Niciun studiu stiintific serios nu va confirma vreodata o pseudo-stiinta ca astrologia.
In 1975, 186 de astronomi, fizicieni si alti oameni de stiinta de top au semnat o declaratie intitulata "Obiectii fata de Astrologie" in care au avertizat publicul impotriva acceptarii de sfaturi "astrologice", acestea fiind complet nefundamentate stiintific.
De-a lungul secolelor s-a demonstrat ca "predictiile" astrologice nu sunt cu nimic mai exacte decat orice predictie aleatoare.
Nu cred ca exista asa ceva, nu poti sa-ti pierzi timpul facand ceva atat de inutil.
Ai cumva un link unde se vorbeste mai pe larg despre aceasta declaratie?
Nu am de unde sa stiu daca e o pseudostiinta sau nu pana nu vad dovezi.De-asta am deschis subiectul.
Stupid esti tu.Un om destept aduce argumente. Poti sa inveti si pe un papagal sa spuna "stupid".
Ai declaratia aici:
http://www.psychicinvestigator.com/demo/AstroSkc2.htm
Printre semnatari sunt si 18 laureati ai premiului Nobel.
Credeam ca argumentul e evident:
Astrologia este o pseudostiinta. Nu ai cum sa efectuezi un studiu stiintific (adica sa modelezi matematic) asupra unei pseudostiinte. E nonsens.
Poti sa faci un studiu stiintific care sa demonstreze ca astrologia este o pseudostiinta sau poti sa faci un studiu care o va ridica la statutul de stiinta.Pana acum nu am vazut nici un astfel de studiu deci nu pot sa ma pronunt.
Toate stiintele au fost considerate la inceput pseudostiinte sau li s-au atribuit explicatii supranaturale.In evul mediu erau "oameni de stiinta" care isi puneau aripi si se aruncau de pe biserici cu speranta ca vor reusi sa zboare.Acum avem ingineri
care se ocupa cu aparate de zbor.
Stiinta ofera o descriere, deci nu stiinta spune daca astrologia este o pseudostiinta sau nu, ci capacitatea astrologiei de a fi descrisa matematic. Cum asa ceva este imposibil rezulta ca astrologia nu este o stiinta.
Astrologia foloseste matematica, gradele in special, orburile dintre planete, magnitudinea stelelor, aspectele dintre planete (conjunctia la 0-5 grade; cuadratura la 90 de grade) deci consider ca poate fi descrisa matematic!
Astrologia e complet gresita pana si din punct de vedere astronomic!( http://www.youtube.com/watch?v=hqPtMqw6CSo )
Deci este complet gresita si matematic! Pana la urma daca analizam la nivel fundamental astrologia are o metoda determinista ceea ce e gresit avand in vedere cunostintele noastre actuale: principiul incertitudinii al lui Heisenberg ne spune ca realitatea nu este deterministica ci probabilistica.
Daca citesc in horoscop ca azi ma voi intalnii cu persoana dorita, ca sa dau crezare trebuie sa vad calculul matematic din care rezulta acest lucru. Pana la urma si biologia care se preda in scoli foloseste matematica dar e o diferenta intre "a folosi matematica" si "a fi matematica". Descriptia metafizica e matematica, orice alta descriptie este gresita.
Daca majoritatea astrologilor sunt incompetenti(de fapt sunt foarte competenti in inselarea oamenilor) asta nu inseamna neaparat ca astrologia e gresita(adica miscarea astrelor nu influenteaza absolut deloc comportamentul uman).E ca si cum ai spune ca ar trebui sa desfiintam Parlamentul pentru ca majoritatea parlamentarilor sunt incompetenti.
Evident ca nimeni nu va putea prezice viitorul cu exactitate, dar s-ar putea ca o anumita aranjare a astrelor sa te faca mai romantic in ziua respectiva.Probabilitatea sa-ti intalnesti iubirea vietii in ziua respectiva va fi mai mare decat intr-o zi obisnuita, iar principiul lui Heisenberg ramane intact.
Daca esti dispus sa iesi putin din "axiomele" tale poti citi asta:
http://www.astrology-research.net/......y_Test.pdf
Singura influenta a planetelor asupra mea e atractia gravitationala, prea mica pentru a ma influenta cu ceva. Astrologia e o stupiditate dar toata lumea e libera, deci esti liber sa crezi ce vrei. Dupa parerea mea astrologia e gresita din punct de vedere metafizic.
Normal ca atractia gravitationala te influenteaza foarte putin, dar ce zici de stralucirea planetei pe cer.Psihicul uman e foarte complex si s-ar putea ca undeva in subconstientul tau sa stii cu exactitate unde se afla planeta respectiva, chiar daca nu stai toata ziua sa te uiti pe cer.
Mintea are tendinta sa ofere importanta unor lucruri complet intamplatoare, deci nu este exclusa posibilitatea ca pe parcursul miilor de ani de evolutie sa ne fi dezvoltat o conexiune psihologica cu planetele respective.
E doar o teorie, dar merita sa fie luata in considerare.
Astrologia nu este o stiinta. ce spunea albert einstein despre astrologie: http://www.greatnews.ro/......ogiei.html