anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sufletul are vreo legatura cu suflarea?

9 răspunsuri:
| Davidhortea a răspuns:

Nu,doar plamani

| gratargratar a răspuns:

Da, dar cu suflarea lui Dumnezeu. Ca zice in Geneza ca Dumnezeu a dat suflare de Viata lui Adam. De altfel, in greaca folosim Pneuma pentru cuvantul suflare, de unde avem si termenul folosit in medicina - pneumatologie (care are ca obiect de studiu plamanii). Tot cu acelasi cuvant grecii desemneaza pe Sf. Duh. Desigur ca noi il intelegem pe Sf. Duh ca suflare, in mod plastic. Caci El este o Persoana a Sf. Treimi, dar nu stiu cum este In Sine, caci nu S-a intrupat cum a facut-o Hristos.

| JicaContra a răspuns (pentru gratargratar):

Cred ca in romana e faptul ca:
"si-a dat sufletul"
si
"si-a dat ultima suflare"
sunt acelasi lucru

altfel, ce a scris gratargratar nu e deloc imposibil, dar nici nu e o chestie folosita de oameni in mod curent, ci numai de bisericosi avansati!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, de acolo îi vine numele.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sufletul e insuși denumit în Biblie "suflare de viață" dată de Dumnezeu la facerea lui Adam.

| Saiko10 a răspuns:

Depine de ce crezi tu ca este sufletul, daca crezi ca sufletul este constiinta ta, cam are legatura cu tot din corpul tau.

| Mosotti a răspuns:

Nu, de fapt sufletul este un termen dat trairilor noastre care nu-s altceva decat rezultatul unor reactii chimice din creier, deci nici o legatura cu suflarea. Si cine nu stie cum merge treaba, zice "suflet". Iar psihologii si altii sustin chestia cu sufletul pentru ca trebuie sa mentina credinta oamenilor in iluzia numita religie, dar ei stiu f bine ca e cum am zis.

Ca dovada ca atunci cand te joci cu chimia din creier, o sa poti avea trairi la comanda cam cum vrei, in anumite limite cat se poate. Poti simti tristete, atasament (te joci cu oxitocina o dai in sus sau jos), veselie, tonus bun, frica, nefrica, etc.

| sopranaCadaverica a răspuns:

Etimologia cuvantului 'suflet' e latineasca. Suflitus - suflare, deci, tehnic, da.
Apropo, o infima curiozitate big grin : suntem singura limba de pe continentul european care si-a conservat cuvantul 'inima' (cu etimologia latina 'anima', insemnand spirit, suflet; asocierea este speciala) in domeniul medicinii. Restul limbilor au curacao, cuore, coeur, heart etc. Nici una nu are sensul atribuit spiritului.

| Dana2103 a răspuns:

Sufletul e manifestarea unui corp viu