O mare valoare a acestui neam va ramane Marin Preda, iar citatul acesta e memorabil. Cred ca trufia despre care vorbeste Marin Preda e ceva mult mai complex decat putem descrie fiecare dintre noi (fiecare avand viziunea sa). Parerea mea e ca se refera la impusivitatea si lipsa de temerii in luarea deciziilor de care dam dovada in tinerete. Cand esti tanar simti ca poti muta muntii si simti ca asta tot nu ar fi suficient si ca poti mai mult. Daca reusesti sa "muti muntii" atunci tineretea ta a fost o valoare...dar de cele mai multe ori muntii pe care ii alegem sunt prea mari, iar nereusind sa ii mutam cautam scuze sau alternative...deci e doar trufie.
O exprimare extraordinara a unui mare scriitor. Tineretea e acea perioada pe care o traiesti la maxim iar de abia la final iti dai seama de ceea ce ai realizat. Tineretea e perioada visurilor, imaginatiei, iubirii, dupa ce trece aceasta perioada tot ceea ce ramane sunt amintirile.
E ceva foarte adevarat si suna superb. adica intr-un fel "jigneste" tinerii fitosi, egoisti, mandri si altele si ii felicita pe cei care invata si sunt copii buni. bine acum generaliand toti tinerii au aceleași idei. pentru ca unii se iau dupa altii, iar cei care nu fac asa sunt felicitati. teoretic nu e cu subinteles. dar daca te gandesti trebuie foarte atent analizat
Foarte adevarat. Nu iti dai seama cu adevarat ce bine era cat erai tanar decat dupa ce nu mai esti.
Oare cati ani avea cand a spus-o, cel ce a spus-o si in care context? Ma intreb...
Daca avea mai mult de 28 de ani( si nu ma refer musai la cei 28 din buletin), a spus-o ca sa se convinga el insusi, coplesit de nostalgie.
Tineretea este valoroasa prin ea insasi, o virtute data fiecaruia, gratis, care poate fi intretinuta cu efort.
Daca pentru a ramane tineri oamenii ar trebui sa fie un pic trufasi, ei bine, ar fi numai vanitosi pe strada, poate-poate or ramane tineri.
Da,Marin Preda a avut mare dreptate exprimandu-si parerea prin acest citat fantastic.El a vrut sa spuna ca multi tineri uita de suflet, concentrandu-se doar la placerile lumesti(trupesti), acestea fiind neimportante si irelevante.
Descrie-mi si mie sufletul ca eu incerc sa i-l gasesc de vreo 5 ani si tot nu dau de el. Fara placeri trupesti nu are exista rasa umana si nici o alta vietate ce se reproduce in mod sexuat.
Ai dreptate, fara placeri trupesti nu exista rasa umana.Dar ideea era sa folosesti aceste placeri trupesti cu masura si folos, adica nici prea mult, nici prea putin.Calea de mijloc e cea mai buna.Cat despre suflet, acesta este o metafora, nu poti sa il atingi, dar poti sa-l simti.Acesta se simte cand faci lucruri bune.
Marin Preda este cu siguranță un om mare în literatura limbii române. Și da, sunt de acord, adevărata valoare este bătrânețea.
Vezi ca unii la batranete devin senili. Cred ca adevarata comoara e copilaria inocenta, tineretea indraznelii, batranetea intelepciunii si vidul ce ramane in urma celui ce a fost.
ddddddaaa întreabă: