Nu stiu ce sa-ti spun. De exemplu, daaca ai familie, copii, nepoti si te-apuca intelepciunea (cam cum l-a apucat si pe Buddha...si el avea familie) atunci ce responsabilitate ai? Sa-ti urmezi intelepciunea, sa cauti iluminarea, sa-ti parasesti familia pentru ca iti distrage atentia etc, sau sa stai sa-ti cresti si sa-ti educi copiii, pe care i-ai facut constient fiind?
Intelepciunea e discutabila sau, cum zicea Einstein, relativa.
Tu ce zici? Sunt inteleapta?
Inteligenta inseamna capacitatea (mentala) de a face conexiuni intre informatiile primite si a trage concluzie (chiar noua) din ele.
Inteleptul este persoana care are capacitatea de a intelege punctul de vedere si motivatia altora si a raspunde (verbal sau faptic) astfel incat sa nu le displaca (chiar daca are parere contrara).
Prea multe lucruri care ne demonstrează doar că înțelepciunea este subiectivă și se poate numi astfel atunci când intervine în mod pozitiv asupra intereselor sau nevoilor de validare, subiective ale unui individ.
Mi-a placut acesta: "Sunt înțelepți și cei tineri, și cei frumoși, numai că mai rar". De ce? Pentru ca m-a facut sa ma gandesc ca intelepciunea nu se afla mereu in acel tablou al unui om batran, iti trebuie mai mult decat varsta ca sa fi intelept.
Alta care mi-a placut si nu se refera direct la intelepciune, dar mi se pare ca este un mod de a o obtine chiar si cand esti tanar: Invata din greselile altora, nu o sa ai timp sa le faci pe toate.
Mereu am crezut ca un om inteligent (nu zic intelept) trebuie sa vada imaginea de ansamblu, sau cum ar spune un prieten de-al meu, trebuie sa vada cauza si nu doar efectul.
"cum ar spune un prieten de-al meu..." - care prieten?
Revenind - da, trebuie să vadă imaginea de ansamblu, să vadă întreaga pădure, nu numai copacii. Și cauza, nu doar efectul.
Cu cauzele astea e mai complicat, că te tot duci înapoi din cauză în cauză și e puțin probabil să ajungi la un punct de plecare. Dar, ne întindem și noi cât putem; ne întindem doar cât ne este plapuma.
Acum, în timpurile în care trăim, totul se pune la îndoială. Ce moralitate? Ce e aia? Moralitatea e aia pe care mi-o fac eu; sau pe care mi-o aleg. Ce e aia bărbat și ce e aia femeie? Sunt cam tot una, din moment ce le putem schimba din una în alta. Ce e aia căsătorie tradițională? Un moft, o idee învechită ș.a.m.d. În condițiile astea, nu ne-am mira să auzim că se pune în discuție și înțelepciunea. Ce aia înțelepciune? Ia mai lăsați-mă cu chestii de-astea! Trăiesc cum vreau și fac ce vreau, numai să nu deranjez pe altul.
Crearea Universului este mai mult decât perfecta și este munca unui înțelept Creator. Leonard Euler
Euler a fost unul din cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor.