Nu sunt de acord. Uite o informatie stiintifica despre lume: E = mc^2
O informatie religioasa despre lume: crede si nu cerceta.
Care crezi ca e mai potrivita despre lume?
Ma cunosti cumva de ma judeci dupa cateva randuri? Asta te invata crestinismul? Ateismul nu are pentru ce sa faca propaganda, nu crede in zeitati sau in supranatural. Crestinismul face propaganda, ceea ce e de inteles. Fiecare religie cauta sa-si raspandeasca ideologia. Altfel ce rost mai aveau? Stiu ca nu scrie in Biblie "crede si nu cerceta", provine de la Celsus care, a folosit-o impotriva ideologiei bisericii din vremea respectiva care, nu lasa stiinta sa progreseze. Au fost destui cercetatori inchisi, omorati. Cate femei au fost omorate de biserica doar ca nu puteau explica o boala sau o malformatie si le considerau vrajitoare? Cum a invadat crestinismul tarile din Scandinavia? Astea sunt realitati, din pacate, nu povesti sau propagande. De la astrologie la zei nu e mare distanta. Daca crezi ca Jupiter, Saturn sau Marte iti influenteaza ziua, nu e greu sa ajungi la zei.
"Lumea in care traim se bazeaza pe principii crestine nu atee, nu musulmane, nu hinduse." Esti prea sigur pe tine si judeci alti oameni. Asta nu e apreciat de zeul tau.
Nu ma uit la televizor. Nu ma intereseaza propaganda religioasa si nici cea ateista. Ateistii nu au biserici unde sa faca propaganda cum o fac crestinii (uneori chiar si politic - la sat se voteaza ce spune popa, asta apropo de oamenii credinciosi care-s mai greu de manipulat). Iar evolutia e dovedita, nu stiu cum si cine ar putea contrazice ceva palpabil, vizibil, analizat etc. Crestinismul s-a raspandit prin sange si crima. In legatura cu videoclipuri si altele, avem ratiune sa decidem ce e real, fictiv, distractiv, show. Cine nu, degeaba crede sau nu, tot prost ramane. in legatura cu crimele bisericii, REPET, Papa si-a cerut scuze in numele bisericii. Pe vremea aia au facut ce fac azi islamistii. Daca deschizi o carte de istorie, gasesti dovezi destule.
Ateismul nu spune ca suntem animale, doar ca am avut stramos comun. Evolutia e o poveste de 200 de ani, verificata din nenumarate puncte de vedere. Cine are dubii, se preface ca-i orb si surd. Big Bang-ul e verificat, doar motivul nu stim inca ce l-a declansat. Aflam si asta, suntem o civilizatie tanara. Intelegem foarte bine cum functioneaza lumea, nu e nevoie sa facem prosti niste oameni care si-au daruit toata viata stiintei (pe unii biserica i-a ucis sau i-a inchis). Piramidele nu sunt un mister (jean pierre houdin, un arhitect francez si-a dat seama dupa 10 ani de cercetari), nici nucleul pamantului nu e un mister (fier si nichel (se cam stie ce se formeaza la anumite presiuni, cum se comporta materia iar, cu ajutorul undelor seismice e simplu de verificat soliditatea - undele seismice se raspandesc pe tot globul, cu intesitati diferite in anumite tipuri de materie). Nu se fabuleaza, stim ce s-a intamplat chiar si dupa primele minute de la Big Bang. Ca Tu nu vrei sa accepti ideea, e alt lucru. Incearca sa studiezi si putina astronomie ca, astrologia in care credeai nu prea ajuta sa-ti dezvolti cunostintele despre Univers. Acorda sanse egale ambelor tabere, la urma decizi liber, nimeni nu te obliga la nimic. In legatura cu Mao si Stalin, rautatea din oameni nu tine cont de credinta sau religie. E universala (din pacate).
1) "Ateismul nu spune ca suntem animale, doar ca am avut stramos comun." Propozitia asta nu are sens deoarece "ateismul" nu are nici o treaba cu catalogarea stiintifica a informatiei existente.
2) Din punct de vede stiintific noi nu suntem animale. Din punct de vedere stiintific nu exista animale. Din punct de vede stiintific exista doar:
http://www.stiintasitehnica.com/......208800.gif
3) "Big Bang-ul e verificat" aceasta propozitie nu are sens deoarece cuvantul "verificat" nu inseamna nimic.
4) "Intelegem foarte bine cum functioneaza lumea" - habar nu ai cum functioneaza lumea. Eu cred ca ne ar mai trebuii putina modestie socratica...
5) "Rautatea din oameni nu tine cont de credinta sau religie." Sunt perfect de acord.
1. Ateismul sustine teoria evolutiei, nu am vazut ateisti care sa nege asta. In comentariul la care am raspuns ateismul era acuzat ca considera oamenii animale.
2. Din punct de vedere stiintific exista animale.
3. Da, am folosit gresit cuvantul verificat, am vrut sa spun demonstrat.
4. Intelegem foarte bine cum functioneaza lumea dar, mai avem de invatat. Am si eu habar, nu citesc degeaba.
5. Ma bucur.
1) Diagoras, Democrit, etc. Problema e ca nu iti mentii argumentul in definitia termenilor. As putea concluziona ca tot ce spui tu e invalid deoarece nu ai definitiile conceptelor bine conturate.
2) Daca gandesti asa atunci habar nu ai ce inseamna stiinta. Dovedestemi ca propozitia ta e adevarata! Aratami ecuatia matematica din care reiese ca animalele sunt adevarate.
3) Nu poti demonstra nimic.
4) Mai citeste...
Aiureli mai mari nu cred ca am mai citit pe aici. Eventual, cele referitoare la fantome sau OZN-uri.
1. Repet, in comentariul la care am raspuns initial, ateismul era acuzat de faptul ca, considera ca oamenii sunt animale. Degeaba faci din tantar armasar, n-are rost. Intelegi si tu foarte bine ce am vrut sa spun doar, se pare ca n-ai nimic mai bun de facut duminica seara.
2. La asta nu cred ca merita sa mai raspund. Data viitoare cand iti mangai cainele, spune-ti ca e doar o iluzie.
3. Nici nu e nevoie, au facut-o Hubble si restul.
4. Mersi de sfat, il voi urma.
1. Se preda la scoala.
2. Pentru tine. Psihologia nu e stiinta?
3. Nu e atomul de litiu. In afara de numarul de electroni, nu prea se pupa. Atomul de litiu are 3 protoni 4 neutroni si 3 electroni.
http://schoolnet.gov.mt/physics/imElectricity/LithiumAtom.gif
O zi buna sa ai. :)
P.S. nu eu m-am legat de tine, tu te-ai legat cu sarcasm de raspunsul meu. Cel care vrea sa joace gica-contra si sa se afle in treaba (desi intelege foarte bine despre ce e vorba), esti chiar tu, prietene.
Stiinta studiaza natura, universul, in timp ce religia isi promite iadul daca te indoiesti de ea stiinta isi ofera raspunsuri logice nu atacuri anti-stiinta desigur ca scop banii, toate documentarele pro religioase au in comun atragerea de credului care sa contribuie la bogatia lor, tu nu vezi ca totul se face pentru banii pe ce planeta traiesti?
Ai dreptate. Dupa parerea mea metafizica trebuie privita din afara timpului, nu dinauntru timpului cum fac persoanele acestea.
Stiinta iti spune ce si cum exista, ca vrei sau nu vrei sa existe, religia iti da ce ai nevoie, si doar oamenii extrem de slabi au nevoie de iluzii pentru a suporta viata.
Uite aici de iti da religia:
https://www.facebook.com/note.php?note_id=186743254670532&comments
1)"Stiinta iti spune ce si cum exista"
Atunci sa mi spuna stiinta de ce exist eu si in ce mod exist eu.
2) - "Frica de moarte si credinta in viata de apoi." Nu exista frica de moarte in dogma crestina. Poate doar frica de Dumnezeu.
- "Apartenenta la un grup." Cum explici numarul imens de asceti si insasi ascetismul ca metoda.
- "Explicatii simple pentru o lume complexa." Dogmatica si metafizica crestina nu sunt chestiuni usoare, sunt chiar complexe si greu de inteles ca orice alt sistem filozofic. Mai lasa-ma cu argumentul nietzschenist caci asa pot si eu spune ca "Nietzsche e filozofie pentru intepati".
- "Viata fara credinta nu are moralitate." Nu exista sistem fara credinta.
- "Confort psihic. Frica. Trairea unei experiente iesite din comun." Astea sunt deja stupiditati psihologice.
Stiinta a spus, daca tu n-ai fost interesat sa asculti, nu e vina lor ca exista oameni care cred in basme. Pesă dă pesă, mafioată: http://www.youtube.com/watch?v=8g4d-rnhuSg \:D/
Exista frica de moarte, teama ca nu mai e nimic dupa moarte, asa ca trebuie sa existe un zeu care sa dea continuitate unui lucru care nu exista (suflet).
Apartenenta la un grup nu inseamna ca umbla in gasti, ci identificare cu acel grup, chiar daca alegi sa traiesti in pesteri. Si apoi nu trebuie sa fie toate 7 motivele, 6 sunt suficiente, na.
Dogmatica si metafizica crestina sunt abureli, de aceea e greu de inteles la ce se refera, de fapt e greu de inteles pentru cei care nu accepta explicatiile oamenilor de stiinta, in cazul asta psihologi si neurologi, pana si mie mi-e simplu sa inteleg ce se intampla cu toate miracolele, cu "sufletul" cand ii vorbesti despre dumnezeu, s.a.m.d.
*- "Viata fara credinta nu are moralitate." Nu exista sistem fara credinta.* =)) si atunci de ce si necrestinii au moralitate? Empatia e cea care iti spune ce e bine si ce nu, punandu-te in locul posibilei victime.
Confortul psihic e cel care tine atatia oameni legati de necunoastere, de limitare, de prostie, ca iti place sau nu, asta e adevarul.
"Atunci sa-mi spuna stinta de ce exista eu"?
Foarte simplu te intreb si eu sau pe Papa tartorul sef al crestinismului de ce exista gauri negre? Stiinta este in continua cercetare si nu poate raspunde la tot ce ne trece prin cap, insa religia a finalizat conceptul despre lume, viata, univers, scop, atunci sa ne spuna.
1) Eu nu sunt "praf de stele". Corpul meu e praf de stele, dar eu nu sunt corpul meu. Eu ma manifest ontologic ca forma platonica. Si in plus chiar daca ideea de sine ar fi o iluzie a spune ca "eu sunt praf de stele" are aceeasi valoare de adevar cu "eu sunt scoarta de copac". Nimic stiintific in asta.
2) Dar mort fiind de ce mi ar mai pasa de mine cand nu mai e nimic de care sa mi pese. Deci frica de moarte e irationala. Deci nu se justifica.
3) Existentialismul crestin spune total altceva.
4) Eu apcept ceea ce spun oamenii de stiinta si tot consider grele aceste notiuni. Deci afirmatia ta este gresita.
5) Tu nu stii ce e credinta. Recomand: gasesti aici informatii foarte interesante despre caracterul epistemologic al stiintei si al cunoasterii in general: http://www.youtube.com/watch?v=h2Vx9qoLzFs
N-ai inteles, si mai zici ca nu iti explica lumea. Puteai sa dai niste cautari pe gogu si poate ai fi inteles, poate.
Deci afirmatia mea nu e gresita. Cand il pui pe dumnezeu in toate, ai raspunsuri la toate, dar nu sunt logice, pentru ca nici macar nu cer gandire, astfel, creierul tau nu mai cauta raspunsurile adevarate, se multumeste cu orice primeste, atat timp cand e cu si despre dumnezeu.
Credinta e un sentiment, o nevoie chiar. Cunoasterea despre care vorbesti, nu e cunoastere, e autoconvingere ca ce crezi e real.
*Papa sef al catolicismului.
Dar cum imi spune stiinta ca exista gauri negre? Prin constructii matematice? Dar atunci am putea intreba cum stie stiinta ce e stiinta? E ca si cum ai intreba cum matematizezi matematica... deci raspunsul e in metafizica? Metamatematica?
Nu inteleg ce mi ar fi putu spune google.
Cand il admiti pe Dumnezeu ai raspunsul la toate. Acelasi lucru se poate spune despre afirmatia "cand admiti stiinta ai raspunsul la toate", "cand admiti filozofia lui Wittgenstein ai raspunsul la toate", etc. Pai orice sistem ai apcepta tot gasesti toate raspunsurile daca vrei.
Ha ha ha... habar nu ai ca am dreptate... mai ales la "Cunoasterea despre care vorbesti, nu e cunoastere, e autoconvingere ca ce crezi e real." Ma rog, nu e treaba mea ce crezi, dar stiinta = real, credinta in zei = imaginar, e o jignire pentru prima s-o alaturi celei de a 2-a, s-o compari, sau ce mai vrei sa le faci. http://i.imgur.com/zO7GIBX.jpg
1) Videoul nu este jalnic. Un videoclip de al lui Juve e jalnic... videoul acesta chiar prezinta niste chestiuni destul de interesante.
2) Videoul nu este facut de niste pocaiti religiosi ci de Brady Haran (tipul care face videourile de pe canalele de youtube: periodicvideos, sixtysymbols si numberphile). Deci videoul are un scop informativ, nu misionar si este prezentat in mod academic.
3) Nu. Tipul nu vorbeste stiinta ci face cateva afirmatii interesante despre stiinta. Pe aceste informatii as fi vrut eu sa comentam... dar omul... omul are gura mare.
Religia si stiinta sunt doua surori, religia ne vorbeste despre Creator, pe cand stiinta ne vorbeste despre creatie.
AvalohAlyn întreabă: