Faptul ca astfel de personaje sunt coplesite de medalii si onoruri face respectivele distinctii - si institutiile/organismele care le acord lipsite de credibilitate. Raspunsul lui mi se pare realist. Atunci cand esti un criminal nenorocit, fie te impaci cu tine insuti si te accepti, fie te va roade ceea ce faci pe interior si nu o vei duce prea mult/bine.
"Noi (adică cei care producem şi livrăm arme) suntem singurii oameni realişti într-o lume de idealişti". - 2 tipuri de idealisti, chiar - idealistii care cred in pace pe planeta si idealistii care cred in puterea dobandita pe calea razboiului. Pe cei din urma i-a putut exploata financiar la maxim.
Razboaiele au totdeauna in substrat interese economice.
De cand se conspecta istoria Omenirii, cica nu a existat nici o zi, in care sa nu fi fost razboi undeva pe Pamant.
Deci, sa fim realisti:
"Banii vorbesc!"
Profilul moral al acestor "comisionari ai morţii"
Dta pornești de la o premiză idealistă.
Războiul este un fenomen rău.
Fabricanții și vânzătorii de arme sunt răi, căci participă prin activitatea lor la un fenomen rău.
Dacă ei nu ar produce și nu ar vinde arme, războiul nu ar fi posibil.
Hai să transfomăm săbiile și tancurile în fier vechi și apoi în pluguri, hai să băgăm pe fabricanți și pe negustori la închisoare și nu va mai fi război.
Pentru înarmare și război se cheltuie în lume 1 milion de $ pe minut.
Războiul depinde de oameni sau oamenii depind de război, care este o entitate autonomă?
Dacă poți da un răspuns realist, nu unul idealist la această întrebare, ca să putem merge mai departe, până la a analiza soarta, destinul și psihologia emblematică a lui Zaharoff, Spanacoff, sau cum aia a măsii îl cheamă.
"Raspunsul lui mi se pare realist"
Mie mi se pare cinic. Dar îţi dau dreptate cu faptul că "sunt lipsite de credibilitate"
Realist din punctul lui de vedere. Un misogin nu vede nimic in neregula cu atitudinea lui fata de sexul opus. La fel si asta, omul e convins de ceea ce zice. Cinism e doar din perspectiva noastra, a astora care pentru cei ca el nu reprezinta decat niste furnici pe care pot calca oricind si a caror soarta ii lasa absolut indiferenti.
Pai ar fi bine sa nu se mai apese pe trăgaci atat de des. Ce sa zic...și eu sunt un fel de criminal dacă ma îmbrac in blănuri sau dacă fac cumpărături de la Branduri produse prin Bangladesh.
Cât despre societate...aici este problema. Dacă ceva nu este corect întreaga societate ar trebui sa-l corecteze. Și acum se întâmpla lucruri de genul asta vis-a-vis de arme, droguri, totalitarism (marile puteri sunt de acord ca o țara sa adopte un regim totalitar) etc. Nu e gluma ce se întâmpla, nu e frumos, nu e ideal dar totuși am prins niște vremuri mai bune decât strămoșii mei și asta îmi da un oarecare optimism. Noi suntem norocoși ca suntem romani, așa prăpădiți cum ne credem.
Acest personaj a aplicat un principiu formulat în scrierile lui Dostoievski:
"Dacă Dumnezeu nu există atunci totul este permis"
Acest gen de indivizi privesc oamenii ca pe niște obiecte din care trag foloase.
Între acest Basil și criminalul din Caracal nu este absolut nicio diferență în esență, diferă doar interesele fiecăruia și posibilitățile de acțiune. Gândește-te că pentru acel nemernic fetele erau doar niște obiecte de unică folosință pe care le viola, chinuia și se descotorosea cât mai repede de ele pentru a scăpa de probleme.
Și în ziua de azi sunt o mulțime de indivizi fără scrupule: proxeneții, traficanții de carne vie, dealerii de droguri, directorii de companii farmaceutice, politicienii care au finanțat așa numita primăvară arabă prin înarmarea grupurilor extremiste, directorii de companii petroliere care au profitat de războiul din Irak și Libia (mai nou vor și Iranul).
Așa arată latura monstruoasă a naturii umane.
"Dacă ceva nu este corect întreaga societate ar trebui sa-l corecteze."
Aşa văd şi eu lucrurile. Bine punctat.
AvalohAlyn întreabă: