Babilonul era un fel de Wall Street al Orientului antic, un centru al comerțului de atunci. Toată lumea dorea fie să ajungă acolo dacă era negustor, fie să-l stăpânească dacă era rege. Stăpânirea chaldeeană asupra Babilonului a fost tiranică, iar cucerirea sa de către perșii lui Cirus cel mare a venit că o eliberare. Un asediu a existat, distrugeri au fost, dar ordinea a fost restabilită rapid, stricăciunile reparate și comerțul reluat cât mai curând după cucerire.
Asta a vrut să zică.
O altă sursă istorică o reprezintă Vechiul testament din biblie.
Ce crezi, cronicarul biblic a știut de existența acestui cilindru? Pentru că la 2 Cronici 36:23 spune despre Cirus că Domnul Dumnezeul cerurilor i-a dat toate împărățiile pământului. Cam seamănă cu ultima frază de pe cilindru.
Păi atunci oamenii chiar credeau că pământul este plat, are formă pătrată, este așezat pe spatele a patru elefanți, care stau pe o țestoasă, ce înoată într-un ocean infinit. Asta justifică expresia "cele patru colțuri ale pământului".
Între timp a devenit metaforă. Sau nu? - Mă refer la numeroșii adepți ai teoriei pământului plat din Românica!
Revenind la întrebarea inițială: legendele omenirii au un fond comun. Titus Livius în "Ab Urbe Condita" ne vorbește despre Rhea Silvia care este nevoită să-și abandoneze gemenii (Romulus și Remus) într-un coș pe Tibru, aceștia sunt găsiți și alăptați de către o lupoaică, aceasta ucisă de un cioban care crește gemenii.
Biblia ne vorbește despre Moise abandonat tot într-un coș de papură pe Nil, iar legenda regelui Cirus (la care te referi tu) ne spune despre un vis (la fel ca in legenda despre Romulus și Remus), despre copilul abandonat în munți de ciobanul căruia i-a fost încredințat să-l ucidă, alăptat de o lupoaică, lupoaica ucisă de ciobanul cuprins de remușcări care a crescut copilul.
Bănuiesc că știa, titulatura unui împărat era cunoscută în tot imperiul, cu atât mai mult în rândul scribilor.
Oricum, nu contest că Cirus a fost unul dintre cei mai luminați împărați ai vremurilor antice, ca dovadă că nu a căutat să suprime spiritul național al popoarelor din imperiu și că a permis reîntoarcerea evreilor în țara natală.
În scrierile lui Platon putem observa o descriere interesantă a modului cum erau educați împărații persani.
Însă ca forță militară, nu putem crede că soldații lor au fost niște îngeri, chiar și în Biblie, imperiul persan este portretizat ca o fiară, ursul care stă într-o rână. Să credem tot ce scrie în cilindru este ca și cum am crede știrile din anii '90 că minerii au venit în București să facă ordine și să planteze panseluțe.
Cilindrul doar întărește faptul că Cirus era un împărat înțelept și că avea o echipă bună de PR, dacă a înțeles cât de importantă este narativa publică în administrarea unui imperiu.