| sabin89 a întrebat:

Strâns legată de întrebarea precedentă ar fi următoarea: Cum poate apărea ceva (adică universul) din nimic?
Victor Stenger, de care am mai vorbit, își propune să răspundă la această întrebare; el introduce un "another universe existed prior to ours that tunneled through... to become our universe". Dar, există vreo modalitate de a observa un astfel de univers anterior? Evident, nu. Și atunci, nu-l putem numi științific. În plus, Stenger pare să nu înțeleagă termenii problemei pe care el însuși i-a propus. Adică, în loc să ne spună cum ceva poate apărea din nimic, ne spune cum ceva poate apărea din altceva.
Dar, să-l lăsăm pe Stenger. Uite o afirmație, care mie mi se pare de bun simț. Aparține lui Peters Atkins: "If we are to be honest, then we have to accept that science will be able to claim complete succes only if it ashieves what many might think imposible: accounting for the emergence of everything from absolutely nothing". Cum vi se pare?
Unii fizicieni mai cochetează și cu ideea existenței, la începuturi, a unei "Sea of Indeterminate Potentiality" (quantum vacuum). Dar proprietățile unei astfel de "Sea" cine le va putea înțelege?
Ar trebui să ne recunoaștem limitele? Ce părere aveți? Sau să continuăm să sperăm că mai devreme sau mai târziu vom ajunge să cunoaștem totul, despre originea universului?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Poti afla raspunsul daca treci dincolo de unitatea de timp naturala, asta poate sa fie unitatea Planck, Stoney, etc.
Stiu ca in trecut timpul Planck, acel 10^-43 te-a speriat la un raspuns pe care l-am dat, dar nici acum nu te menajez: asta din punct de vedere al Stiintei se va putea...niciodata.
Putem doar presupune ca realitatea a fost modelata de o fluctuatie a campului cuantic preexistent, cum se crede acum mai nou, dar la asta eu vin cu intrebarea: Unde a existat campul cuantic, in care Spatiu? ...caci nimicul dinaintea epocii Planck insemna lipsa Spatiului, a Timpului si a Materiei.
Acestea fiind stabilite, ai doua erori aici:
https://www.tpu.ro/......entru-mai/
la raspunsul userului SuperCoolDude:
Universul NU este dual, "0 si 1", si
"Nimicul, este practic spațiul. vidul. planşa."
este o concluzie eronata, Spatiul luand fiinta odata cu universul, avand o energie. In rest, intr-adevar raspunsul sau e interesant...
In Spatiu, pot explica apariatia a CEVA din nimic, o face fizica prin teoria lui Hawking privind evaporarea gaurilor negre si prin Principiul Incertitudinii lui Heisenberg si imprumuturile de energie, dar dincolo de bariera Planck, toate stiintele, (deci si Fizica), nu mai functioneaza.
Am dat in trecut un raspuns cu privire la Heisenberg, il pot relua daca nu il gasesti, este unul portocaliu din cate tin minte.
Trebuie sa plec in 20 de minute, de asta am trecut condensat prin cele doua intrebari ale tale.
Cu parere de rau deci: NU stim DE CE exista, si nici CUM.
Asta in ciuda materialistilor stupizi, care evident ca la astfel de intrebari, un pic mai dificile...nu se afla pe aici.
As fi contrazis tot cu Fizica si o tampenie a userului Halogen01, ceva de genul: "Moartea este infinita", dar nu mai am timp.
La buna vedere.

36 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| Hammurabi a răspuns:

Mai aproape de adevăr am fi dacă ființa umană ar accepta că există anumite chestii încă necunoscute pentru noi și nu ar mai încerca să inventeze tot felul de explicații fanteziste pentru orice.
Nu știm deocamdată ce e universul și cât de mare e. Noțiunea de infinit e o teoretizare de tot rahatul.
Nu știm ce e dincolo de ceea ce numim univers.
Multe nu știm.
Și dacă n-am fi atât de aroganți încât să considerăm că avem o explicație pentru orice, ar fi mult mai bine.

| sabin89 explică (pentru Hammurabi):

Uite încă un om care nu-i agreează pe aroganți.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Nu.
Nu avem o fizica, care sa poata trece dincolo de Bariera Planck.
______________________________
Am citit raspunsurile userului Goete si as avea cateva observatii.
1. Ipoteza "creierului in borcan" sau teoria geniului rau, cum a botezat-o Descatres a fost rezolvata tot de Descartes si, mai aproape de noi, de Hilary Putnam, ajungand la concluzia ca un creier aflat intr-un borcan, nu ar putea gandi acest lucru despre sine.
2. "Transformarea energiei in materie prin observatie" este eronata.
In fapt Goete rezuma nestiind, asa numita Problema a masuratorii, care are ca rezultat colapsul cuantic.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Ce tupeu pe acest Plank, să ne impună el nouă, adică unei lumi întregi, bariere peste care să nu trecem! Noi, născuți oameni liberi, care facem ce vrem, auzi, să ne impună el niște limite! Glumesc, Darkmagic.
Dar amuzamentul nu se încheie aici. Am văzut că unii se leagă de evoluția lui Schrodinger. Uite ce scrie aici: "ceea ce nu este evident o consecință a evoluției lui Schrödinger."
https://www.telework.ro/......-cuantica/

| Cousteau a răspuns (pentru sabin89):

Pe această temă am dialogat zeci de ore cu Henri Coandă. El m-a sfătuit: "citește și învață. Nu lăsa loc în logica ta de interpretări ambigue-cu dublu sens. "
Succes vă doresc în a înțelege universul.