ADN-ul nu se lasă manipulat. În schimb modificarea lui poate aduce foarte multe beneficii.
Nu prea. Aș fi de acord strict în scop științific/medical, dar să-ți programezi tu copilul așa cum vrei, nu mi se pare normal. Ar apărea o super prăpastie socială.
La modificare de ADN ar avea acces doar elitele, miliardarii lumii. Progeniturile lor sau chiar ei ar fi super oameni, deja o altă specie umană. Capacitățile cuiva nu ar mai ține doar de genetică și muncă, ar putea fi programate. Groaznic. Să vezi acolo inegalitate de șanse.
Bine, probabil nu te refereai la scenariul ăsta sf. Cu modificarea ADN-ului, pentru combaterea unui sindron sau mai știu eu ce, sunt de acord.
Absolut da. Ar rezulta numeroase beneficii. Evident, vor fi si dezavantaje din partea celor care vor profita de tehnologie in scopuri rele.
Mi s-ar parea interesant sa se cloneze doar bunaciuni, ca orice om sa se bucure de o bunaciune
Sunt multe boli genetice(multi copii se nasc cu boli care se trnsmit erediar, si tot ceea ce pot sa faca este sa se cauta o persoana cu gene mai bune ca sa scada fenotipul bolii(cum se manifesta, cat de tare, etc., fata de genotip care se ocupa de adn, fenotipul se ocupa cu schimbarile vizibile, i genotip mai sunt si rezistenta la boli, functionarea organelor, etc.)
Cauta despre sindromul Marfann, din cauza problemelor de codificare a proteinei fibrilina 1, care joaca un rol in formarea fibrelor elastice.
Pana si hemophilia se poate doar transmite ereditar daca unul din parinti are gena.
Multe boli genetice se transmit deoarece ADN ul parintilor este denaturat, foarte putine se nasc din parinti sanatosi care poate sunt prea batrani si de la un parinte pleaca 2 de 21 spre copil, si de celalalt 1 21(3 e 21 e sindrom Down)(1 e normal de la amandoi, un om are 46 cromozomi, 23 de la mama si 23 de la tata, 22 sunt perechi autozomi(nu identici, 1 cu 1 2 cu 2 etc.) si 23 heterozom:, ce vine de la mama, este intotdeauna X, si ce vine de la tata, poate fi X sau Y, un baiat are XY si o fata XX, desi uneori se poate intampla sa vine un Y in plus:XYY (cand se formeaza celulele sexuale se despart in 2 si fiecare ia 1/2 din ADN, dar uneori pot pleca ambele gene in aceeasi directie:unul ia un 21 si alyul ia 2 de 21, cel care nu are nici un cromozom 21 nu va supravietuii nici pana devine celula ou.
Oricum aca ar fi posibila manipularea ADN ului, nu ar fi problema nici Down ul, deoarece copilul nu se naste cu malformatie, el este la inceput o celula ou ce se divide pana ce formeaza toate celulele, si trece prin diferite stadii, de aceea poate s-ar putea elimina bolile genetice, pe deasupra s ar creste rezistenta organismului etc.
Problema este: cata putere ar fi de control al ADN ului, daca se poate face omul mai rezistent, se poate face si mai slab, daca se poate elimina o boala deoarece se stie cauza, atunci se poate produce in numar mare, oate chiar sa creasca sau sa scada IQ ul cu care se nasc persoanele, fie super genii, fie bata.
Intrebarea ar mai fi :cine ar trebui sa detina o astfel de tehnologie(nu ar face decat bine cu ea), si 2.cum s-ar putea elimina cat mai mult din o anumita portiune fara a afecta alta portiune.(Virusii ar putea modica unele parti, dar nu se pot controla ce portiune sa adauge si sa scoata din ADN(unele tipuri de virusi chiar pe asta produc cancer, scot o portiune din ADN care probabil nu lasa celula sa se multiplice sau scot proprietatea ei de a se distruge sau alt defect, ea face alte defecte deoarece imbatraneste si nu se autodistruge etc.
Adn se manipuleaza de cand ne stim (natural ), insa noi nu prea stim exact, cica!
Nu e vorba de clonare. E vorba de modificarea ADN-ului pentru a elimina de pildă boli genetice. Efectiv înlăturarea genelor cu probleme.
Eu cred că ar trebui să existe nişte limite. Dar, cine îl poate opri pe om să nu depăşească aceste limite...
Da, dar ce iese de acolo nu mai este om. Omul are limite, cred ca in curand va exista o noua clasa de oameni, un fel de supra-oameni, o clasa privilegiata de avere sau calitati fizice/-intelectuale peste capacitatile unui om obisnuit. Ca nu poti concura cu asa ceva.
Cine care cum, ce manipuleaza vorbesti de filmele SF acolo da se fac de toate, noi in realitate inca facem focu cu coceni de porumb
deci despre ce vorbim?
Omu nici nu este in stare sa rezolve probleme la organele astea cat bou si ne gandim deja la SF, inca suntem depasit la capitolul asta microscopic.Omenirea este de abia la inceputurile medicieni, de abia cunoastem cat de cat toate organele macro, pe alea micro habar nu avem ce fac, cum fac, cand fac.
Ce vezi tu pe net si pe la tv is povesti deocamdata, povesti frumoase.
Este f greu daca nu aproape imposibil sa faci ceva legat la ochi.Multi zmei sau stins,multi sau dat mari zmei ca fac si dreg si nu mai auzi de ei nimic.
Mai nou aparu astia cu poturi de TV comerciale si cu tot felul de gargaragii,doctori,microbiologi etc,de astia ce nu se pricep la mai nimic,dar care au o diploma luata cu bani,stiu doara sa dea din gura,apar la tv,apar pentru ca se lasa vanduti,spun ce li se spuna sa zica,si uite asa vedem noi la tv filmele astea frumoase,documentare chipurile aia bat campii pe departe,daca stii niticaz genetica si microbiologie imediat si stingi,ori sachimbi canalu.
Mai sunt si ailanti cu OZN cu extraterestrii,cu cine aconstruit piramide,aia se dau chipurile geologi,fiziceni,etc vin la tv si incep sa scoata numa perle,numa minciuni,pietrele de la piramida X zeci de tone greutate,granit bla bla numa minciuni, dar se pare ca omu asta vrea sa auda, oamenilor le plac misterele, asa ca aia asta fabrica mistere, de aia posturile alea de documentare sunt asa de vizionate.
In realitate totul este altfel pietrele alea is de fapt calcar, zecile de tone is de fapt 1-2 tone si asa mai departe.
Dar e frumos cand visezi la ceva ce-ti place
La fel si cu ADN si cu lumea asta microscopica.Nu stim sa reparam un organ mai mare, inima, ficatu etc si deja stim sa manevram ADN aia da
am raspuns, adica nu am ce raspunde la scenarii de filme SF, daca spuneai uite ce parere aveti despre scenariile astea SF cu manipularea ADN-ului atunci ziceam si eu ceva.
Dar am zis destule cred.Am crezut ca ai tras tu o concluzie, adica mai pe scurt nu exista nici o manipulare a ADN-ului, poate manipularea maselor, ori a oilor, aia sigur exista.
Deci manipulare a ADN nu se poate.cum esti facut din fabrica asa mori.
Poate asa o reparare,aia mai ar merge,ceva gene care sau inactivat sa le reactivezi ar fi ok.Ori genele care dorm si au uitat asa mai apese butonu stop in formarea de noi celule,aia ar fi super,ar scapa oamenii de cancer.
Despre astea vroiai sa auzi? Astea le stie toata lumea,realityatea este ca na s-a facut,nu se face si nici no sa se faca mare lucru in privinta asta in viitorul apropiat,cine stie cand om deslusi toate piesele din care suntem facuti.
Sa manevrezi ceva trebuie sa cunosti f bine,sa stapanesti f bine si tehnolgia de manevrat, sa stii la perfectie cum functioneaza orice piesa din corp, de abia atunci poti sa stii, ATENTIE, atunci de abia o sa stii daca se poate face ceva sau nu.
Deci sa vorbim scenarii SF e ok.
Dar ce vedeti prin filme manipuleaza cum spui ADN face din tantar armasar, alea le visau oamenii si acu sute de ani.De ar fi fost asa sar duce viata dracu de tot.
Sa manipulezi adn la un organism deja format slabe sanse, sau nici una as zice.
Poate inainte dea fi fabricat aia ar mai merge, asta teoretic.
Nu pot sa ma bag in povesti odata ce sunt depasit.Cand nu cunosati piesele unuei masinarii sa spui ce?
Așa se întâmplă și în cartea "Minunata lume nouă" de Aldous Huxley: embrionii, creați în laborator, sunt împărțiți în cinci clase: Alfa, Beta, Gama, Delta și Epsilon, cu subdiviziunile Alfa plus, Alfa minus, Beta plus etc. Apoi cei din castele inferioare sunt condiționați să fie proști, până la nivelul în care cei din casta Epsilon sunt numiți "semicretini", prin diferite mijloace: turnarea de alcool în eprubetă, privarea de oxigen etc.
După aia, de mici copii li se inoculează să se bucure că s-au născut în casta X, căci "Adevărata fericire e să iubești ceea ce ești obligat să faci", cum zice Directorul.
In general, daca nu ai ce sa raspunzi, se obisnuieste sa taci.
La fek se procedeaza si cand intrebi ceva daca stii ca intrebi balarii mai bine taci
Scuze,uitasem trebuie sa raspund cu DA sau NU.
Ok sa raspund si eu
1-Da
2-NU
Este bun asa? O zi buna
adrian_1578 întreabă: