| sabin89 a întrebat:

Știați că numărul 12 este un concurent vechi al lui 10 în lupta pentru locul de onoare ca bază a sistemului de numerație? E drept că 10 a ieșit învingător, dar a avut un concurent de temuthappy Babilonienii și strămoșii lor sumerienii numărau în baza 12. Putem observa încă și astăzi influența acelui sistem în unele domenii. Avem duzina formată din 12 unități; anul din 12 luni; o zi și o noapte au împreună 2x12 ore; o oră are cinci duzimi de minute; un picior are 12 țoli etc. De ce a învins 10? Probabil pentru că avem 10 degete la mâini și oamenii la început s-au folosit de degete pentru a număra obiecte. Dacă nu ar fi fost acest lucru, atunci ar fi trebuit să-l preferăm pe 12. Este mai comod să efectuăm calcule în baza 12, aceasta pentru că 12 se împarte fără rest cu 2; 3; 4 și 6, în timp ce 10 se împarte doar la 2 și 5. În sistemul în baza 12 un număr care se termină cu zero este divizibil și cu 2, și cu 3, și cu 4, și cu 6. Gândiți-vă cât de comod este să împarți un număr când ½, și 1/3, și ¼, și 1/6 din el sunt numere întregi! Iar dacă numărul exprimat în baza 12 se termină cu doi de zero, atunci trebuie să se împartă fără rest cu 144 și deci cu toți divizorii lui 144.
Am greși însă să credem că divizibilitatea numărului poate depinde de sistemul în care este reprezentat. Dacă nucile cuprinse într-un sac pot fi împărțite în 5 grămezi egale, această proprietate a lor nu se va schimba în funcție de sistemul de numerație în care va fi reprezentat numărul.
Toate bune! Am adoptat sistemul în baza 10. Dar, de ce nu s-a adoptat acest sistem (zecimal) pentru uniformitate în toate calculele? Mă refer în special la măsurarea arcelor de cerc. Adică, un grad să fi fost egal cu 1/100 dintr-un unghi drept, în loc de 1/90. De ce?

4 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Ăăăă! Mai bine întrebai ceva despre jante sau cum să-ți tunezi mașina!winking

Nu cred că vei primi un răspuns avizat aici!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Mai sunt oameni informați pe aici (T0T, Inferno sunt doar câteva exemple).

| T0T a răspuns:

Sunt două motive. Cel mai clar este faptul că 360 de grade (pentru cerc) se împarte ușor la 2, la 4 (obținând unghiul drept) și chiar și la 8. Pentru 100 al unui unghi drept ar merge mai bine pentru că am putea împărți și la 16 (400 mod 16 este 0).
Deoarece poți găsi și altă valoare mai „bună" de împărțit, e clar că mai trebuie să fie un motiv. Acela e faptul că oamenii asociau mișcările circulare cu obiectele cosmice și cel mai mult cu mișcarea de rotație completă într-un an. Astfel, e mai intuitiv să consideri ca fiind un grad = o zi. Nu avem 365/366 pentru că 1) avem și ani bisecți pentru că 2) avem și primul motiv enunțat anterior.

PS: Nu prea am timp nici să mai respir. Am intrat din întâmplare acum pentru că din ce mai făceam mi-a venit și mie o întrebare.

| sabin89 explică (pentru T0T):

S-a încercat reforma asta - unghiul drept 100 de grade - în Franța, dar nu a prins. Laplace a fost un partizan convins al ei - vezi cartea "Expunerea sistemului lumii". El milita chiar pentru subîmpărțirea zecimală a orelor și minutelor.