Verifici singur acasa.Primul lucru folosesti un magnet,daca il atrage atunci nu-i palladiu,deci nu-i magnetic.
Alta metoda si sigura ar fi sa pui pe el acid de K,deci pui o pictura de acest acid si se va colora in nuanta de galben verzui.
Palladiu seamana foarte bine cu argintu,deci vezi sa nu fie argint,deci daca folosesti magnetu nu stii sigur daca e argint sau paladiu.
Metoda sigura este cu acid,pui o picatura si reactia va colora in galben sau galben verzui paladiu,atunci stii sigur ca ala este.
Testu dureaza cateva secunde,deci daca mergi la un escroc,ala nu are cum sa iti traga teapa,asta daca tu stii cum se face un test si cat dureaza,il poate face in fata ta testul,ii ceri tu asta pentru ca nu-i nimic complicat sau periculos.
Deci nul lasi sa se duca in spate undeva,sau chiar de se duce n-are ce copie sa faca.
Dar paladiu gasesti sin catalizatoarele de la masina,deci daca ai o rabla ce o arunci la fier vechi poti scoate din catalizator metalele alea si sa le pastrezi.
Daca vrei sa vezi cum se separa,cum faci sa ai doara paladiu acolo in roca ta,intri pe youtbe si cauti in limba engleza,gasesti video pas cu aps ce sa faci.
Poti aduna si aur daca ai timp si materiale,adica componente electronice,scoti toate contactele,strangi stiu si eu un borcan de contacte alea toate is suflate cu aur pur,la fel cauti pe Youtube video cum poti sal separi, faci lingou mic de aur, ajungi milionar
Deci eu cred ca bucata ta de paladiu nu este din roca, este bucata din catalizator, asa apare ca o roca si inegrita, am spar eu un catalizator cand am scos si am vazut.
Incercând să dizolvați o bucată de substanță în acidul azotic fierbinte. Paladiul se va dizolva, platina nu se va dizolva
Nu stiu cum să rup bucata aia că am inteles că este foarte dur