anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sunteti de acord cu indoctrinarea religioasa in scoli? luand in considerare ca religia este ceva personal spre deosebire de celalalte materii ( matematica, limba materna ...etc(;
am tot vazut aici discutii cum ca fiecare e liber sa creada sau sa nu creada dar cand esti copil si ti se impune asta deja numai poate fii vorba de discernamant nu? sau sa judeci lucrurile asa cum ar face si un adult
un copil nu v-a putea privi situatia cu o oarecare doza de scepticism cel putin asa a spus richard dawkins in " the virus of faith " pentru ca fiind copil trebuie sa iei de bun ceea ce ti se va spune fara indoiala
http://www.youtube.com/watch?v=t4FpdYCLWFs

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Orele de religie nu sunt obligatorii, insa putini stiu asta!
Scoala nu e lacas de cult, e lacas de cultura!
Biserica ar trebui sa se ocupe de credinta, iar scoala de educatie si modelare intelectuala!
Daca in scoli s-ar studia Istoria religiilor, asta n-ar leza libertatea de a alege, insa in scoli se face Crestinism, din pacate!

20 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Indoctrinatii(cei din turma)nu are sa-ti raspunda, deoarece ei cred ca si GIGI BECALI, catrebuie sa se duca la popa sa ceara voie sa faca amor cu sotia! incredibil cata prostie!

cami
| cami a răspuns:

Ce intrebare... Extraordinar, si ce ti-ai dori? Sa se scoate religia, si sa se introduca inca o ora de matematica? Daca esti prof de matem, cred ca ai ajuns sa gandesti si solutia asta. Dam si-n satnga si-n dreapta, doar sa ne pastram locul de munca, dar.somajul nu-i chiar capatul lumii, stai calm, si ocupa-te de altceva.
Bon, si acum spun : si ateii au facut religie cand au fost mici.

| Alphawolf a răspuns:

Nu! Este o prostie indoctrinarea religioasa atata timp cat este foarte probabil sa crezi in inchipuiri inventate de primitivi.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Au incercat fara religie in scoli pe vremea comunistilor, si nu a fost bine. Uita-te la oamenii din jur. Nu ma pune sa iti caut chiar aici exemple, ca sunt destule. Cred ca orele de religie pot fi optionale la cererea parintilor. Si sunt sigur ca ar fi de bun simt sa iti faci un cont sau sa fii logat cand incepi subiecte delicate care implica interesul general. Daca erai o fetita derutata din cauza menstruatiei poate iti intelegeam jena, dar tu vorbesti de un predicator al ateismului.

| Alphawolf a răspuns:

@cristacheceliute
Ce exemple poti sa dai, ca eu sunt foarte curios? Si eu pot sa dau exemple destule...

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Iti dau un exemplu care imi vine repede in minte fiind recent: crezi ca o fata de 15 ani dusa la biserica ar da in maica-sa? sau si-ar pune problema unei sarcini la 14 ani? N-am de gand acum sa pierd ore intregi explicand de ce doctrina ateista este ca un cancer al spiritualitatii umane. La urma e optiunea voastra si v-o asumati. Nu sunt eu aici si nici in masura sa arat altora drumul cel mai bun, inca mi-l caut pe al meu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@cristacheceliute
de ce asociezi neaparat comunismul cu ateismul?
si nu, nu sunt o fetita la menstruatie cred ca tu ai vreo 5 anisori daca iti permiti sa jignesti persoanele asa cu caterinca aia ieftina pe care ai invatat-o in fata blocului
atata timp cat pun intrebari pertinente si nu idioate e alegerea mea daca nu vreau sa imi fac cont nu crezi?
si se pare ca si tie ti-am atras atentia daca mi-ai raspuns happy
totusi nu ti-am cerut decat parerea si atat
am specificat de asemenea ca tocmai religia este o alegere; spre deosebire de matematica care este la fel pentru toata lumea fie ca esti barbat, femeie, alb, negru, stelist, pnl-ist etc.
si ai omis sa raspunzi daca considerand ca la varsta pe care o au copiii in clasele primare mai poate fii vorba de a opta intre a crede si a nu crede adica mai pe romaneste din moment ce profesorul iti preda si ca si celelalte materii nu poti sa te indoiesti de el daca spune ca 2+2 face 4 asa este

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@cristacheceliute
ateismul este o indoctrinare?
uita-te la tv sa vezi ca si nikita si chiar oana zavoranu sunt credincioase
oana chiar a recunoscut ca crede atat in dumnezeu cat si in vraji pe care i le face maica sa
si totusi desi crede in dumnezeu, atat de mult o iubeste dragoste de mama laughing

| Alphawolf a răspuns:

@cristacheceliute
La exemplul dat de tine, este educatia de acasa, este vina parintilor. Educatia religioasa din scoli nu le va schimba comportamentul la acesti copii, si nici la biserica nu vor ajunge de buna voie.
Iti respect credinta cu privire la ateism, dar in acelasi timp ma bucur ca nu gandesc ca tine, si nici eu nu vreau sa-mi pierd timpul degeaba.

| siegfried182005 a răspuns:

In mod normal, asa ceva nu ar trebui sa se predea in scoli. Ce ati face daca la ora de religie sa se predea despre islam si sa se vorbeasca despre Allah ca si unic creator al lumii. V-ar convenii?
Poate asa intelegeti cat de absurd este sa indoctrinezi copiii tocmai intr-o institutie care ar trebui sa le insufle scepticismul in gandire.

| incanuimomentu a răspuns:

Biserica, mai bine spus vaticanul, a fost intotdeauna o buba pentru intreaga omenire. cand spun bierica ma refer la institutie, caci Dumnezeu cu siguranta exista. Au ascuns atatea si au ucis mult in numele Lui Dumnezeu, au facut Biblia dupa bunul lor plac si multe altele... Cat despre religie in scoli, ar fi bine sa se faca putin asa in clasele mici, altfel am fi mai degenerati decat suntem acum

| syme a răspuns:

Eu zic că problema este dacă acești copii sunt îndoctrinați în supranaturalism sau în naturalism. Putem accepta liniștiți știința și fiind supranaturaliști (de fapt, tocmai în acest context a luat naștere știința). Așa că una este să-i aperi de o anumită denominațiune și cu totul alta să-l îndoctrinezi că trăim într-o realitate exclusiv naturalistă.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Ok, iti raspund intrebarilor desi cred ca raspunsurile sunt de la sine intelese, fapte evidente:
- nu sunt eu cel care asociaza comunismul cu ateismul, e deja in istorie. Si nu neaparat, dar in contextul asta e vorba de un precedent.
-nu ai citit atent formularea si nu te-am jignit, repet: "daca erai, era de inteles". Nu a fost o gluma. Nu mai insist pe faptul ca nu mi-ai interpretat bine parerea
-dar, desi e alegerea si posibilitatea ta de a posta anonim, incearca sa-ti imaginezi ca suntem o comunitate: intr-un spatiu virtual, dar reala. Imagineaza-ti o masa mare la care niste oameni stau de vorba. Daca vine cineva "necunoscut" cu o problema urgenta unii dintre noi ii vor sari in ajutor. Dar daca vii si te asezi la masa cu noi si vorbesti despre dawkins, atunci e politicos sa saluti si sa te prezinti. In cazul de fata, sa completezi 3 campuri si sa-ti faci un cont. Astfel, data viitoare putem sti daca discutam cu aceeasi persoana. Poate cu un vecin cu care te saluti se intampla sa intri intr-o discutie, dar cu cineva pe care n-am vazut in viata mea n-o sa incep sa discut generalitati. Cam asta era ideea cu contul, si nu am pus problema ca nu e intrebarea buna, tocmai de aia am si raspuns. Daca intrebai daca ne place Hannah Montana nici nu mai scriam.
-ce invata copiii la scoala nu se stabileste in functie optiunea micutilor, decat in linii mari, acelea de profil. Daca tanara de 12 ani vrea sa fie cantareata nu va fi scutita de fizica sau geometrie. Ea invata niste informatii elementare dar primeste si o educatie in scoala. Nu doar informatiile cu care am crescut noi sunt bune pentru viitorii adulti, din ce am citit, si experienta imi confirma, sa inveti sa canti la un instrument muzical are avantaje fantastice in ordonarea gandurilor si in coordonarea voluntara miscarilor, ca sa nu mai vorbesc de armonizarea cu mediul, dupa mine asta ar fi mai important decat, sa spunem, toata chimia care se invata in scoala generala. Si in momentul in care tanarul si-a dezvoltat suficient niste aptitudini si inclinatii, va putea lua decizia asupra a ce il intereseaza si ce nu.
In situatia religiei, avand in vedere contextul social ingrijorator, cred ca cultivarea credintei este esentiala pentru intemeierea unei sanatati morale si etice. Este conditionarea suprema pentru o constiinta morala, responsabilitate, discernamant, pentru mentinerea unui mediu favorabil individului. Este vorba de raportarea la o valoare absoluta, fara care orice actiune a omului ramane superficiala. Si nu e vorba ca esti crestin, catolic sau musulman sau buddhist, nu acolo e problema.
In plus, in practica sunt convins ca elevul poate fi sustras orelor. Daca parintii sai considera ca el va fi un om mai bun daca va fi invatat sa creada ca existenta lui ca om este un accident, fara ca nici macar ei sa stie asta. Cineva care are o problema cu icoana de pe perete ar trebui sa inteleaga ca nu icoana aceea e problema sa.
Cu asta cred ca i-am raspuns si lui mih33. Uite ca nu m-am tinut de cuvant si am scris o gramada. Si alta data cand mai discutam nici nu voi sti cui i-am raspunshappy Nu stiu cat de clar apar ideile de mai sus, probabil ca mergand pe drumuri diferite acum suntem si mai departe unul de celalalt ca la inceput. Si la final sunt nevoit sa recunosc, m-am suparat ca n-ai cont pentru ca nu-mi poti da funditalaughing

| Hombre a răspuns:

Nu trebuia religia ca materie de studiu in scoli, pentru asta este biserica care o are fiecare asezare si care este accesibila oricui, dar la cate reforme interminabile se face in invatamantul romanesc si care este departe de a se termina ce mai conteaza, oricum romanii nu mai vrea carte sangurul gand este la "fara numar fara numar". Religia a fost in scoli si in Romania antebelica, cand au venit comunisti la putere au eliminato ei insasi fiind beneficiari religiei la scoala si i-a facut mai intelepti? Ba din contra au imbrasitat utopia comunista facand numai rele blamand biserica distrugand locasuride cult si cel mai mare a fost acela de distrugere al spiritului Romanesc si exterminarea totala a intelectului si moralei noastre care se dobandise intr-o etapa istorica lunga. Dupa revolutie tot acesti draci rosii au reintrodus religia in scoli si nu mai ai loc de ei pe la ceremonii religioase.Astia suntem niste "curve" (cu mici exceptii) si cad te gandesti pana unde sa ajuns ca o blonda idioata sa spuna ca suntem urmasi lui Traian Basescu.

| Alphawolf a răspuns:

@cristacheceliute
Eu sunt de acord cu tine ca copiii au nevoie de o sanatate morala si etica, dar nu cu orice pret, nu trebuie indoctrinati in credinta. Indoctrinarea este foarte periculoasa indiferent de domeniu, nu mai vezi adevarul. Drepturile si libertatea ne-au fost ingradite de comunism pe vremea lui Ceasca, iar acum ne sunt ingradite de religie, prin predarea ei in scoli. Nu stiu ce intelegi tu prin valoare absoluta, nu stiu de ce cauti perfectiunea cu orice pret, nu inteleg de ce vrei sa maturizezi copiii, dar stiu un lucru, ca nu mi-ar place sa traiesc intr-o tara plina de crestini indoctrinati.

regis
| regis a răspuns:

Mi-am afirmat de mai multe ori pozitia ferma impotriva felului in care astazi se preda religia in scoli. Predarea istoriei religiilor de exemplu nu m-ar deranja insa.
Dar vreau sa fac o precizare: religia nu este cu nimic mai personala decat matematica sau limba materna. Nici o materie nu trebuie predata intr-o maniera indoctrinatoare, iar cei care cred ca doar la religie se face asta se inseala amarnic. Nu vreau sa intru in detalii, dar cred ca exemplul cel mai palpabil este o comparatie intre manualele de istorie din perioade de timp diferite. Chiar daca lucrurile nu sunt la fel de evidente, tendinte interesante s-ar observa si la compararea manualelor de chimie, fizica, biologie, literatura samd.

| christian7 a răspuns:

Daca toti oamenii ar face voia Domnului si copiiilor le-ar fi data o educatie crestineasca atunci va zic cu adevarat ca nu ar mai fi rau in lume: nu ar mai fi crime. furturi, violuri, desfrau, droguri, alcool. mincinosi...
Matei 18
4 De aceea, oricine se va smeri ca acest copilas, va fi cel mai mare in Imparatia cerurilor.
5 Si oricine va primi un copilas ca acesta in Numele Meu, Ma primeste pe Mine.
6 Dar pentru oricine va face sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti, care cred in Mine, ar fi mai de folos sa i se atirne de git o piatra mare de moara, si sa fie inecat in adincul marii.
7 Vai de lume, din pricina prilejurilor de pacatuire! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de pacatuire; dar vai de omul acela prin care vine prilejul de pacatuire!
8 Acum, daca mina ta sau piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-le si leapada-le de la tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop sau ciung, decit sa ai doua mini sau doua picioare, si sa fii aruncat in focul vesnic.
9 Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat, scoate-l si leapada-l de la tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata numai cu un ochi, decit sa ai amindoi ochii, si sa fii aruncat in focul gheenei.

| christian7 a răspuns:

Daca toti oamenii ar face voia Domnului si copiiilor le-ar fi data o educatie crestineasca atunci va zic cu adevarat ca nu ar mai fi rau in lume: nu ar mai fi crime. furturi, violuri, desfrau, droguri, alcool. mincinosi...
Matei 18
4 Deaceea, oricine se va smeri ca acest copilas, va fi cel mai mare in Imparatia cerurilor.
5 Si oricine va primi un copilas ca acesta in Numele Meu, Ma primeste pe Mine.
6 Dar pentru oricine va face sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti, care cred in Mine, ar fi mai de folos sa i se atirne de git o piatra mare de moara, si sa fie inecat in adincul marii.
7 Vai de lume, din pricina prilejurilor de pacatuire! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de pacatuire; dar vai de omul acela prin care vine prilejul de pacatuire!
8 Acum, daca mina ta sau piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-le si leapada-le de la tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop sau ciung, decit sa ai doua mini sau doua picioare, si sa fii aruncat in focul vesnic.
9 Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat, scoate-l si leapada-l de la tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata numai cu un ochi, decit sa ai amindoi ochii, si sa fii aruncat in focul gheenei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sti ca biserica trebuie finantata si copii trebuie invatati si mai mult despre isus ca noi traim in apocalipsa lui ioan ai uitat citeste biblia

| umanistulsecular a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu suport cand se pronunta asupra acestor aspecte oameni complet neavizati sau tot felul de prozeliti, care nici macar nu cunosc argumentele Umanismului Secular, dar care nu ezita in a-si da cu parerea sau a insirui cuvinte fara niciun sens.

Problema este ca se pierde esenta discutiei si ca multe dintre aceste persoane confuze nu fac decat sa mistifice sau chiar sa omita in mod intentionat adevaratele probleme aflate in falia dintre cele doua pozitii oarecum antagonice. Astfel de zeloti religiosi isi fac un obicei in a evita cu sarm niste chestiuni importante, fiind mult prea preocupati cu zugravirea unei aure false a partii adverse.

