Daca ai invatat la scoala, de ce nu ai intrebat profesorul sa si explice ce se intampla mai exact?
Ai verificat si se intampla ce spui, ori doar spui ce ai invatat la scoala?
Nu se întâmplă nimic în interiorul nimănui, este o proprietate a spațiului. Cu cât viteza este mai mare, cu atât timpul merge mai încet pentru cel supus vitezei. Spre exemplu, dacă o persoana, ipotetic, poate merge cu viteza luminii, aceasta nu mai este supusă timpului. Prin asta mă refer la faptul că timpul merge atât de repede pentru ceilalți, încât ea nu mai poate deosebi nimic, ea vede totul pe repede înainte, vede începutul, vede prezentul, și vede tot viitorul care va mai exista, într-o clipită.
EVIDENT, FOARTE EVIDENT: inertia
in cel in repaos intertia e controlata mai mult sau mai putin "perfect" de catre cel care a facut ceasornicul, la unul in miscare, oricat de bine ar fi facut inertia tot il afecteaza
si sunt facute foarte, FOARTE BINE de cand au inceput sa faca asa ceva, pentru ca au fost CRUCIALE pentru determinarea pozitiei pe navele maritime cu panze... asta fiind singura solutie pe vremea aia pentru determinat longitudinea, iar nava se misca, CONTINUU
insa, toate astea se refera NUMAI la ceasornicele mecanice, la elea electronice, nu conteaza miscarea, nici macar putin, nici macar, FOARTE PUTIN, ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca e un smartwatch (sau orice device cu internet) se poate sincroniza binemercic cu un serviciu universal de timp, si deci sa arate ora perfect, la nivel de microsecunde
Wow, tipul acum ma ignora, se pare ca discutia e prea elevata pentru el
incercam sa iti scriu chestii despre timp, dar nu cred ca am cu cine vorbi
invata sa citesti, omul a scris ceasornic si miscare
nu timp si... VITEZA
ce aberzi tu nu are nici o legatura cu miscarea, ci cu viteza, not same sheet
success tie, prefer sa fiu fraier decat insuficient
Nu stiu foarte exact, ceva de gen calcularea distantei, directiei si a cat timp trece, relativ la deplasarea pe o paralela cu orice paralela a pamantului (adica orice plan paralel cu ecuatorul)
dar oricum, asta e o chestie care e PUR istorica, nu mai are nici o aplicatie practica OARECARE in ziua de azi cu GPS si alte chestii d'astea
dar am vazut un documentar
initial aveau niste ceasornice mari, cu pendul, care incercau sa compenseze miscarea navei maritime (pe vremea aia NU exista NICI o solutie care sa stabilizeze nava maritima), insa la un moment dat si-au bagat piciorul in idee si au trecut pe dezvoltarea de ceasornice portabile, la care nu mai conta miscarea
chiar, comentatorul a comparat ideea in felul urmator
"e ca si cum o companie actuala renunta in a dezvolta avioane de transport calatori cu reactie, iar in schimb, iti face bicicleta sa zboare aproape de viteza sunetului"
totusi, daca, chiar vrei sa aflii (eu sunt PREA LENES), incearca asta:
https://www.google.com/search?q=longitude+history
Efectul Tirrell-Penrose se cheama ce vrei tu.
O bara sau orice alt obiect, cand se apropie de tine la viteze relativiste se vede alungit, iar cand se indeparteaza, apare ca strivit, contractat.
Pentru o mai buna intelegere, te ajuta ecuatiile efectului pe care in mod sigur le gasesti pe net, eu nu am cum sa le scriu aici, dar ele demonstreaza efectul si la o scara de km, altfel, acest lucru nu poate sa fie observat direct, afara doar daca bara ta nu e de marimea unei galaxii sau macar a unui sistem solar.
Nu ai pentru ce.