Nu sunt de acord cu pedeapsa capitala.
Nu in Romania, o tara inca sigura, fara arme de foc "la liber". Trebuie doar inasprite drastic pedepsele pentru crima, viol si pedofilie, pentru ca am cazut in cealalta extrema si suntem jalnici.
Stiti cu totii cazul Robert Ciobanu...
A violat si ucis o fetita, a aruncat-o la gunoi, tatal acesteia banuit de un procuror fara scoala, s-a sinucis iar R.C. este liber, dupa doar cativa ani, indecent de putini.
Nu este oare o la fel de mare eroare judiciara nepedepsirea unui vinovat?
Nu-s de acord si am cateva motive, unul dintre ele ar fi ca nu vad moartea ca pe o pedeapsa.
NU. Pentru ca avem inca multe de invatat despre cei care omit atrocitati si ar merita asta. In momentul in care o sa aflam ce anume ii determina sa comita astfel de fapte in cele mai mici detalii, atunci putem sa ne descotorosim de ei. Pana atunci sa ii studiem. Sa vedem cum le functioneaza mintea.
Nu sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, dar nu din motive umanitare, ci din motivul pus sub formă de întrebare suplimentară: failibilitatea sistemului judiciar, dovedită în repetate rânduri. Nu aș acorda unui asemenea sistem drept de viață și de moarte asupra cuiva, strict din acest motiv.
Motivele de tip umanitar nu mă ating, fiindcă aceste pedepse s-ar aplica exclusiv unor persoane care și-au pierdut calitatea de ființe umane prin reprobabilitatea faptelor lor. Deci, dac-ar exista un sistem 100% sigur și infailibil, aș aplica pedeapsa capitală pentru anumite categorii de oameni care prin acțiunile lor au ales să se situeze în afara sferei care definește un om.
Esti de acord cu o lege foarte aspra privitoare la raspunderea magistratilor si al intregului lant judiciar?
Cu mentiunea sa se faca foarte clar diferenta intre greseală si rea intentie
Greseala reaintentie, sau necunoasterea legii/incompetenta; care este cauza erorilor judiciare. in functie de fiecare din aceste situatii sa se ajunga pana la pedeapsa capitala si confiscarea averii pana la gradul doi de rudenie, anularea tuturor privilegiilor, etc, etc
Eu nu sunt de acord cu pedeapsa capitala. Si consider ca daca exista posibilitatea sa fie o greseala si nu se dovedește foarte clar ca e rea intentie, nu e nevoie de pedeapsa. Fiindca toti greșim, trebuie sa fii nebun sa ai pretentia ca judecatorul sa fie perfect
O responsabilizare a magistratilor, foarte dura... Dar in toate sistemele statale magistratii intotdeauna au pactizat cu politicul.
Duritatea duce la coruptie, fiindca cei cinstiti vor renunta de teama ca o greseala neintentionata ii arunca in inchisoare. Si vor ramane doar cei care simt ca au o sustinere suplimentara, necinstita. Mai degraba ar functiona sustinerea magistratilor sa nu greseasca prin creșterea veniturilor si scaderea cantitatii de munca
Absolut, 100% si voi explica si de ce.
In primul rand, la fel ca si Cristian Tudor Popescu, eu consider ca,, pedeapsa cu moartea'' nu e o pedeapsa. Pedeapsa are rolul de a reeduca, pe cand condamnarea la moarte are rolul de a lasa oamenii normali sa traiasca vieti normale.
Oamenii normali nu au nicio sansa de aparare in fata indivizilor bolnavi, a psihopatilor si sociopatilor.
Ce ai face tu daca un om care a fost inchis de doua ori pentru omor deosebit de grav ar veni cu furca la poarta, ar bate in gard cu ea si te-ar invita sa iesi ca vrea sa iti omoare toata familia? Pur si simplu omul ala atat poate si atat stie. Ai suna la politie? Politie care in cel mai bun caz ii da o amenda sau un avertisment? Stii ce inseamna sa storci de bani un om dependent de droguri sau de alcool care traieste intr-o familie fara niciun venit, care traiesc doar din furt?
Ai mai avea apoi curajul sa-ti lasi copiii in casa singuri?
Sigur, exista si optiunea sa te aperi singur. Sa iti aperi casa si familia. Si aici sunt doua optiuni, te baga in spital sau te omoara sau il omori tu si tot tu ajungi la puscarie.
Tu nu intelegi o chestie importanta. Oamenilor astora nu le e frica de puscarie asa cum iti e tie frica. Pentru ei nu inseamna nimic, ei nu au ce sa mai piarda, au o viata distrusa din toate punctele de vedere si nu au mentalitatea ta de om cu studii superioare. Tu crezi ca omul ala care vrea sa intre peste tine in casa si sa te omoare, fara sa ii fi facut absolut nimic, are vreo frica de politie si are asta in gand? Aia crezi ca e grija lui? Nici daca ar primi puscarie pe viata nu l-ar descuraja catusi de putin. Acolo la puscaie primesc mancare suficienta, primesc un pat, nu mor de frig, nu trebuie sa munceasca ca sa surpavietuiasca, lucruri pe care in libertate nu le au.
Efectul pe care oamenii astia sociopati il au e devastator. Fie ca sunt in libertate, fie ca se duc in puscarie sau in spitalele de psihiatrie.
Si sa ne mai punem problema ca oamenii astia fac copii care devin exact ca ei?
Exista posibilitatea ca un judecator sa faca o greseala. Dar nu exista posibilitatea sa existe greseli in randul celor care exista dovezi clare cum ar fi filmari ale camerelor de surpaveghere, zeci de oameni care au vazut clar ce s-a intamplat, faptul ca omul ala a mai ucis si inainte si are zeci de alte infractiuni si se afla in atentia politiei si faptul ca si-a recunoscut fapta dupa ce i s-au pus dovezile pe masa.
Eu nu sunt de acord cu reeducarea de ce? Pentru că cred în următoarea frază "Lupul își schimbă blana, dar năravul ba" să ști că de multe ori exemplele din lumea animalelor sunt aplicate și la om, spre exemplu ai auzit de câinele lup cehoslovac, e o rasă de câine care reprezintă o încrucișare dintre lup și câine, acestă încrucișare fiind destul de periculoasă deoarece acest câine poate prinde apucături de lup și să devină foarte periculos, deci imprevizibil, așa și cu un infractor poate că reușești să îl educi dar nu ști niciodată când poate să revină la vechile obiceiuri rele, un pedofil educat poate reveni ușor la vechile obiceiuri, pentru că el în adâncul subconștientului său el tot infractor rămâne cum la randul său câinele lup cehoslovac tot lup rămâne, nu ști niciodată ce se poate întâmpla dacă lași un câine lup cehoslovac în preajma oilor, cum nu ști niciodată ce se poate întâmpla dacă lași un violator "educat" în preajma unei femei, retine că nu poți educa 100% un infractor, pe uni chiar nu îi poți educa de loc, un om care are la activ zeci de crime crezi că îl mai educi tu nu cred, pentru el cel mai probabil a devenit un hobby ucisul oamenilor, dacă in 20 de ani a ucis 50 de oameni îl mai reabilitezi tu nu cred, un om care are 50 de violuri la activ mai poate fi reabilitat nu prea cred, să îi dai pedeapsa cu închisoare pe viață Iarăși nu e bine că fac spume oameni cinstiți că zic că ce "eu plătesc impozite să stea infractorul in pușcărie în timp ce eu mor în spitale" mentalitate corectă nu mi se pare normal ca uscaturile societăți să fie ținute pe bani publici, pedeapsa capitală sunt neutru chiar nu știu ce să zic, dar tind să nu fiu de acord cu ea deoarece am o idee mult mai bună, munca în folosul comunități mi se pare cea mai bună de ce? pai simplu nu mai sunt folosiți bani publici, doi infractori nu mai sunt uciși, evităm reeducarea care e ineficientă și scumpă, plus că se realizează ceva util societăți se fac autostrăzi, se fac locuințe, etc se face ceva infractori nu freacă menta eu aș FORȚA /OBLIGA pe toți infractori să facă MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII și aș interzice întreținerea infractorilor din BANI PUBLICI nași aloca nici 0, 05% din PIB infractorilor pentru că ar fi sclavie din partea oamenilor cinstiți dacă ar fi după mine aș aloca 0, 00000000000000 la sută din PIB infractorilor și i-aș obliga la MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII pe toți fără excepție 8-10 ore de muncă pe șantier OBLIGATORIU și ar mai fi o chestie dacă infractorul respectiv a făcut de exemplu 3 ani de închisoare pentru o infracțiune și îl eliberez iar după un timp comite din nou infracțiunea atunci îi dau închisoare pe viață. Asta zic eu că e soluția, a de fapt as investi în pușcăriaș bani ca să le fac celulele unde vor fi cazați, celula ar conține geamuri, grilaje, uși și cam atât eventual câteva chestii precum un pat ieftin și un dulap camera ar fi cât un dormitor normal și închisoarea ar fi cât un bloc de câteva etaje și ar fi o închisoare pentru fiecare județ deci câteva 10 în toată țara, probabil ar sta 20 - 30 intr-o camera de 2 metri pătrați hrana ar consta în hrana uscată rece care nu necesită preparare ar avea 3 mese pe zi și 3 sandwichuri /deținut și 3 pahare cu apă de la robinet / deținut sau dacă muncește în agricultură și lucrează in sere ii permit din când în când să mai ia ceva din sera aia sau într-o livadă îl las o dată pe lună să mai i-a câte un mar, două maxim trei. Oricum ți-ai dat seama cum îmi imaginez eu lucrurile.