Cine crede in bazaconia de zicala ca "banii nu aduc fericirea" inseamna ca nu a "mancat" saracie, sau s-a lipit atat de bine de el incat nu are notiunea de bunastare si ii da cu fericirea aiurea, care vreti luati-o si cautati fericirea in ea, pe mine ma ia frigurile numai cand aud cuvantul si dau cu tot felul de prafuri sa o gonesc.
Bani sunt foarte importanti, fara ei nu misti nimic, nici rahatul nu-l poti lasa la un wc public.Cata fericire aduce!? Putin imi pasa dar bunastare cu carul si nu se poate sa nu fie si pe acolo niscaiva fericire.Cine o pune de saracie vede fericire joi dupa Miercurea Ciuc, din start jeleste cu spor, toata viata se va lupta cu saracia incat nu ii ramane timp deloc pentru fericire. Vad ca unii care se masturbeaza fara erectie. Lasati-o mai usor ca saracia nu aduce nicio dragoste decat certuri pe ce nu are si ii trebuie si o mare resemnare.
Si totusi, timp de un an, bolnav grav fiind, fara lucru, deci fara bani (bunul Dumnezeu ma ajuta sa am doar 3 mii de lei in buzunar zi de zi, atit cit facea o piine pe atunci), am realizat ca nu e cum spui tu. Fericirea nu sta in bani, ci in a-ti trai viata, a te bucura de multul sau putinul ce il ai, de a face din orice eveniment cit de mic o sarbatoare. Am descoperit atunci frumusetea vietii in lucrurile mici, si crede-ma ca atunci am fost cel mai fericit! E extraordinar sa privesti frumusetea unei flori, sa respiri aerul tare al unei zile geroase, sa te bucuri de soare si plaja vara, sa te cateri intr-un copac, si multe alte mici bucurii ale vietii, stiind ca cindva ai fost privat foarte mult timp de ele si ca exista riscul ca sa nu te mai bucuri de ele toata viata. Incepi sa valorezi viata abia atunci cind risti sa pierzi totul, si tot atunci realizezi cit de putin pot sa faca banii in aceasta viata. Chiar de as fi avut banii, nu as fi putut sa imi cumpar sanatatea, si de aceea, mai bine de trei ani am avut de suferit. Cind mi-a placut de o fata careia nu ii placea de mine, am realizat ca nicidecum niciodata nu voi putea sa ii cumpar dragostea cu bani.
OK, banii fac multe in viata asta, insa cred ca ai auzit si tu de multi bogati care au ajuns sa se sinucida. De ce? De ce, daca au tot ce le trebuie, datorita banilor. Poti sa ai bani, sa ai tot ce iti trebuie si sa nu te bucuri de ceea ce ai, sa fi fericit de ceea ce ai. Fericirea, multumirea, sunt calitati pe care banii nu le vor aduce niciodata. Eu ramin la ideea ca nu banii aduc fericirea.
Banii... si iarasi banii. "Zeul la care se inchina toti este banul" spunea Balzac. Avea dreptate pentru ca toti depindem de bani intr-o masura semnificativa din viata noastra.
Pot banii cumpara fericirea? Probabil ca da, daca fericirea consta in toate lucrurile materiale pe care le-ai putea obtine cu ei. Si daca e asa, atunci banii iti vor aduce fericirea.
Din pacate, banii nu nu pot cumpara o imbratisare sincera sau un prieten adevarat care sa te inteleaga.
Dar, prefer sa fiu sanatos si mai sarac, decat bolnav, cu bani, internat in clinici scumpe. Cand esti bolnav (si nu vorbesc de o raceala, ci de o boala grava), ai da orice (toti banii) doar ca sa fii sanatos. Sa nu uiti asta.
Tot timpul am spus şi o voi mai spune: Îmi doresc să am bani doar cât să supravieţuiesc. De la acest punct într-adevăr banii nu aduc fericirea. Poate e ceva personal, dar eu simt mai multă bucurie când pot să ajut pe cineva cu orice decât atunci când primesc bani
Nu sunt cei mai importanti, dar intr-o lume in care fara ei nu poti trai, sunt pe lista de prioritati.Cam pe locul...8-10.
Stelaro,crezi ca daca ma rog la dumnezeu sa-mi dea bani o sa ma trezesc cu ei sub perna? Ca daca e asa,o sa ma rog seara ca la zana maseluta si daca ma trezesc cu bani sub perna dimineata,vin la tine si-ti dau jumate din bani ca tu mi-ai dat ideea, plus o eugenie bonus, ca sa-mi exprim stima.
Lasand deoparte continutul intrebarii, ca n-am inteles daca faci un studiu, iti manifesti curiozitatea sau doar vrei sa fii contrazisa ( "Eu una sunt sigura ca da si nimic nu ma va face sa imi schimb parerea"), eu te felicit pentru acuratetea intrebarii, pentru faptul ca folosesti corect termenul "familial", cand puteai sa utilizezi usor paronimul nepotrivit, pentru prea putinele greseli de ortografie (poate sunt doar de editare!).
Intelegi, vin de la carti, am pierdut si tu ma intrebi despre bani...cam ironic!
@Parmalat, nu te-am nominalizat, la o intrebare anterioara la useri care imi plac, imi fac mea culpa, dar nu te-am mai vazut de mult.
La trainingurile de asigurari, acum vreo 6 ani, ne ziceau in felul urmator: " E cumplit sa fii bolnav, dar sa fii si bolnav si sarac?"
Copii, nu se cresc cu paine si poezie si nici nu am auzit cupluri care sa fie sarace lipite si fericite, mai degraba resemnate cu situatia.
Pe principiul pe care ni-l susura profa de romana in liceu, la lectiile cu pricina, in fata mortii, toti suntem egali, vasazica, se poate imbolnavi incurabil si un sarac, nu numai un bogat.
Dragilor, hai sa nu mai generalizam ca si saracii se sinucid la fel de frumos ca si bogatii Nu a zis nimeni ca banii ar aduce automat si fericirea, dar una e sa fii nefericit in vacanta in Tenerife si cu totul alta sa fii nefericit in...alegeti voi orice loc care vi se pare inferior.
Pana la urma, cui ar folosi, spre exemplu, sa am pe cineva drag cu o problema grava, de orice natura si sa il iau in brate si sa-i spun "Stai linistit/a, eu sunt langa tine?" VAX! Ca exista chestiuni in lume care se rezolva prin suport afectiv, de acord, ca nu suntem animale, dar din ce am observat eu, sunt mult mai multe cele la care este necesar suportul financiar.
@Kronstadt, "e" toti directori, bre, de-aia "nu mai lucra nimeni ", hahahaha!
Poate banii nu aduc fericirea, sau o aduc? Dar nu poti trai fara ei in societatea de astazi. Esti sclavul banului. Ai nevoie de bani, degeaba se caca unii pe ei ca nu e asa. Banii aduc satisfactie, nu fericire. Satisfactie iti poade aduce si faptul ca ai bagat-o in pat pe tipa de la etajul 3. Totusi, cel mai important lucru in viata, e viata insasi. Restul sunt doar accesorii care te distreaza. Pana la urma ce e fericirea? Nu cunosc asemenea sentiment numit fericire. Eu am intalnit doar bucurii de moment. Uite cum zice si Smith mai sus "Cine n-are, filozofeaza, cine are, se distreaza.". Cei care nu au incep sa o dea prin balarii, ca sa vezi ca daca te imblonavesti, ce rost mai au banii. Bullshit. Poti sa te imbolnavesti si sarac. E irelevant faptul ca ai sau nu ai bani, in acest exemplu.
Banii n-adic fericirea adevarata, e o fericire mincinoasa. Banii sunt un fel de drog, oricati ai avea iti doresti mai multi, ai frica in tine de ai pierde ( asta nu in cazu' tuturor, dar majoritatea oamenilor asa patesc ). Fericirea adevarata n-o gasesti in "material".
Depinde... in societatea occidentala banii sunt intr-adevar printre cele mai importante lucruri din viata. Nu stiu daca sunt chiar cel mai important, pentru ca de exemplu sunt o gramada de boli teribile care nu se pot trata nici daca ai munti de bani. Probabil sanatatea ramane cel mai important lucru in viata, dar dupa sanatate ar veni in mod sigur banii.
Insa exista societati in care banii nu reprezinta mare lucru. De ex. hai sa intrebam daca putem miile de martiri ai Hamas care s-au aruncat in aer pentru libertatea Palestinei - cat de mult insemnau banii pentru ei. Hai sa intrebam mujahideenii din Afghanistan si Irak care s-au urcat in camioane pline cu explozibil si s-au detonat in bazele militare americane din tara lor. Sau pe cei care au comis atentatele sinucigase de la 11 septembrie, sau pe cei care au comis atentatele sinucigase de la Londra sau Madrid, sau pe cei care au luptat si au murit sau inca lupta si astazi in Cecenia, Daghestan si tot Caucazul de Nord. Insemnau banii ceva pentru ei? Absolut nimic.
Ar trebui sa te uiti la niste inregistrari facute de atentatorii sinucigasi inainte sa plece in operatiune, sa vezi cat de mult inseamna de fapt banii.
@Deza
Nu cred ca se mai pune problema in ziua de azi sa ai bani si sa nu-ti gasesti sufletul-pereche. De fapt cu cat ai mai multi bani - cu atat ai mai multe posibilitati de a alege persoana pe care o vrei langa tine
Dar sunt niste probleme pe care banii nu le pot rezolva astazi: sanatatea distrusa nu se poate reface decat partial si pe alocuri, in groapa oricum ajungi, iar in cazul in care se hotarasc unii sa te curete (vezi Egipt, Tunisia recent sau Romania in 1989) tot te curata fiindca nu esti numai tu pe lume.
Banii sunt buni numai daca nu le sacrifici pe celelalte pentru ei, deci trebuie sa existe un echilibru in toate. Bineinteles ca ar fi perfect sa faci miliarde de $ fara mari eforturi cum face Warren Buffett de exemplu, dar nu toata lumea a prins vremurile pe care le-a prins el.
Read my lips guys: cu cat multinationalele vor deveni mai mari si mai puternice, cu atat va fi mai greu pentru oricine sa faca bani in lumea occidentala. Drumul generatiei noastre e catre sclavie, nu catre libertate. Acum 30 de ani erau sute de posibilitati, sute de afaceri pe care puteai sa le incepi cu bani putini si sa faci profit dar astazi pe toate palierele sunt companii multinationale care au costuri reduse si standard de calitate ridicat si alta varianta nu exista decat sa muncesti pentru ele. Asta e mizeria societatii in care traim Vrei sa faci tevi de aluminiu, nu se poate ca sunt unii care fac mai mult si mai ieftin decat tine; vrei sa faci hamburgeri, nu se poate ca sunt altii; vrei sa faci pixuri, nu se poate ca sunt altii etc etc etc...
@MrSmith
Corect, insa conceptul de "destul" difera mult de la persoana de la persoana... pentru unii oameni "destul" poate insemna un salariu de 3000 RON pe luna platit cu 8 ore zilnice din viata, pe cand altii sunt mai greu de indestulat.
Eu personal de exemplu sunt un cetatean care in Franta sau Germania as fi considerat ca fac parte din clasa medie, cu toate astea mi-e greu sa fiu multumit in conditiile in care pe strada merg masini de sute de mii de Euro.
Odata cu disparitia grijii pentru ziua de maine, sunt intr-adevar lipsit de complexe, nu mai invidiez pe nimeni si imi vad de treaba ca sa ma dezvolt si sa ajung si eu intr-o zi la nivelul respectivilor. Dar "destul" nu stiu daca o sa spun vreodata ca am
Si eu cred exact la fel!
doar ca nu imi permit sa o zic in public deoarece se va gasi sa spuna unul:Banii nu aduc fericire bla bla bla''
bye-bye
Ok! Imagineaza-ti ca ai foarte, foarte multi bani dar ai suferi de o boala incurabila. Estui la pat, nu te mai misti, doar gandesti si vorbesti...Ce faci cu banii? Nu-mi spune ca te-ai duce la o clinica performanta, pentru ca exista inca boli INCURABILE, indiferent de performanta medicinei!
Sau, sa zicem ca ai bani multi, dar ca esti singura fiinta de pe pamant. Ai tot ce vrei! Totusi, nu crezi ca e altceva care lipseste?
Am o intrebare pentru tine: Tu ai iubit vreodata?
Pana la urma hai sa nu fim rai ela are dreptate daca ai bani poti sa iesi in lume sa te duci si sa vizistezi multe locuri (majoritatea care nu au bani stau in casa si ii invidiaza pe aia care au) deeci prin locurile alea nu o sa stie lumea ca tu ai bani si o sa iti faci prieteni pentru cea ce esti nu pentru ca ai bani.Bani te pot scapa de mult boli, bani iti pot aduce si iubirea vietii nu cred ca toti Printi si Printesele care au fost pe pamantu asta si toti oameni bogati se casatoresc numai din interes.In schimb daca nu ai bani nu iti poti gasi fericirea intr-un x6 sau alaturi de un top model iti gasesti fericirea in lucruri mult mai mici si le apreciezi la fel de mult cum le apreciaza si un om bogat orice om de pe pamantu asta isi doreste sa aiba ceva cel sarac sa fie bogat iar cel bogat sa nu aiba atatea griji sa fie la fel de liber ca si cel sarac.Traim intr-o societate unde toate lucrurile se invart in juru banilor cu ajutoru banului poti sa obtii toate lucrurile materiale cele sufletesti le obtii cu ajutoru la cea ce esti tu. Nu cred ca daca esti o persoana bogata si deschisa la inima nu o sa ai prieteni pentru cea ce esti tu.
In schimb iubirea dragostea care o porti unei persoane nu ar trebui sa aiba limite si nu ar trebui comparata cu bani.E adevarat daca ai bani ai ce pune pe masa o poti duce pe prietena ta peste tot unde doreste ea ii dai tot ce vrea dar cand o sa se sature si o sa vrea iubire oare o sa stii sa ii oferi iubire?
Este posibil si cum ai zis tu.dar iubirea aduce fericirea. si banii, pentru ca daca nu ai bani esti nefericit ca nu sti maine ce pui pe masa. ar fi bine : iubire si bani.
Eu consider ca si ei sunt importanti dar si iubirea e deasemene chiar si prietenii amici parinti nu cred a cineva nu ar rezista sa traiasca singur doar cu bani toata viata...
Aici depinde si de situatie. Banii nu pot salva orice. Bineinteles ca fara ei este foarte greu de trait, insa ei nu pot salva viata unei persoane tinere din calea mortii de exemplu. Aceasta sintagma "banii nu aduc fericirea", nu se potriveste pentru fiecare om, intrucat dupa cum spuneam nu pot salva chiar totul, deci nu pot indrepta persoana spre o fericire imediata.
Ela,totul tine de felul in care privesti problema.
Hai, sa zicem, ca esti cea mai bogata femeie din lume. Ajungi la o varsta cand vrei sa te indragostesti.Gasesti baieti "sexy", dar care iti vor doar banii.Te casatoresti cu unul.Vine criza financiara si ramai "saraca"...Pai crezi ca daca te-a luat pentru bani,nu divorteaza cand esti saraca?
in fine,banii nu aduc fericirea,dar, poate, o intretin.