anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Teoria Big-Bang.
Este doar o teorie?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Este o teorie demonstrata, pe care Penzias si Wilson, prin descoperirea radiatiei cosmice de fond au batut-o in cuie.
Mai multe date ai aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/15839353/

21 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Este teorie. Orice lucru care nu are aplicabilitate este teorie.

| cristi202 a răspuns:

Atita timp cît nu a fost nimeni acolo sa observe, rămîne la stadiul de teorie. Cînd cineva va reproduce cumva Big-Bangul, va putea spune că e un fapt științific. Dar la fel de valabil ar fi că acea persoana ar fi ca Dumnezeu.

| RAY a răspuns:

Cristi202 si daca cineva comite o crima si nu il vede nimeni nu se poate afla faptasul? exista dovezi omule si ratiune, teoria big bang este un fapt stiintific

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Dovezi
https://destepti.ro/dovezi-care-sustin-big-bang-ul/
https://www.stiridinlume.ro/......64489.html

mereu dumnezeu e raspunsul a ceea nu stim, dumnezeu mereu acopera o necunoscuta, dar dumnezeu asta nu explica nimic de fapt

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Apropo ideea cu un big bang a avut o un preot catolic https://www.aziaminvatat.ro/......i9359.html
teoria big bang fiind acceptata de biserica catolica si evoluția

| RAY a răspuns (pentru Frank51):

O teorie științifică este o explicație a unui aspect al lumii naturale care poate fi testată în mod repetat și verificată în conformitate cu metoda științifică, folosind protocoale acceptate de observare, măsurare și evaluare a rezultatelor.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Teorie_%C8%99tiin%C8%9Bific%C4%83

| sierra1 a răspuns:

Da, corect!
Doar religia susține că deține adevărul absolut. Bleah!

| doctorandus a răspuns:

"Teorie" inseamna o explicatie inchegata si in mare masura confirmata a unor fapte constatate empiric.

| Frank51 a răspuns (pentru RAY):

Există și teorii care nu sunt susținute. Încă nu se poate explica în ce condiții apare bigbangul, se presupune doar.

În fiecare clipă se descoperă o nouă idee despre "ce ar putea fi", însă rămân doar idei. Nu neg că progresul științific ne ajută să avem o anumită perspectivă, însă la multe aspecte încă este la stadiul de presupunere.

| RAY a răspuns (pentru Frank51):

El a intrebat daca a existat big bang nu cum a aparut

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Sa-l ascultam pe Darwin, are și el o părere:"Mărturisesc ca poate părea o adevarata nebunie sa presupui că ochiul cu sistemele sale complexe pentru ajustarea distanței și a intensității luminii, pentru corectarea anomaliilor cromatice și de sfericitate, este rezultatul selecției naturale". Joe White, Nicholas Jomninellis - Demisia lui Darwin.

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Ochiul uman are legătură cu evoluția, aici e vb de big bang

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru RAY):

Darwin și-a dat demisia de la tot ce a scris. Chiar a regretat că a scris. Știi expresia "vorba zboară, scrisul rămâne"? Chiar și când regretăm ce am scris.

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

De ce iar minti? ce rost asa iti dovedesti credinta prin minciuni, ce demisie, ce regret
de ce ochii cei complexi nu ii are omul

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

De ce ar creea un creator un organ care e un defect http://www.chm.bris.ac.uk/webprojects2002/upton/defects_of_the_eye.htm
https://www.jagranjosh.com/......56386342-1
https://sciencevision.in/human-eye-and-defects-of-vision/
https://health.clevelandclinic.org/......vent-them/

de ce alte animale au o vedere mult mai buna https://acasa.ro/......84294.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_the_eye
. dacă se pot demonstra că există numeroase gradații de la un ochi simplu și imperfect la unul complex și perfect, fiecare grad fiind util posesorului său, așa cum este cu siguranță cazul; dacă mai departe, ochiul variază vreodată și variațiile vor fi moștenite, așa cum este cu siguranță cazul și dacă astfel de variații ar fi utile oricărui animal în condiții de viață în schimbare, atunci dificultatea de a crede că un ochi perfect și complex ar putea fi format prin selecția naturală, deși insurmontabilă de imaginația noastră, nu ar trebui considerată ca fiind subversivă a teoriei. [3]

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Cele mai simple organisme cu pete fotosensibile sunt hidrele – creaturi de apă dulce înrudite cu meduze. Nu au ochi, dar se vor contracta într-o minge atunci când sunt expuși la lumină puternică. Hidrele sunt interesante din perspectivă evolutivă, deoarece echipamentul lor de bază de detectare a luminii este foarte asemănător cu cel observat în alte linii evolutive, inclusiv mamiferele. Se bazează pe două tipuri de proteine: opsine, care își schimbă forma atunci când lumina le lovește, și canalele ionice, care răspund la schimbarea formei prin generarea unui semnal electric. Cercetările genetice sugerează că toate sistemele de opsină/canal ionic au evoluat dintr-un strămoș comun similar hidrelor, indicând o singură origine evolutivă a tuturor sistemelor vizuale.

Următorul pas este să evoluezi o mică depresiune care conține celulele sensibile la lumină. Acest lucru face mai ușor să discriminați direcția din care vine lumina și, prin urmare, să simțiți mișcarea. Cu cât groapa este mai adâncă, cu atât discriminarea este mai accentuată.

O îmbunătățire suplimentară poate fi apoi făcută prin îngustarea deschiderii gropii, astfel încât lumina să pătrundă printr-o deschidere mică, ca o cameră pinhole. Cu acest tip de echipament, devine posibil ca retina să rezolve imaginile - o îmbunătățire majoră față de modelele anterioare. Ochii camerei pinhole, lipsiți de lentilă și cornee, se găsesc astăzi în nautilus.

Ultima mare schimbare este dezvoltarea unui obiectiv. Acesta a început probabil ca un strat protector de piele care a crescut peste deschidere. Dar a evoluat într-un instrument optic capabil să concentreze lumina pe retină. Odată ce s-a întâmplat acest lucru, eficiența ochiului ca sistem de imagistică a trecut prin acoperiș, de la aproximativ 1% la 100%.

Ochi de acest fel se găsesc încă la cubozoare, prădători marini foarte mobili și veninoși, asemănători meduzelor. Au 24 de ochi dispuși în patru ciorchini; 16 sunt pur și simplu gropi sensibile la lumină, dar o pereche în fiecare grup este complexă, cu un cristalin, retină, iris și cornee sofisticate.

Trilobiții au urmat o cale ușor diferită, evoluând ochi compuși cu lentile multiple. Dar succesiunea de bază a evenimentelor a fost aceeași.

Trilobiții nu au fost singurele animale care au dat peste această invenție, deși au fost primele. Biologii cred că ochii au evoluat independent în multe, posibil sute, de ocazii.

Și ce diferență a făcut. În lumea lipsită de vedere a Cambrianului timpuriu, viziunea echivala cu o superputere. Trilobiții au devenit primii prădători activi, capabili să caute și să alunge prada ca niciun animal înainte. Deloc surprinzător, victimele lor au contra-evoluat. Doar câteva milioane de ani mai târziu, ochii erau peste tot, iar animalele erau mai active și pline de armuri. Această explozie de inovație evolutivă este ceea ce cunoaștem acum sub numele de Explozia Cambriană.

Cu toate acestea, vederea nu este universală. Din cele 37 de specii de animale multicelulare, doar șase au evoluat. Dar aceste șase – inclusiv propriul nostru filum, cordate, plus artropode și moluște – sunt cele mai abundente, răspândite și de succes animale de pe planetă.

| sabin89 a răspuns:

Este și teorie, și fapt. Adică... este o teorie, de fapt. happy

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru RAY):

Pe când urmează să evolueze și Liliacul?

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Daca nu ai habar de ce comentezi aiurea dupa ce ai mintit

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Si uite asa aparu religia laughing cand unia care nu au o explicatie sau care nici nu se obosesc sa caute o explicatie, cred ce spun altii. Daca tu nu iti explici ceva, aia nu inseamna ca nu exista o explicatie, poate ca nu este explcatie la uin mom, dar cu siguranta cineva o sa o afle.

Sa te lasi pe mina altuia fara sa cunosti, aia se numeste religie, iar cei care conduc religia, o fac pentru ei nu pentru tine, o fac pentru bani, pentru ca nu vor sa faca altceva, e mai usor sa dai din gura si sa ai milioane sau destul, decat sa muncesti, ori sa cauti sa explici ceva.
Asta presupune munca fizica, munca intelectuala, iar unia care nu se pricep dar vor sa aiba, gasesc metode, mai ales daca naivi sunt destui.