Asta presupune ca atunci cand l-a creat, l-a creat in starea de duh, in starea valorica desavarsita precum e "natura" lui D-zeu.
de aceea nu IL VEZI PE DUMNEZEU pentru ca este de alta natura mult superioara astea materiale, lucrurile sunt mai profunde si nu pot spune multe asa aici! happy daca ai o logica absoluta si nu una relativa ii ''spargi '' pe toti!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca ne complicam prea mult, mai ales atunci cand raspunsurile sunt atat de simple.
http://www.youtube.com/watch?v=HoqSas2uFKw

| svartirhimnar explică (pentru anonim_4396):

Desenele animate rezolvă tot, în cazul imaginaţiei. laughing

| Lizzu a răspuns (pentru anonim_4396):

rolling on the floor) tare

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nici eu nu îmi pot explica unele lucruri şi de fapt, niciun fizician nu ştie încă cu certitudine. Dar, cred sau mai mult ca sigură că schimbarea speciei se va datora inversării polilor magnetici aşa cum s-a întâmplat acum mulţi ani în urmă cu omul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Energie. Energia nu se naste si nu moare.
Noi, suntem energie condensata, ca si tot universul asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vorba lu' Cheloo
http://www.youtube.com/watch?v=pEvtHOM2_W8

| svartirhimnar explică (pentru anonim_4396):

Hăhăhăhăhă. pe de-o parte adevărat.

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns:

Fara raspuns.

| Papillon09 a răspuns:

1.Daca forta centrifuga a miscarilior planetare nu ar contrabalansa cu precizie fortele gravitationale, nimic nu ar putea ramane pe orbita in jurul soarelui.
2. Daca universul s-ar fi extins cu o raza de o milionime de ori mai mica, extinderea s-ar fi oprit, iar universul s-ar fi prabusit in sine inainte sa se fi format vreo stea. Daca s-ar fi extins mai repede, nu s-ar mai fi format nici o galaxie.
3.Toate legile fizicii pot fi descrise ca o functie a vitezei luminii(egala cu 299.792.458 metri pe secunda). Chiar si cea mai usoara variatie in viteza luminii ar modifica alte constante si ar impiedica astfel existenta vietii pe pamant.
4. Daca nivelurile vaporilor de apa din atmosfera ar fi mai mari decat sunt acum, un efect de sera necontrolat as provoca temeraturi prea mari pentru a permite viata umana; daca ar fi mai mici, un efect de sera insuficient as face ca pamantul sa fie prea rece pentru a sustine viata umana.
5. Daca Jupiter nu ar fi pe orbita lui curenta, pamantul ar fi bombardat cu material cosmic.Campul gravitational al lui Jupiter actioneaza ca un aspirator cosmic, atragand asteroizi si comete care ar putea lovi pamantul.
6. Daca grosimea scoartei terestre ar fi mai mare, ea ar absorbi prea mult oxigen pentru ca viata sa mai poata fi sustinuta. Daca ar fi mai subtire, activitatea vulcanica si tectonica ar face viata imposibila.
7. Daca rotatia pamantului ar dura mai mult de douazeci si patru de ore, diferentele de temperatura ar fi prea mari intre zi si noapte. Daca perioada de rotatie ar fi mai scurta, vitezele vanturilor atmosferice ar fi prea mari.
8.Inclinatia axei pamantului la 23 de grade este si ea optima. Daca aceasta ar fi usor diferita, temperaturile la suprafata terestra ar fo extreme pe pamant.
9. Daca ritmul descarcarilor atmosferice( al fulgerelor) ar fi mai mare, ar exista prea multe incendii; daca ar fi mai mic, s-ar fixa prea putin nitrogen in sol.
10. Daca ar fi mai multa activitate seismica, s-ar pierde mult mai multe vieti; daca ar fi mai putina, nutrientii de pe fundul oceanelor si din raurile curgatoare nu ar mai fi reciclati pe continente prin miscarile tectonice.
Sa fi oare o intamplare? thinking
Astrofizicianul Hugh Ross a calculat probabilitatea ca aceste constante, dar si altele-122 in total- sa existe astazi la intamplare( adica fara un plan divin) pentru o singura planeta din univers. Presupunand ca in univers exista 10^22 planete( un numar foarte mare: 1 urmat de 22 de zerouri), raspunsul lui este socant: o sansa la 10^138- adica o sansa la 1 urmat de 138 de zerouri!
Laureatul premiului Nobel Arno Penzias, unul din cei doi descoperitori ai radiatiei cosmice de fond, a exprimat aceasta idee in felul urmator:"Astronomia ne conduce la un eveniment unic, la un univers care a fost creat din nimic si care a fost calibrat cu multa finete pentru a asigura exact conditiile necesare pentru a sustine viata. In absenta unui accident absurd de improbabil, observatiile din stiinta moderna par sa sugereze ca la baza universului sta un plan care ar putea fi considerat supranatural".
Cosmologul Ed Harrison foloseste cuvantul "dovada" atunci cand vorbeste despre implicatiile principiului antropic in discutia despre existenta lui Dumnezeu- argumetul lui Paley-adusa la zi si revizuita. Reglarea fina a universului asigura o dovada prima facie in sprijinul unui plan deistic."
Sa fie pura intamplare?

| svartirhimnar explică (pentru Papillon09):

Nu prea. Universul e prea complex pentru asta. Din nimic? Şi înainte de nimic oare ce a fost? Adică, un spaţiu efectiv gol, negru. fără viaţă, şi deodată apare ceva care declanşează universul? E cam imposibil.Şi chestiile alea de mai sus, ţin de natură şi de cum se dezlănţuie, asta nu are cum să demonstreze în ce fel s-a creeat universul.

| RAY a răspuns (pentru svartirhimnar):

Universul nu s-a creat din nimic asa cum big bang nu a creat stele sau planete, de ce nu vrei sa cunosti stiinta e asa greu, daca vrei te pot ajuta ca sa intelegi

| eliaclodia a răspuns (pentru Papillon09):

Cand eram bebe simteam ca nu exista altceva decat perfectiune, doar ca ceva ma inspaimanta din cand in cand. Am crezut eu prima oara, ca in adn am inclusa viziunea ca totul e perfect, pentru totdeauna, nu ca doar se implineau niste conditii. Apoi am continuat sa meditez, pe tema asta. Cand eram in uter, nu stiu cum era, dar e clar ca a fost perfect, liniste, caldura, mancare, dezvoltare, etc. Cand cresteam aveam "norocul" sa vad si sa aud violente in familie.Restul lumii nu prea o cunosteam, dar contiunuam sa simt ca totul e perfect. Acum realizez ca totul era perfect atat timp cat aveam cald, haine, mancare, apa, sters la fund, dus la medic. Asta cu medicul cred ca alipsit, nu ma durea nimic, era perfect. Vezi, orice se intampla in jur si incepeam sa aflu, totul era perfect atat timp cat instinctele mele primare erau satisfacute. Pana intr-o zi cand a inceput sa imi pese, sa tin cu un aliat si sa nu il pot infrunta pe celalalt. nu mai era chiar perfect, dar nefiind vorba de mine uitam repede. Insa deja paseam afara din rai. Continua tu ca e previzibil si comun, in mare. Inceputul meu era perfect. Am venit din rai.

| asasaasa a răspuns:

Exista multiversuri, nu exista un pct fix pentru ca nu exista asa ceva, gandeste te putin e vorba de perceptie si de posibilitatile pe care le ai pentru a ti forma perceptia

| Behindyou a răspuns:

Teoria Multiversului, explica un spatiu GOL, adica, TOTAL GOL, care nu are nici macar Materia Neagra, de care Universul e plin.
Acolo, in Multiver, exista mai multe Universe/Universuri, si, la perioade scurte de timp, se ptrec Big-Bang-uri, sau, Un univers, din cauza expasiunii se divide, formand altul mai mic care incepe sa creasca...

Daca pana acum te simteai mic, ia spune...acum cum te simti?
Si da, mi-am pus intrebarile astea, da m-am uitat pe Discovery ca sa aflu raspunsul. Sau pe Wikipedia. Sau pe descopera...you know, sunt multe site-uri d-astea de informare, "plictisitoare" cum le-ar zice unii.

| Behindyou a răspuns:

Deci, daca acolo sus exista acea persoana divina, si, cu singuranta ca exista, probabil, nu e un atotcunoscator, sau atotstiutor. E si el un incepator, care si-a facut o lume, pentru ca a cunoscut in totalitate chimia, fizica, bioligia, si psihologia, insa a mai avut cateva lipsuri. De aia mai exista si imperfectiuni.
Ca doar nu am putut fii creati doar prin "Sa se intample aia..."
Daca ar fi fost asa, n-ar mai fi existat boli, suferinta, chin, and so on.

| svartirhimnar explică (pentru Behindyou):

Dar eu îţi pun întrebarea următoare : Cum să cunoşti biologia, chimie, fizica.în general tot ce se poate ştii, fără să fie creeată o lume? Şi acea divinitate, totuşi, nu s-a format singură din praf şi fum.

| Behindyou a răspuns (pentru svartirhimnar):

Pai o cunosti. Cu ajutorul stiintei s-a format lumea, nu cu abureli. Tu cand faci o prajitura, nu cunosti dinainte ingredientele? Adica, nu poti sa faci o prajitura, fara sa cumperi ingrediente inainte, nu?

| eliaclodia a răspuns (pentru Behindyou):

Stai asa. Ai vazut ca tot ce se strica incepe sa fie presat de forte care il refac sau cel putin incearca. Deci nu vad unde nu ar stii toata stiinta, vad ca nu are nevoie de ea. Fortele astea nu stiu, nu gandesc, doar se manifesta. Se mai vede ca manifestarea are nevoie de ceva, care nu ii e la indemana si atunci apare gratioasa stiinta sa vada ce si sa dea ceva. Sau artele, cum ar fi ultima arta, trecuta la stiinta, psihologia.Nu crezi ca e ultima arta, ultima frontiera? Le imbina pe toate celelalte.

| Behindyou a răspuns (pentru eliaclodia):

Poate sunt eu mai proasta, da` nu inteleg nimic din ce spui.

| eliaclodia a răspuns (pentru Behindyou):

Cum sa fi proasta? Nu esti. Ce nu intelegi? Nu intelegi ca fortele din univers se manifesta, nu stiu, adica nu sunt stiinta, sunt mai mult de atat?

| PolishJew a răspuns:

Cica d-zeu a facut lumea, dar pe el unde la-au facut?

Răspuns utilizator avertizat
| Ancutza12 a răspuns:

Intrebarile nu au raspuns. Iar universul este infinit, nu are vreun capat. Greu de crezut, dar adevarat.

| Bumbar a răspuns:

De aia se spune ca exista si Dumnezeu, cine dracu a creat big-bang-ul, singur nu cred, trebuia sa existe o divinitate acolo, ceva.

| svartirhimnar explică (pentru Bumbar):

Şi el de unde a apărut?