| sabin89 a întrebat:

Unii afirmă că nu e bine ca tot omul să gândească cu propriul său cap, pentru că aceasta duce la haos, ci mult mai bine este să se țină toată lumea de autoritatea recunoscută. Sunteți sau nu de acord cu această opinie? Dar înainte de a răspunde, observați următorul exemplu.
Aristotel a crezut că pentru a întreține mișcarea este nevoie ca forța să acționeze în permanență. Mult mai târziu s-a arătat că părerea aceasta este eronată, că acțiunea forței este necesară numai pentru a schimba viteza mișcării; dacă nu acționează nicio forță asupra mobilului, atunci acesta își păstrează viteza ne schimbată.
Timp de aproape 2000 de ani oamenii au fost împiedicați să recunoască acest fenomen elementar – fără de care nu poate fi înțeleasă esența mișcării – pentru că au avut mai multă încredere în autoritatea lui Aristotel decât în mărturia observațiilor.
Poate nu am dat eu cel mai bun exemplu, poate găsiți voi unul mai sugestiv, dar întrebarea rămâne: Este bine ca tot omul să gândească cu propriul său cap?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Hai sa ne uitam mai atent la exemplul dat de tine: Sute de ani oamenii au fost judecati si condamnati, inclusiv la ardere pe rug, de catre biserica catolica, pentru ca au avut alta parere... decat cine? Decat papa? Decat Isus? Nu, decat Aristotel, un filozof genial, dar care crease cu mult timp in urma, un filosof pagan; adica in numele crestinismului, biserica crestina te arde pe rug pentru ca ai contrazis un filosof pagan in privinta miscarii astrelor. Chiar si logica scolastica, materia universitara centrala in evul mediu, care te invata cum sa gandesti, era arta de a demonstra ca o anumita idee poate fi fundamentata in gandirea altcuiva, a unei autoritati, de preferat a lui Aristotel. Dar asta nu este decat un sofism, un paralogism, numit ''recursul la autoritate''. Recursul la autoritate nu poate demonstra nimic, pentru ca orice autoritate se poate insela, si chiar se insala, intodeuna, in multe privinte. Totusi comiterea acestui sofism, ''recursul la autoritate'', a ajuns sa fie numita ''gandire'', arta de a il folosi a ajuns sa fie numita ''logica'', aplicarea lui dupa toate regulile, ''demonstratie''. Cum s-a ajuns la asta? Biserica catolica a pretins autoritatea in domeniul ideilor pentru ca avea nevoie sa suprime anumite idei teologice, pe care nu le putea demonstra ca fiind gresite, si a descoperit repede necesitatea de suprima si ideile care pot duce la idei teologice neconvenabile, adica necesitatea de a suprima toate ideile in afara de cele admise explicit de Biserica Catolica, intreaga gandire independenta.

21 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Atunci de ce am mai avea cap daca nu gandim cu el?

| darrio2007 a răspuns:

P.S. Cei care afirma asta e clar ca nu gandesc cu propriul lor cap.
Foarte gresit.

suntserios
| suntserios a răspuns:

E bine sa gandesti cu propriul cap pana la un punct.

Vezi ce s-a intamplat cu vaccinul anticovid cand au inceput toti sa aiba propriile pareri.

Sau imagineaza-ti scenariul in care fiecare ne-am da cu parerea despre cum sa intretinem centralele atomice.

| dullcat a răspuns:

Sa zicem ca e ok sa gandesti cu propriul cap pana in punctul in care nu pui in pericol libertatea sau siguranta altora.

| pufulescu0o a răspuns:

Bineinteles ca este bine sa gandim cu propriul cap! Daca nu am fi gandit cu propriul cap ne-am fi vaccinat toti si fiecare de cate 10 ori contra unei simple gripe numita covid si prezentata drept catastrofa si am fi facut vanzari de sute de miliarde unor corporatii interesate doar de profit plus ca am fi si acum inchisi in case tremurand ca oile de cate ori cineva stranuta pe strada!
Felicitati romanilor fiindca s-au vaccinat doar 30 % si nu 89 % ca alte popoare de oi precum nemții!

| sabin89 explică:

În privința acelor vaccinuri părerile au fost – și poate sunt și astăzi – împărțite. Dar hai să mergem și în alte domenii, să zicem la "religie". Te duci într-o adunare de credincioși, din oricare confesiune; să zicem la baptiști. Toți stau cuminți în bănci și ascultă cu gura căscată (nu chiar la propriu) ce spune pastorul. Nimeni nu ridică mâna să întrebe ceva sau să spună că n-au înțeles o oarecare explicație. Când se termină programul se scoală toți și pleacă, nu înainte de a-și trimite reciproc zâmbete și strângeri de mână și a spune: ce minunat a fost! Nici nu dezbat între ei vreo problemă pe marginea a ceea ce s-a spus de la amvon. Gândesc oamenii ăia cu propriul cap?

| M1rc3a a răspuns:

Daca o sa ajungem sa nu gandim nici macar cu propiul cap o sa ajungem pe viitor sa fim niste roboti spalati pe creier dirijati de alte marionete si asa mai departe, nu ca ar fi mare diferenta in prezent da asta ar fi una dintre apocalipsele care ne asteaptalaughing

| gabicoo a răspuns:

Da! Omul trebuie neapărat "să gândească cu propriul său cap"! Altfel (voi da un exemplu din științele Pământului) am crede în continuare că Pământul este în centrul universului, că este fix și că soarele și celelalte corpuri cerești se învârt în jurul său. Sau că Pământul este plat - deși sunt mulți viețuitori ai planetei noastre care susțin cu vehemență aceasta, iar primul congres internațional al adepților "Teoriei Pământului Plat" s-a ținut în România. Gândirea aduce schimbarea, schimbarea tulbură "ordinea de drept " și provoacă "haos", iar haosul duce la progres. Dacă Galileo Galilei sau Giordano Bruno s-ar fi complăcut în a accepta normele impuse de către biserică - "de autoritate" și nu ar fi crezut în propriile simțuri și observații am fi rămas blocați în "întuneric".

Închei cu vorbele lui Rene Descartes: "Mă îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist!"

Să fii iubit.

| anonim3248 a răspuns:

Nu se poate să facă fiecare ce vrea el.

| Holiday a răspuns:

De fapt, intrebarea nu e corecta. Toti oamenii gandesc dupa propriul lor cap. Ideea e daca trebuie sa existe, sau nu, niste reguli care sa limiteze actiunile ce ar rezulta din ceea ce gandeste fiecare dupa propriul cap. Adica pur si simplu, unele idei ce rezulta din gandire sa fie declarate ilegale si pedepsite.
Iar aici raspunsul este evident, da.

| katin a răspuns:

"Unii afirmă că nu e bine ca tot omul să gândească cu propriul său cap, pentru că aceasta duce la haos, ci mult mai bine este să se țină toată lumea de autoritatea recunoscută. "
Era o cucoana profesoara care ne indemna sa ascultam fara sa intrebam. Si am intrebat-o: Daca cineva zice sa ma arunc in fantana, trebuie sa ascult neconditionat? Raspunsul a fost stupid: Da, pentru ca nu iti vrea raul.
Cum sa nu-mi vrea raul daca ma trimite la sinucudere?
Ganditi cu creierele voastre, oameni buni! Ganditi si judecati.
Cei din exemplul lui @suntserios nu au gandit. S-au luat dupa altii si au repetat "nemultumirea". Si nu iti dai cu parerea daca nu stapanesti domeniul sau daca nu intelegi ce implica decizia ta. Asta inseamna "a gandi". Nu a presupune, nu a copia pe altii.

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Interesant! Chiar după ce am scris întrebarea, m-am gândit și eu că exemplul cu sistemul ptolemeic și cu forma pământului - plat/rotund - era mai potrivit.

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Sau poate trebuia să limitez discuția la domeniul științei (astronomie, fizică, matematică...).

| sabin89 explică (pentru minrest):

Bune completări. Tocmai am scris mai sus că poate discuția trebuia limitată la domeniul științei. Dar, gândindu-mă mai bine, aș zice că totuși nu, gândirea independentă nu este necesară numai în domeniul științei, ci și în alte împrejurări ale vieții. Oamenii nu sunt oi care să poată fi siliți cu autorul câinilor ciobănești să gândească sau să creadă numai într-un fel anume. Nu putem însă nici generaliza. Cum ar fi dacă, de exemplu, în domeniul justiției ar fi lăsat fiecare să interpreteze legile cum vrea? N-ar mai ajunge nimeni la închisoare și s-ar ajunge într-adevăr la haos.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

"Sau poate trebuia să limitez discuția la domeniul științei"

Nu are nicio legatura. Cum ar fi sa construiasca fiecare blocuri dupa capul lui. Si e doar un exemplu.

| CleanHeart a răspuns:

Oricum deja ce invatam noi e de la altii si nu toate is propiile idei dar important sa gandim cu propiul cap atunci cand si inima gandeste la fel in rest acceptam si alte pareri

| relian a răspuns:

Asa este, de ce tia mai dat natura cap daca nu il folosesti? Cine a spus ce spui tu ca ar fi spus, a spus-o din 2 motive.
-Pentru putere
- Pentru ca nu toti oamenii gindesc bine si corect.

Cum este bine sa facem sau ce sa urmam? Este bun sa urmam pe cei care au spus bine pentru tot poporu, nu doara pentru unia din ei laughing

Este bine sa gindim cu capul nostru, macar sa analizam ce au spus care au spus ceva si dupa care mergem.

Exemplu dat de tine, a fost aprobat, pentru ca nu sa gasit nimeni sa gaindeasca altfel, nu pentru ca au urmat orbeste cea spus ala.

Dar la un mom dat cineva a gandit mai bine ca nea caisa Aristotel si lucruriloe s-au schimbat.
Unele is teorii numa, le luam de bune, tocmai pentru ca nu avem ceva mai bun la mom ala, nu ca urmam pe ala litera de lege.
Dar oamenii, sau unia din ei nu se lasa si tot scormona, cauta si daca este altfel, se va gasi cineva sa arate cum este corect.

Asa si cu noi, e bun sa gindim fiecare cu capul nostru, macar sa analizam ce spun, sau fac aia care ne conduc, sa nu ne lasam asa dusi ca oile la lup laughing

Sint si oameni care desi gindesc cu capul lor o fac aiurea, gresit.Asa ca acei oameni nu trebuie lasati sa ajunga sa preia puterea.Desi in istoria omenirii s-a intamplat de multe ori asta, se intampla si acum, prostii, adica aia care gindesc gresit is la butoane deja, deci nu trebuie sai urmam pe astia.

De asemenea nu trebuie sai lasam pe cei care gindesc naspa sa decida ceva anume.
Cum este dreptul la vot. Oamenii voteaza cine sa-i conduca, dar oare este corect sa lasi omu sa gindeasca si sa decida in privinta asta? Eu zic ca nu laughing au zis-o si altii, nu e bine sa lasi prostu sa decida, daca nu ma insel au sposo si ai ce au format america, pentru ca asa este.

Intrebi unu ce voteaza sau pentru ce, habar nu are, dar votul lui, teoretic vorbind poate decide ceva gresit pentru restul.

Deci trebuie sa gindim cand trebuie si cum trebuie. Uneori nu trebuie sa gindim deloc, sa te lasi asa dus de cei care te conduc, asta e valabil pentru cei saraci cu duhu.
Cu alte cuvinte, unia din noi trebuie sa gindeasca, altii nu laughing stiu ca suna aiurea, dar oamenii nu-s egali la nici un capitol, nici fizic, nici ca inteligenta, nici mai stiu eu cum altfel.

Asa ca atunci cand exista atita diferenta, nu ai cum sa lasi pe toti sa faca la fel.

| EliLeli a răspuns:

Autoritatea nu are legatura cu felul in care gandesti, tine doar de felul in care traiesti in societate. Tu ca individ trebuie sa te gandesti daca vrei sa traiesti de unul singur sau daca accepti ca sa traiesti intr-o comunitate trebuie sa te supui unor reguli, legi etc. Nu e chiar asa de complicat

| pufulescu0o a răspuns (pentru EliLeli):

Urmand strict ce spui tu in acest text, nemții au facut bine urmandu-l pe Hitler si nu numai! Au facut bine ca l-au urmat si pe Kaiser ul Wilhelm in primul razboi mondial, fiind in ambele cazuri cetateni model. Deci ei sunt absolviti de orice vina?
Raspunsul este evident nu! Cine raspunde da face apologia nazismului, fiindca nu putem reduce nazismul la o persoana?
Sau si acum zici ca gresesc?

| EliLeli a răspuns (pentru pufulescu0o):

Wtf?!
Asta ai inteles din ce am zis eu?

Iar simti nevoia sa te bagi in seama?

| Seba2013 a răspuns:

Fascismul spune ca nu este bine ca omul sa gandeasca. Vor servili, sclavi si indatorati.

Capitalismul sau Absolutismul Politic cauta sa detina propietatea, administratia si puterea.

Cand ei sunt propietari, posesori pot sa deseneze, redesneze, exporteze, importeze, suprimeze, nutreze, curga, opreasca, congeleze, paralizeze, etc., dupa vointa lor. Atunci acea tiranie poate sa isi exercite putera conform interselor lor.