| sabin89 a întrebat:

Timp de sute de mii de ani, omul nu a avut nicio religie - așa ne arată descoperirile arheologice. În peșterile în care au locuit Pitecantropus și Sinantropus s-au găsit tot felul de unelte de piatră, dar niciun idiciu despre vreun cult religios. La un moment dat însă, omul a devenit religios. Aceasta s-a petrecut în timpul omului din Neanderthal. Motivele, după cum am citit prin cărți, au fost două: 1. Teama de moarte a omului primitiv și 2. Neputința omului primitiv față de elementele naturii.
Dar Pitecantropul era și mai primitiv și mai neputincios decât Cro-Magnon și decât Neanderthal. În mod logic, ar fi trebuit să fie religios. De ce nu a fost?

Răspuns Câştigător
| IMaster a răspuns:

Este posibil ca Pitecantropul să fi avut un fel de credințe sau ritualuri religioase, dar acestea nu au fost păstrate în mod evident în vestigii arheologice pe care le cunoaștem astăzi. În general, rămășițele materiale ale unor societăți umane mai primitive pot fi dificil de găsit și de interpretat, deoarece acestea sunt adesea mai puțin elaborate și mai putin durabile decât cele ale societăților mai avansate.

În plus, motivațiile pentru apariția religiei sunt complexe și nu se limitează doar la teama de moarte și neputința față de elementele naturii. Există multe alte factori care pot contribui la apariția și dezvoltarea religiei, cum ar fi dorința de a da sens vieții și a universului, de a găsi sens în evenimentele dificile sau neașteptate, de a stabili legături sociale și de a oferi un sistem de valori și norme morale. Este posibil ca societățile mai primitive să fi avut alte tipuri de credințe sau ritualuri care au servit acestor scopuri, chiar dacă acestea nu sunt evidente în vestigiile arheologice.

| sabin89 explică (pentru IMaster):

Bine punctat.

38 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Dar daca arheologia nu a descoperit INCA nimic cu privire la religie? Dar daca nu va putea descoperi ceva in legătură cu religia, desi ea poate a existat? Sa explic: un om care se roagă, și doar se roagă, nu lasă urme arheologice în urma. Faptul că nu exista dovezi cu privire la obiecte de cult, nu arata că religia nu a existat. Poate că religia de atunci s-a rezumat doar la practici pur spirituale. Sa nu mergem prea departe cu declarațiile!

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

De fapt ar trebui sa luam mai in serios ideea ca "religia a aparut cand primul hot s-a intalnit cu primul prost". Cu alte cuvinte, povestile astea au aparut in momentul in care cineva si-a dat seama ca poate obtine diverse beneficii de pe urma lor.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Si daca nu sunt doar povesti, insa au fost folosite de hoti cand s-au intilnit cu prosti?
Eu poate chiar am gasit aur la Sarmisegetusa, ti-am zis tie, si tu, desi nu crezi, dar care stii sa profiti, sa te folosesti de asta si sa spui la altii creduli... happy Nu ar fi posibil?

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

"Nu ar fi posibil?"

E posibil. Doar ca nu se aplica situatiei. Cand vad felul in care incercati sa explicati lucrurile, prin exemple si conexiuni care nu au nicio legatura cu subiectul, imi amintesc mereu ca, asa cum ti-am mai spus, credinciosul e un om normal, pana cand il loveste credinta. In momentul ala, orice logica si/sau abilitate intelectuala au disparut. Singurul obiectiv e doar sa-si justifice credintele, de multe ori, ca in cazul tau acum, cu exemple si explicatii care sunt hilare si pentru un copil de 10 ani.

In alta ordine de idei, credinta fara religie dispare. Credinciosii, adica astia care stramba din nas la organizatiile religioase, exista doar pentru ca exista religiosi si acele organizatii care promoveaza povestile la scara larga din diverse interese. Exact cum au disparut credinciosii adepti ai lui Zeus, sau Zamolxe, de exemplu. Sau, mai stii tu de astia?!

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Ba se aplica.
Si mie mi s-ar parea hilar sa vina cineva la mine sa imi spuna ca a gasit o comoara. De aceea si tie ti se pare asa. Dar asta pana la momentul cand persoana poate dovedi. Eu ti-am mai zis, tu inca nu ai gasit persoana care sa poata arata comoara. Cind o vei gasi, vei crede si tu,

Credinta fara religie nu dispare. Pentru ca religia se trage din credinta. Cei ce se folosesc de religie, se folosesc de fapt de credinta, facind din ea o religie. Nu religia a fost prima, ci credinta. Oamenii au vazut, au observat ca exista ceva mai mult decat ce se vede in lumea naturala, si apoi altii au facut din acele observatii, din credinta, un mod de a prosti oameni. Dar faptul ca multi oameni sunt prostiti de religie nu inseamna ca credinta nu ar exista. Daca tu ai cauta-o cu adevarat, ai descoperi-o. Fara religie. Toti cei care au cautat-o, si au fost multi ca tine, au gasit-o. Dicncolo de orice religie.

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

"Toti cei care au cautat-o, si au fost multi ca tine, au gasit-o. Dicncolo de orice religie."

De unde provine siguranta asta a misticilor ca toti la un moment dat se imbecilizeaza?! In conditiile in care, e evident ca nu e deloc asa. Ba dimpotriva, multi isi revin din misticism la un moment dat.

"Si mie mi s-ar parea hilar sa vina cineva la mine sa imi spuna ca a gasit o comoara. De aceea si tie ti se pare asa. Dar asta pana la momentul cand persoana poate dovedi."

Daca cineva iti spune ca a gasit o comoara nu e hilar. Dar cand iti spune ca a gasit un rahat si l-a transformat in esenta vietii lui, da, e hilar.

| sabin89 explică (pentru cristi202):

Încă puțin, cristi, și îl convingi.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Daca a scăpa de alcool, de droguri, de vorbe și acțiuni urite, daca a îți transforma comportamentul, caracterul, și chiar personalitatea in bine tu consideri că e o imbecilitate, atunci eu mă bucur că sunt un imbecil. Și aș vrea să ajung cel mai imbecil.
Azi, fără credință, eram ca mulți din familia mea, in care alcoolul a făcut ravagii, as fi fost un alcoolic care s-ar fi ocupat de nimicuri, care ar fi trăncănit într-una fara sens. Ai fi fost de mult timp luat la înjurături, că asta știam bine sa fac. Dar, respectul pe care ți-l datorez se întâmplă din cauza credinței mele.

"Dar cand iti spune ca a gasit un rahat si l-a transformat in esenta vietii lui, da, e hilar." Știi ca sunt pietre prețioase care chiar arata ca niste pietre înainte de a fi prelucrate? Tu vezi un rahat, tu vezi o piatra, acolo unde un bijutier poate descoperi ceva valoros. Faptul că ai văzut doar pietre nu exclude existența pietrelor prețioase. Doar că tu nu ai văzut încă una prelucrata. Ce nu vrei sa înțelegi e că există ceva mai mult decat ce știi tu. Ceva dincolo de tot rahatul cu care au umplut unii ceea ce e de valoare. Tu vezi doar rahatul, și de aceea ți-e greu sa vezi valoarea de după el. Desigur ca nu o sa îți bagi miinile in rahat ca sa descoperi ce e valoros, dar dorința mea e ca, in tot rahatul existent, sa existe o portiță prin care sa poți la un moment dat sa vezi ce e valoros.

| cristi202 a răspuns (pentru sabin89):

Crezi? Are convingeri ferme. Nu de azi, de ieri discut cu el. Îmi place, chiar daca fiecare o tine pe a lui happy

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

"Daca a..."

Cu alte cuvinte, misticismul e bun pentru alcoolici si drogati. Desi exista si alte metode de a scapa de astea, si care nu te duc din lac in put.

"...care ar fi trăncănit într-una fara sens"

De asta n-ai scapat.

"Ai fi fost de mult timp luat la înjurături, că asta știam bine sa fac."

Nici nu stiu ce e mai rau, sa injuri, sau sa spui povesti mistice fara nicio noima...nu e mare diferenta, si in plus, de primele de lecuiesti mai usor.

"Știi ca sunt pietre prețioase care chiar arata ca niste pietre înainte de a fi prelucrate?"

Crestinismul si "prelucrat', tot un rahat ramane. Chiar daca unii ajung sa le placa felul cum miroase, e la fel de fara valoare.

"Ce nu vrei sa înțelegi e că există ceva mai mult decat ce știi tu."

Sigur, la fel afirmau si adeptii lui Zeus, Zamolxe, sau Thor. La fel de convinsi erau ca spiridusii lor exista.

| sabin89 explică:

Eu nu am vreo explicație pe care să o țin secretă, să o spun la sfârșit. Nu, dar mi s-a părut o chestiune care și-ar merita un răspuns. Până acum am primit două posibile explicații, destul de diferite una de cealaltă. happy

| sabin89 explică:

Fiindcă tot discutăm, uite cum definește religia Solomon Reinach, în cartea sa "Orfeu": "...totalitatea credințelor superstițioase care împiedică activitatea normală a facultăților omului".
Iar Immanuel Kant scrie: "Religia este regula de morală în legătură cu Dumnezeu ca Legiuitor. Ea este recunoașterea datoriilor noastre privite ca porunci divine".
Și Marx: "Religia este suspinul făpturii asuprite, inima unei lumi fără inimă, după cum este și spiritul unei societăți fără spirit".

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

S-a ales praful de familia lui Marx. Când mai rămăsese doar o singura fiica, în loc să recunoasca pe Dumnezeu și pe Isus că Fiu al lui Dumnezeu, a spus următoarele despre Isus: Și-a meritat soarta. Cu ce a deranjat-o Isus să își fi meritat soarta?

| sabin89 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Nu știam episodul ăsta cu fiică-sa.

| sabin89 explică:

Tocmai ce îi spuneam mai sus lui relian, să încercăm să folosim propriile noastre cuvinte. O discuție purtată prin schimb de linkuri are în ea ceva mecanicist/robotic, adică mai puțin uman.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu sunt pentru disdcutii unde sa dai onului link, pai ce el nu stie sa caute pe net? Daca fac asta si ii dau doara un link, inseamna ca gandesc despre el ca e prost, ca nu-i in stare sa caute ceva simplu.

Apoi si daca link-ul ar fi ceva bun, acolo aia dau definitii sau formule, stai si te uiti de multe ori si nu prea pricepi mare lucru.

O definitie, o formula trebuie dezvoltata, trebuie desfacuta, explicata mai pe larg sau mai simplu.
Pe aici oamenii asta cauta, multi vor raspunsuri simple, pe intelesul lor, la fel si eu as vrea asa raspunsuri.
Raspunsuri asa simple si care sa lamureasca orice om, greu gasesti spre deloc.
Restu desene animate ce linkuri dau unia, ca si cel care ti-a dat link acum, a facut trimitere la un film sf laughing filme cu eroi si alte basme.
Daca vrem sa retinem ceva bun, corect trebuie sa avem o sursa mai credibila.
Daca urmaresti canalele alea de stiinta, istorie etc de la History si alte povesti, pffff aia mint ce nu iti imaginezi. Multe is basme, pur si simplu nu stiu, oare cum pot aia sa minta in halu ala, sa faci asa ceva pentru bani.

Ai vazut aia ce apar la reportajele alea cu piramide cu tot felul de constructii din lume, aia is fizicieni, sau asazisi arheologi si cu ce inflacare mint laughing sa faca omu sa creada.

Cind spune piramidele facute cu blocuri de granit laughing de nu stiu cate zeci de tone laughing pai sa mai vii cu rahat de genul asta in ziua de azi, cand omu are acces la informatie.

Nu stiu aia cred se bazeaza pe faptul ca omu nu mai sta sa caute, de fapt chiar asa se si intampla, de aia unia inca cred ca pamintu este plat laughing ca piramidele is facute din blocuri de granit si etc.

Aia se bazeaza pe faptul ca omu asta cauta, cauta povesti cu supereroi, cu extraterestrii si ce mai vor, nu ne place sa stim realitatea laughing vrem sa traim in alta lume.

Povesti frumoase si cu castele, wow ce frumos mai era, zic majoritatea, dar ia sa ii pui in timpul ala sa traiasca sa vezi ce or sa mai spuna.

Dexci nici eu nu-s cu linkuri, doar atunci cand cineva nu crede si spune sa arati unde ai citit, sau daca mai spun si altii ca tine, atunci da, bagi li un link, dar de asta serios, credibil nu filme de pe Netflix laughing

| relian a răspuns:

Cine spune ca omul de Neanderthal era religios? Religia aparu la omul moder, adica la Spaiens, pentru ca alte specii de hominide nu erau capabile de a se stringe in grupuri mari, sau sa adere la o idee.

Speciile mai primitive si mai neputiincioase cum spui, nu au cum sa produca idei la care sa adere o masa mare de indivizi.

Animalele sau hai sa vorbim despre hominzii aia de acu sute de mii de ani, nu cred ca ei constietizau moartea, ori natura sa o asocieze cu mai stiu eu ce entitate.
Il batea ploaia, se adapostea de putea, daca nu era batut de ploaie. Il minca un animal, aia era, restul mergeau mai departe, exact ca animalele fara constiinta, cel putin asa se crede.

Deci in mod logic Sinantropus ce spui tu nu avea cum sa fie religios, pentru ca nu constientiza multe lucruri, poate nici moartea.Este logic din pct tau de vedere, pentru ca tu esti constient acum, dar trebuie sa gindesti din pozitia aluia, cum nimeni n-a fost pe atunci acolo, ma refer la noi, astea is doara banuieli, presupuneri.

| sabin89 explică (pentru relian):

Așa am citit într-o carte scrisă de niște autori ruși, că ar fi apărut în timpul omului de Neanderthal. Dar, vorba ta, poate fi o presupunere și nu o certitudine. Să zicem că a apărut în timpul lui Sapiens, cum ai menționat tu, care crezi că au fost motivele? Cele două menționate de mine în întrebare?

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Eu ca si tine tot de pe unde citesc, dar caut sa citesc de pe la unia care se pricep cit de cit, nu genul ala cei vedem pe la programele alea TV ca o vind si pe masa pentru bani laughing
ce am citit, sapiens a fost specie mai inteligenta, de fapt ca si primatele ce le vedem acum, unele is cu ceva inteligenta, altele mai deloc, asa a fost si sapiens, a fost specia cea mai dezvoltata ca si inteligenta, in plus a mai avut si alte insusiri ce restul de specii nu le au si nici nu or avut.

Din ce sa descoperit spun cei care se ocupa, omul modern de cand aparu si pana astazi a ramas exact la fel. Ei spun ca daca ai pune un om de acu enspe mii de ani linga unu din zielel noastre nu o sa vedem nici o diferenta, nici fizica si nici ca inteligenta.

Se bazeaza pe schelete gasite, dar ca si inteligenta, la fel nu a fost nimeni de astazi pe vremurile alea.
Din pct meu de vedere, ii cred, de ce? Simplu, orice specie vedem, de cand apar si pana la disparitia ei, la fel va ramane, adica nu va evolua, asa cum spun unia.

Evolutia cred ca este de fapt o alta chestie, nicidecum o specie specializata, deci ajunsa la o anumita specializare, la maxim cit poate ea, asa peste noaptea sau mai stiu eu ce conditii s-o faca sa se schimbe, nu se mai poate, nu merge asa, natura nu lucreaza in felul asta, nu-i Dzeu laughing
Evolutia este altceva, dar nu asta era subiectu.

Tu intrebi de ce au deventi religiosi oamenii moderni? Pt ca aveau constiinta, aveau cunostinte, isi explicau cum functioneaza unele lucruri, cand au dat peste chestii ce nu au stiut sa le explice, a trebuie sa atribuie acea chestie cuiva.

Cum zic, de la inceput si pana astazi am fost la fel. Avem in zilele de astazi exemple destule.
Vedem ceva, un fenomen, o dereglare ceva, nu-i stim cauza, dar omu nu o lasa asa laughing trebuie sa-i puna el o eticheta, oricare ar fi, asta e firea omului.

Deci asa au fost banui si oamenii acu zeci de mii de ani, cand nu isi explicau ceva, atribuia fenomenul, lucru, cu ceva, cauta sa-i dea o rezolvare.
Religia, aparu cand cineva a observat cum ziceam ca oamenii adera la idei, se string in jurul unei idei, asa ca unia mai smecheri, au spus ca e mai usor sa dai din gura decat sa vinezi, sa culegi, sa cultivi, in general sa muncesti, asa ca au speculat chestia asta, asa aparu religia


Ce am spus nu am citit, este asa o ideea dea mea.Deci existau deja unelte, acele explicatii cum am spus date feneomenelor si lucrurilor neintelese, a trebuie sa vina unia sa le puna gramada si astfel oamenii sau strins ca mustele la miere in jurul acelei idei.

De ce se intampla asa ceva? Pt ca oamenii is diferiti si sub aspectul asta al inteligentei, avem nivele diferite, pentru ca au aparut dea lungul timpului defecte, au fost duse mai departe, de aici aparu aceste diferente fizice si sub aspectul asta al inteligenteti.

O specie salbatica este cam neteda, din cam toate pctele de vedere, vorbim aici la nivel de indivizi de aceiasi varsta.

De ce oamenii au devenit religiosi? Cum am spus pentru ca cautam sa dam explicatii oricarui fenomen, lucru ce nu il intelegem atunci la mom respectiv si pentru ca avem mintea mai deschisa, avem constiinta, sintem constienti de ce facem, de ce sintem.

La o specie de asta care n-are constiinta, nu apar chestiuni de genul asta, nu are cum. mintea lor nu combina nimic.

Asa mai simplu spus, omu vedea, cauta sa isi explice, nu reusea, atunci atribuia fenomenul respectiv altcuiva decat unui om, atribuia animalelor, sau unor persoanaje ireale, imaginate.

Asta l-a facut pe omul modern sa devina stapinul planetei, am foswt capabili sa ne imaginam chestii noi, idei, lumea adera la ele.
Deci intial fiecare atribuia ce si cum apuca. Apoi unu mai puturos laughing i-a venit lui ideea asta sa pacaleasca, sa sperie pe restul in interesul lui personal.
Aparu religia care a condus omenirea f mult timp. Unele chestii au fost bune, multe mai putin bune sa nu zic rele.
Sa nu furi, sa nu omori, sa ajuti etc.dar banui ca astea erau deja cunoscute in familii, doar ca nu se generalizase, ori au fost bagate pentru ca existau sin familii de astea cu intentii rele, adica legea junglei.

Motivele celor care au inventat religia, is aceleasi pentru care si c ei de astazi inventeaza ceva, banii, averea, orice inventie care are rezultate si oamenii vor, este urmata automat de material, deja ai mai mult ca altii.
Bani, putere, tot ce face un om sa se simta animal, adica rege laughing cam astea au fost motivele dintodeauna.

| sabin89 explică (pentru relian):

Din tot ce ai scris aici, după părerea mea multe fac sens. Spun multe, nu toate, pentru că am și unele rezerve. Nu mai spun care, pentru a nu prelungi prea mult dezbaterile, care oricum nu ajung niciodată la un capăt. Apreciez că nu te arunci la citate sau linkuri, ci încerci să spui totul de la tine însuți.

| Holiday a răspuns:

"1. Teama de moarte a omului primitiv și 2. Neputința omului primitiv față de elementele naturii."

De fapt nu ele in sine, ci momentul in care diversi indivizi au inteles ca de pe urma lor se pot trage foloase.

| CostinAlamariu a răspuns:

Greșit. Absența obiectelor specifice de cult nu sugerează nici pe departe ca oamenii preistorici nu aveau credințe religioase. Dacă obiectele religioase erau făcute din lemn sau pământ? Bineînțeles că n-au fost păstrate

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Indiferent când a apărut omul el a fost creat de un "înțelept Creator". Dumnezeu vorbea cu omul și încă vorbește prin Cuvântul Sau și prin oameni plăcuți Lui. Că nu există dovezi se datorează faptului că erau ascultători de Dumnezeu și se rugau in Duh și Adevăr. După căderea în păcat au apărut religiile păgâne care au lăsat urme prin ritualurile lor.

| haileewatson a răspuns:

Asa cum ai zis si tu, Omul din ziua de astazi este rezultatul a sute de mii de ani de evolutie. Primii oameni, sau mai degraba stramosii nostri, nu aveau creierul suficient de dezvoltat pentru a-si pune intrebari existentiale si a gandi mai deep. Nu era la fel de mare si complex, aceasta evolutie a durat (e foarte interesant sa citesti despre evolutia sistemului nervos).

Religiile s-au dezvoltat ca urmare a evolutiei mecanismelor psihologice si biologice. Printre aceste mecanisme se regasesc: capacitatea de a detecta pericole; capacitatea de a gasi cauze pentru evenimente naturale; capacitatea de a intelege ca ceilalti membri ai tribului au propria lor minte, etc. Aceste tipuri de mecanisme le-au permis oamenilor sa-si imagineze ca exista divitati in spatele altelor evenimente pe care nu si le puteau explica: tunete, fulgere, miscarea planetelor, complexitatea vietii.

| sabin89 explică (pentru haileewatson):

O ipoteză plauzibilă.

| sabin89 explică (pentru haileewatson):

"evenimente pe care nu si le puteau explica:... complexitatea vietii." - Noi, acum, înțelegem complexitatea vieții? Ce crezi?

| DeMicUnCălător a răspuns:

A fi religios nu inseamnă a fi și credincios.

| sabin89 explică (pentru DeMicUnCălător):

Poți să dezvolți puțin?

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru sabin89):

Tin să văd o diferență intre omul credincios și cel religios. Al doilea fiind mai puțin credincios.
Cred că Pitecantropul a fost la fel de credincios ca și Cro-Magnon sau Neanderthal

| cristi202 a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

Foarte adevarat!

| DonEduardo a răspuns:

Nu avea intelectul necesar pentru a-si imagina o divinitate sau o viata de apoi. Funda lui haileewatson.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E in natura umana sa creada in ceva superior lui.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce. În peșterile în care au locuit Pitecantropus și Sinantropus nu au crezut

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Erau prea inapoiati, creierul lor nu-si punea intrebari.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu am observat ca cei necuriosi chiar sunt lipsiti de caracter si se comporta primitiv desi ai dreptate

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Am mai auzit și eu ideea asta cu "e în natura umană". Nu știu ce să zic, o fi sau n-o fi în natura umană...Interesant e că știm atât de puțin despre propria noastră natură! De fapt, nici despre natura animalelor nu știm mare lucru. Am inventat noțiunea "instinct" și o folosim ca pe un cuvânt magic. Cu el explicăm toate ciudățeniile pe care vedem că le fac animalele. Cu instinctul explicăm totul, dar nu putem explica ce este instinctul. Ciudat, nu?

| ForbbidenLife a răspuns:

Este posibil ca omul din perioada Pitecantropului să fi avut o anumită formă de credință religioasă, dar dovezile arheologice disponibile sunt limitate și nu ne permit să aflăm cu certitudine dacă acest lucru este adevărat sau nu. În timpul perioadei Pitecantropului, omul trăia în grupuri mici de vânători-culegători, iar modul lor de viață nu lăsa multe urme materiale în spatele lor. Astfel, este posibil să nu fi existat urme ale unor practici religioase precum ofrande sau rituri care să poată fi descoperite astăzi prin arheologie.

În ceea ce privește motivele pentru care omul din perioada Pitecantropului ar fi putut deveni religios, într-adevăr, teama de moarte și neputința în fața elementelor naturii ar putea fi factori care au contribuit la dezvoltarea unor credințe religioase. Totuși, este important de menționat că motivațiile pentru dezvoltarea religiei pot varia de la o societate la alta și pot fi influențate de numeroși alți factori, cum ar fi experiențele traite de oameni, contextul cultural și social în care trăiesc, dar și dezvoltarea cognitivă a indivizilor.