| sabin89 a întrebat:

Timp de sute de mii de ani, omul nu a avut nicio religie - așa ne arată descoperirile arheologice. În peșterile în care au locuit Pitecantropus și Sinantropus s-au găsit tot felul de unelte de piatră, dar niciun idiciu despre vreun cult religios. La un moment dat însă, omul a devenit religios. Aceasta s-a petrecut în timpul omului din Neanderthal. Motivele, după cum am citit prin cărți, au fost două: 1. Teama de moarte a omului primitiv și 2. Neputința omului primitiv față de elementele naturii.
Dar Pitecantropul era și mai primitiv și mai neputincios decât Cro-Magnon și decât Neanderthal. În mod logic, ar fi trebuit să fie religios. De ce nu a fost?

Răspuns Câştigător
| IMaster a răspuns:

Este posibil ca Pitecantropul să fi avut un fel de credințe sau ritualuri religioase, dar acestea nu au fost păstrate în mod evident în vestigii arheologice pe care le cunoaștem astăzi. În general, rămășițele materiale ale unor societăți umane mai primitive pot fi dificil de găsit și de interpretat, deoarece acestea sunt adesea mai puțin elaborate și mai putin durabile decât cele ale societăților mai avansate.

În plus, motivațiile pentru apariția religiei sunt complexe și nu se limitează doar la teama de moarte și neputința față de elementele naturii. Există multe alte factori care pot contribui la apariția și dezvoltarea religiei, cum ar fi dorința de a da sens vieții și a universului, de a găsi sens în evenimentele dificile sau neașteptate, de a stabili legături sociale și de a oferi un sistem de valori și norme morale. Este posibil ca societățile mai primitive să fi avut alte tipuri de credințe sau ritualuri care au servit acestor scopuri, chiar dacă acestea nu sunt evidente în vestigiile arheologice.

38 răspunsuri:
| ForbbidenLife a răspuns:

Este posibil ca omul din perioada Pitecantropului să fi avut o anumită formă de credință religioasă, dar dovezile arheologice disponibile sunt limitate și nu ne permit să aflăm cu certitudine dacă acest lucru este adevărat sau nu. În timpul perioadei Pitecantropului, omul trăia în grupuri mici de vânători-culegători, iar modul lor de viață nu lăsa multe urme materiale în spatele lor. Astfel, este posibil să nu fi existat urme ale unor practici religioase precum ofrande sau rituri care să poată fi descoperite astăzi prin arheologie.

În ceea ce privește motivele pentru care omul din perioada Pitecantropului ar fi putut deveni religios, într-adevăr, teama de moarte și neputința în fața elementelor naturii ar putea fi factori care au contribuit la dezvoltarea unor credințe religioase. Totuși, este important de menționat că motivațiile pentru dezvoltarea religiei pot varia de la o societate la alta și pot fi influențate de numeroși alți factori, cum ar fi experiențele traite de oameni, contextul cultural și social în care trăiesc, dar și dezvoltarea cognitivă a indivizilor.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu sunt pentru disdcutii unde sa dai onului link, pai ce el nu stie sa caute pe net? Daca fac asta si ii dau doara un link, inseamna ca gandesc despre el ca e prost, ca nu-i in stare sa caute ceva simplu.

Apoi si daca link-ul ar fi ceva bun, acolo aia dau definitii sau formule, stai si te uiti de multe ori si nu prea pricepi mare lucru.

O definitie, o formula trebuie dezvoltata, trebuie desfacuta, explicata mai pe larg sau mai simplu.
Pe aici oamenii asta cauta, multi vor raspunsuri simple, pe intelesul lor, la fel si eu as vrea asa raspunsuri.
Raspunsuri asa simple si care sa lamureasca orice om, greu gasesti spre deloc.
Restu desene animate ce linkuri dau unia, ca si cel care ti-a dat link acum, a facut trimitere la un film sf laughing filme cu eroi si alte basme.
Daca vrem sa retinem ceva bun, corect trebuie sa avem o sursa mai credibila.
Daca urmaresti canalele alea de stiinta, istorie etc de la History si alte povesti, pffff aia mint ce nu iti imaginezi. Multe is basme, pur si simplu nu stiu, oare cum pot aia sa minta in halu ala, sa faci asa ceva pentru bani.

Ai vazut aia ce apar la reportajele alea cu piramide cu tot felul de constructii din lume, aia is fizicieni, sau asazisi arheologi si cu ce inflacare mint laughing sa faca omu sa creada.

Cind spune piramidele facute cu blocuri de granit laughing de nu stiu cate zeci de tone laughing pai sa mai vii cu rahat de genul asta in ziua de azi, cand omu are acces la informatie.

Nu stiu aia cred se bazeaza pe faptul ca omu nu mai sta sa caute, de fapt chiar asa se si intampla, de aia unia inca cred ca pamintu este plat laughing ca piramidele is facute din blocuri de granit si etc.

Aia se bazeaza pe faptul ca omu asta cauta, cauta povesti cu supereroi, cu extraterestrii si ce mai vor, nu ne place sa stim realitatea laughing vrem sa traim in alta lume.

Povesti frumoase si cu castele, wow ce frumos mai era, zic majoritatea, dar ia sa ii pui in timpul ala sa traiasca sa vezi ce or sa mai spuna.

Dexci nici eu nu-s cu linkuri, doar atunci cand cineva nu crede si spune sa arati unde ai citit, sau daca mai spun si altii ca tine, atunci da, bagi li un link, dar de asta serios, credibil nu filme de pe Netflix laughing

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Daca a scăpa de alcool, de droguri, de vorbe și acțiuni urite, daca a îți transforma comportamentul, caracterul, și chiar personalitatea in bine tu consideri că e o imbecilitate, atunci eu mă bucur că sunt un imbecil. Și aș vrea să ajung cel mai imbecil.
Azi, fără credință, eram ca mulți din familia mea, in care alcoolul a făcut ravagii, as fi fost un alcoolic care s-ar fi ocupat de nimicuri, care ar fi trăncănit într-una fara sens. Ai fi fost de mult timp luat la înjurături, că asta știam bine sa fac. Dar, respectul pe care ți-l datorez se întâmplă din cauza credinței mele.

"Dar cand iti spune ca a gasit un rahat si l-a transformat in esenta vietii lui, da, e hilar." Știi ca sunt pietre prețioase care chiar arata ca niste pietre înainte de a fi prelucrate? Tu vezi un rahat, tu vezi o piatra, acolo unde un bijutier poate descoperi ceva valoros. Faptul că ai văzut doar pietre nu exclude existența pietrelor prețioase. Doar că tu nu ai văzut încă una prelucrata. Ce nu vrei sa înțelegi e că există ceva mai mult decat ce știi tu. Ceva dincolo de tot rahatul cu care au umplut unii ceea ce e de valoare. Tu vezi doar rahatul, și de aceea ți-e greu sa vezi valoarea de după el. Desigur ca nu o sa îți bagi miinile in rahat ca sa descoperi ce e valoros, dar dorința mea e ca, in tot rahatul existent, sa existe o portiță prin care sa poți la un moment dat sa vezi ce e valoros.

| cristi202 a răspuns (pentru sabin89):

Crezi? Are convingeri ferme. Nu de azi, de ieri discut cu el. Îmi place, chiar daca fiecare o tine pe a lui happy

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

"Daca a..."

Cu alte cuvinte, misticismul e bun pentru alcoolici si drogati. Desi exista si alte metode de a scapa de astea, si care nu te duc din lac in put.

"...care ar fi trăncănit într-una fara sens"

De asta n-ai scapat.

"Ai fi fost de mult timp luat la înjurături, că asta știam bine sa fac."

Nici nu stiu ce e mai rau, sa injuri, sau sa spui povesti mistice fara nicio noima...nu e mare diferenta, si in plus, de primele de lecuiesti mai usor.

"Știi ca sunt pietre prețioase care chiar arata ca niste pietre înainte de a fi prelucrate?"

Crestinismul si "prelucrat', tot un rahat ramane. Chiar daca unii ajung sa le placa felul cum miroase, e la fel de fara valoare.

"Ce nu vrei sa înțelegi e că există ceva mai mult decat ce știi tu."

Sigur, la fel afirmau si adeptii lui Zeus, Zamolxe, sau Thor. La fel de convinsi erau ca spiridusii lor exista.

| DonEduardo a răspuns:

Nu avea intelectul necesar pentru a-si imagina o divinitate sau o viata de apoi. Funda lui haileewatson.

| sabin89 explică (pentru haileewatson):

"evenimente pe care nu si le puteau explica:... complexitatea vietii." - Noi, acum, înțelegem complexitatea vieții? Ce crezi?

| CostinAlamariu a răspuns:

Greșit. Absența obiectelor specifice de cult nu sugerează nici pe departe ca oamenii preistorici nu aveau credințe religioase. Dacă obiectele religioase erau făcute din lemn sau pământ? Bineînțeles că n-au fost păstrate