Alta problema ar fi aceea ca marea majoritate a teistilor tind sa fie imuni la orice fel de argumente logice/umane, ancorand emotii subiectului si neputand astfel sa discute in mod argumentat. Cu alte cuvinte, religiosii tind sa ia ca pe un afront orice afirmatie aflata în dezacord cu credinta (lor), fiind astfel greu de intretinut o dezbatere obiectiva cu acestia. Cred ca se poate observa din diversele comentarii ce apar la asemenea post-uri sau thread-uri.

Vi-l propun ca exemplu negativ pe Andrei Gaitanaru, un alt sclav al tiraniei supreme a teologiei, care pe lângă explicații fantasmagorice în legătură cu dialogul omului cu invizibilul, precum si cu relația pe care icoana o instituie cu cel care o privește (pe descopera.ro), elucubrează evlavios despre "lucrul Domnului" și în ziarul Lumina, primul ziar creștin din România:

[i] "La finalul Sfintei Liturghii, părintele Adrian Făgeţeanu a venit înspre mine. Era senin, liniştit şi bucuros de faptul că sosirea noastră - aşteptată şi, în acelaşi timp, neprevăzută - ilustra, o dată în plus, sensul universal al Liturghiei. Pe chipul său se citea faptul că această împlinită întâlnire fusese pusă în act de Naşterea, Răstignirea şi Învierea Domnului. Prezenţa sa îmi spunea că ne-am întâlnit pentru că Altcineva a vrut să fim împreună, cu noi şi cu El." Andrei Găitănaru - Ziarul Lumina, 22 Decembrie 2010, Cu toții împreună[/i] umanismsecular.blogspot.com

Acest domn scria in Dilema Veche nr. 391, din perioada 11-17 august 2011, despre cum vede dansul problema educatiei despre religie si despre cum se raporteaza la ideile Umanismului Secular, creand o reprezentare complet falsa a umanistilor seculari si a ideilor propuse de acestia, vorbind mai degraba despre o viziune persoanala pe care o asociaza inadvertent cu sirul de caractere "Umanism Secular".

Datorita multitudinii acestor imagini aparute, ca raspuns la o problema foarte concreta, consider ca este necesar sa se precizeze faptul ca oricine considera ca dogmele si ideologiile ar trebui testate in loc de a fi acceptate pur si simplu, pe baza de credinta, care aprecieaza libertatea de gandire. de exprimare si de constiinta, orice persoana sceptica fata de existenta unui taram supranatural, careia raspunsurile oferite de religie ii sunt nesatisfacatoare, care sustine toleranta religioasa si separarea bisericii de stat in timp ce imbratiseaza principiile democratiei si drepturile omului, care considera ca moralitatea poate exista independent de autoritatea divina si ca gandirea critica impreuna cu metoda stiintifica ofera cele mai de nadejde mijloace pentru acapararea de noi cunostinte, se poate numi[b] umanist secular.[/b]

Umanistii seculari nu doresc doar posibilitatea participarii (in principiu) la orele de religie specifice fiecarei credinte, iar problema nu este unde ii trimitem pe cei fara religie, ci dupa cum s-a mai spus si mai inainte, problema este catehizarea elevilor. Asoctiatia Secular-Umanista din Romania afirma ca in unitatile de invatamant de stat trebuie pastrata o stricta neutralitate religioasa. Nu ce a inteles (sau ce a vrut sa inteleaga) domnul Gaitanaru Andrei si altii asemeni lui.

Este usor sa se arunce la cosul de gunoi algoritmul atat de labirintic al stiintelor, in schimbul fructului dogmatic, mult mai apetisant, gustos si usor de digerat. Daca veti intreba la intamplare un elev din Romania cum a aparut omul, va raspunde probabil ca a fost creat din tarana, de catre Dumnezeu, la fel ca regnurile, care au aparut spontan acum 6000 de ani, aruncand astfel in derizoriu siintele.

Acesta este problema, oameni dragi si nu alta.