Chestia care te incurca pe tine e ca tu vezi lucrurile ca si cum s-ar intampla in acelasi sistem de referinta si de aia ti se pare ciudat sa apara modificari.
Nu se intampla nimic ciudat cu ceasurile si cum ti-am mai zis, ceasul functioneaza 'normal' in fiecare sistem de referinta.
Cel de pe nava nu simte nicio schimbare, pentru el timpul nu incetineste.
Ceasul incetineste numai raportat la ce observa cineva aflat in alt sistem de referinta, un observator extern (in cazul de fata, cineva de pe Pamant).
Eu stiam dela mami ca merje la foel decat ciel de pe Terra dar na. poate mamli nu stia cum trebuie...
Da. Merge mai încet deoarece teoria relativității arată relativitatea spațiului și a timpului, de exemplu că timpul se scurge mai greu la viteze foarte mari observat ca să zic așa de un observator intern față de timpul observat de un observator extern care e în stare staționară(sau care se mișcă cu o viteză mai mică).(nu doar timpul se schimbă ci și masa care în cazul ăsta ar crește)
Viteza/miscarea e relativa: Terra se misca la o viteza apropiata de cea a luminii fata de nava cosmica.
Stiu ca pentru cineva care calatoreste cu nava respectiva timpul trece mai incet. Este interesant ce se intampla cu ceasul propriuzis. De ce ar merge el mai incet. N-am stiut de experientele respective. Deci, daca pe nava se afla un ceas mecanic, unul cu cuart, unul atomic si de care ate tipuri mai sunt, ele se vor comporta diferit?
Din punctul meu de vedere pentru observatorul intern ceasul va funcționa normal dar pentru cel extern va funcționa mai încet. De exemplu imaginează-ți că pui un video în slow motion, e clar că îl observi ca atare, dar în momentul în care te-ar pune să zicem cineva în slowmotion și pe tine dar nu ar afecta video-ul va-ți pune în concordanță deci pentru tine nu ar mai fi video-ul slowmotion chiar dacă l-ai pus ca atare dar pentru observatorul extern asa va fi.
Cineva care calatoreste cu nava aceea nu simte ca timpul trece mai incet si pentru el miscarea ceasului nu e cu nimic modificata.
Numai daca s-ar intoarce pe Pamant ar constata ca timpul a trecut mai incet pentru el decat pentru cei care nu au plecat in calatorie.
Sa presupunem ca cineva de pe pamant ar putea observa mersul ceasului de pe nava, uitandu-se in acelasi timp la propriul lui ceas. Ce ar constata? In timp ce la ceasul lui ar trece zece minute, cel de pe nava ar avansa, sa zicem, doar cu un minut?
Cei aflati pe Pamant ar avea impresia ca timpul trece mai incet pentru cei de pe nava si cei de pe nava ar avea impresia ca timpul trece mai incet pentru cei de pe Pamant.
Impresia e impresie; si sunt de acord cu ce zici. Dar eu ma refer la ceasuri. Ele sunt obiecte; la ele nu poate fi vorba de impresie, ci efectiv ce arata ele. Daca le-am putea vedea pe amandoua deodata, ce am constata? In timp ce (,) ceasul de pe pamant arata trecerea a zece minute, cel de pe nava ce arata? Trecerea a numai un minut, de exemplu?
Probabil. Și eu am auzit că faptul ăsta a fost demonstrat așa cum zicea Ionut. Nu spun că e corect dar mi-am expus o opinie. Interesantă e diferența dintre ceea ce vede cel în cauză și ceea ce vede cel din exterior pe care ai vrut să pui accentul(e clar că ei nu vor percepe aceleași lucruri). Uite am găsit o chestie interesantă:
http://www.rareuniverse.org/general_science/special_relativity.html
Sunt aici expuse diferențele dintre un observator pe care ei l-au numit A, în cauză și unul B din exterior. Eu zic că e un foarte bun exemplu. În figura unde e expusă perspectiva B observăm noi factori cum ar fi viteza navei(care se pare că influențează în mod diferit fenomenul)
E și o formulă între timpul observatorului B și al lui A.
Tu te referi la ceasuri care sunt obiecte, dar si la observatori, care nu numai ca nu sunt obiecte, dar se afla in sisteme de referinta diferite si trebuie sa compare ce se intampla in sistemul lor de referinta cu ce se intampla in celalalt, asa ca nu avem cum sa nu vorbim de impresie.
Daca iei fiecare sistem de referinta in parte, ceasul functioneza 'normal' in fiecare din ele.
Stimabile, diferenta de varsta din paradoxul gemenilor nu apare datorita miscarii rectilinii si uniforme, ci datorita miscarii accelerate. Chestie de teoria relativitatii generale.
Toate ceasurile aflate in miscare rectilinie si uniforma merg la fel, in lipsa gravitatei sau accelerarii. Sigur ca vor percepe functionarea ceasului vitezoman ca fiind mai lenta, dar acest lucru este reciproc, se intampla simetric la ambele capete. Se intampla cu predilectie (asimetric) la un singur capat in cazul miscarii accelerate. Gravitatia conteaza drept acceleratie.
O mai lungesc putin, sper sa nu te superi. Sa facem abstractie de observatorul de pe nava; sa zicem ca nava e condusa de un Android. Discutam doar de cel de pe pamant, despre care am presupus ca are posibilitatea sa vada (sa observe) ambele ceasuri concomitant. Ce constata? Ceasurile merg diferit? Asta e intrebarea. Ma gandesc ca daca ceasul e format din arcuri, rotite si alte piese, nu vad de ce nu ar merge la fel; cu aceeasi viteza (unghiulara).
"Toate ceasurile aflate in miscare rectilinie si uniforma merg la fel, in lipsa gravitatei sau accelerarii" - Chiar daca vitezele (constante) sunt una 60 km/h si alta 100.000 km/s?
Merg la fel, dar dupa cum am spus la celalalt capat mersul ceasului dintr-un capat este perceput diferit. Aceasta perceptie este simetrica: diferenta de viteza este de circa 100 000 km/s indiferent de la care capat ai masura. Deci mobilul A va percepe ca ceasul mobilului B merge lent, iar mobilul B va percepe ca ceasul mobilului A merge lent. Care va sa zica niciunul dintre ceasuri nu poate fi sistem de referinta privilegiat.
Nu are nicio importanta daca nava e condusa de un om, Android, extraterestru sau nu stiu mai ce. Cel de pe Pamant tot acelasi lucru il constata, ca ceasul de pe nava merge mai incet decat al lui. Dar si daca pe Pamant nu ar fi niciun om sau Android, un om aflat pe nava ar ajunge la concluzia ca un ceas aflat pe Pamant merge mai incet decat al lui.
"Cei aflati pe Pamant ar avea impresia ca timpul trece mai incet pentru cei de pe nava si cei de pe nava ar avea impresia ca timpul trece mai incet pentru cei de pe Pamant."
Corect. Deci fiecare are impresia ca celalalt calatoreste mai incet prin timp.
" daca s-ar intoarce pe Pamant ar constata ca timpul a trecut mai incet pentru el decat pentru cei care nu au plecat in calatorie."
Corect. Insa din moment ce fiecare ii percepe ceasul celuilalt fiind mai lent, ce te face sa crezi ca aia de pe nava sunt cei ce au dreptate?
De unde stii ca atunic cand calatorii vor ateriza pe Pamant nu vor avea surpiza sa constate ca in realitate ceasul celor de pe Terra a mers mai incet La urma urmei pentru cei din nava spatiala Pamantul se deplaseaza cu viteze ce tind spre "c" iar ceasul pamantenilor este mai incet.
Ma rog, afirmatia ta e corecta, insa nu ai justificat.
*Insa din moment ce fiecare ii percepe ceasul celuilalt fiind mai lent, ce te face sa crezi ca aia de pe Terra sunt cei ce au dreptate?
Da, merge mai incet, deoarece cu cat viteza este mai mare, cu atat timpul trece mai greu, poate ai auzit de teoria gemenilor, daca unul din gemeni sta pe Terra, iar celalalt calatoreste in spatiu cu o viteza aproape de cea a luminii, cand se va intoarce pe Terra, geamanul din spatiu, va fi mai tamar decat cel care a ramas pe Terra. E o teorie foarte interesanta, daca nu ai auzit de ea, ar trebui sa cauti pe net. Sunt multe chestii interesante despre aceasta teorie a spatiului si a timpului, si acum in secolul 21 avem acces la ele, datorita internetului, si ar trebui sa profitam la maxim de el. Bafta!
Un ceas mecanic oriunde sar afla el se va misca la fel ca asa e programat sa se miste simplu, faza cu timpul e doar in creierul nostru, in realitate nu exista timp noi il cream si i dam sens ca ne ajuta foarte mult, deci daca ai merge cu viteza lumini nu s-ar intampla nimic dar daca ai depasi viteza lumini te-ai intoarce in trecut, de exemplu o stea care e e cer noi o vedem cum era ea acum 3 milioane de ani daca te-ai teleporta pe ea te-ai duce in trecut exact la fel ar face si x de pe alta galaxie, poate ca exista calatori de astia cine stie
Daca pentru ceasul de pe pamant a trecut timpul "t" atunci pentru ceasul din nava spatiala (raportat la perspectiva celor de pe Pamant) va fi trecand timpul "t0"
Relatia dintr cele doau valori fiind:
t0=t*sqrt(1-v^2/c^2), unde "v" este viteza navei spatiale, iar "c" viteza luminii.
Spre exemplu, sa presupunem ca viteza navei spatiale este 80% din viteza luminii.
Din perspectiva celor de pe Pamant, daca ceasurile terestre au indicat trecerea unui minut, atunci ceasurile navei spatiale vor indica trecerea a doar 36 de secunde.
Multumesc, Alexandru, am mai facut si eu un research si am vazut si raspunsul lui Inferno; se pare ca da, asa stau lucrurile.