| Nilsson a întrebat:

Unul dintre principiile importante dupa care se ghideaza moralitatea seculara este sfantul consimtamant.
Adica in situatia in care o persoana isi da acordul pentru un anumit lucru si nu face rau nimanui acel lucru nu e considerat rau.

Dar in acest fel se poate ajunge pana la situatii in care in Rusia era aproape gata sa se organizeze un show televizat similar celui din „Jocurile foamei" unde absolut totul era permis evident cu riscurile asumate si consimtamatul dat de participanti (si s-au inscris destui pana sa ajunga sa fie anulata productia).

https://www.dailymail.co.uk/......ahead.html

Intrebare: pana unde credeti ca ar trebui trasa o linie in ceea ce priveste consimtamantul?
Ar trebui libertate totala ori limitat?

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Ca să preiau un "principiu" de la legea circulaţiei, aş zice că până la limita evitării oricărui pericol. Adică să nu cauzezi niciun fel de rău oamenilor, dar nici ţie personal. Practicând un viciu, de exemplu, pe lângă faptul că îi deranjezi pe alţii, îţi cauzezi rău ţie, prin faptul că te degradezi.

9 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Nu cred că ar trebui să fie trasă o linie (poate singura linie ar fi dacă persoana nu este capabilă să ia o anumită decizie iar aici putem considera probleme de natură psihică - ce se reduc la capabilitatea de înțelegere a individului - sau vârsta prea fragedă). Cred că show-ul ar fi trebuit să continue, deci da, cred în libertate și sper să o avem la un moment dat. Răul și binele ar trebui să aibă conotații mai mult raționale decât dogmatice.

| Steregoi a răspuns:

Atei nebuni. Nu exista libertate absoluta.

| RoCkKiD a răspuns:

Nu ar trebui trasa o line consimtamantului, nu exista o problmea acolo pentru ca el are efect in limitele legii (eg: nu-ti pot da consimtamantul sa ma omori). Daca o situatie pare sa iesa sub control ca o consecinta a fenomenului cadrul legislativ e defect.

+ ca provesta cu emisiunea a fost o vrajeala mediatica. Pana si in rusia (cu toate defectele ei) ar fi ilegala.

| Nilsson explică (pentru sabin89):

Sunt multe aspecte de dezbatut in aceasta privinta.
In privinta vaccinarilor ce crezi, ar trebui sa fie obligatorii ori la libera alegere a fiecaruia?

| Nilsson explică (pentru RoCkKiD):

Nu stiu daca chiar o fi fost o vrajeala de la inceput, dar se zvoneste ca show-ul s-ar fi anulat chiar in urma presiunilor autoritatilor care nu voiau ca tara lor sa ajunga precum un sat fara caini.

"Daca o situatie pare sa iesa sub control ca o consecinta a fenomenului cadrul legislativ e defect."

Dar si legile se pot schimba in timp, unele tari deja au legalizat drogurile usoare, prostitutia si eutanasia pe criteriul liberului consimtamant.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Nilsson):

Legile se schimba ca urmare a vointei reprezentantilor cetatenilor, e discutabil aici in ce masura oamenii sunt de acord cu ce voteaza alesii lor...mai ales la noi.

Cat despre legalizarile pe care le-ai mentionat, ele nu au avut la baza liberul consimtamant ci analize de risc si beneficii.

-In cazul drogurilor usoare (probabil te referi la canabis) dupa toate analizele si proiectiile efectele erau similare sau mai usoare cu ale altor droguri legale (alcool/tutun/cafea) iar sansa de supradoza aproape inexistenta. Legalizarea a facut posibila controlarea speciilor crescute pentru comercializare, aduc o multime de bani la bugetul de stat prin taxe si bani economisiti ca nu mai trebuie sa alergi traficantii/consumatorii.

In cazul prostitutiei alegerea a fost facuta de multe ori pentru protejarea femeilor care o practica prin introducerea de conditii sanitare pentru bordeluri, analize periodice precum si faptul ca presupune infiintarea unor locatii sigure unde sa-si practice "meseria". Mai mult decat atat legalizarea inseamna dizolvarea meseriei de "peste" treaba care creste siguranta si scade numarul calzurilor de trafic de carne vie.

Eutanasia este mai dificila ca subiect si a fost evitata de multe tari din simplul motiv ca este dificil sa zici cu certitudine cand un om este in stare sa-si dea consimtamantul. Multi oameni au momente cand zici ca vor sa se termine pentru ca au impresia ca nu mai au scapare dar dupa o perioada si ajutor isi revin. Tarile in care eutanasie este legala au criterii foarte stricte de aplicare. Trebuie demonstrat ca omul respectiv sufera de o boala incurabila si ca nu exista modalitati de ai ii fi ameliorata suferinta. Pentru a fi masurate treburile aceastea este nevoie de evaluarilr mai multor experti care sa convearga catre faptul ca nimeni nu poate face nimic ca sa il ajute pe omul respectiv. abia dupa ajungi la eutanasiere..si mai si trebuie sa iti gasesti un medic dispus sa o faca.

| sabin89 a răspuns:

Cu vaccinarile, inclin spre varianta cu libera alegere a fiecaruia. Nu mai spun de ce si cum. Dar la moralitate, consimtamant, libertate...sunt multe de dezbatut, asa cum ai spus si tu. Trebuie luate pe felii, dezbatute una cate una. Oricum, nu biologia determina deciziile noastre in materie de moralitate. Lista este deja lunga: avortul, cercetari in domeniul celulelor stem, eutanasia, infanticidul, clonarea, hibrid animal-uman, deviere sexuala. Si va deveni mai lunga pe masura ce o serie de oameni de stiinta care nu au un simt perceptibil al responsabilitatii cu privire la natura omului isi baga nasul in viata umana.

| Nilsson explică (pentru RoCkKiD):

Este o vorba, drumul spre iad e pavat cu intentii bune.
Probabil ca in statele unde s-au legalizat cele mentionate s-a dorit combaterea unor probleme dar la o analiza atenta efectele nu sunt cele mai benefice.

In cazul drogurilor (in Olanda din ce am auzit sunt legale pana si ciupercile halucinogene) scopul ar trebui sa fie eliminarea unui fenomen care produce efecte negative pe termen lung, nu sa beneficieze statul de pe urma distrugerii unor vieti.
Nici din alcool sau tutun aproape nimeni nu moare din supradoza dar acestea ucid milioane de persoane anual.
Si o data ce o practica este legalizata nu mai este cale de intoarcere, dovada fiind prohibitia din SUA din secolul trecut.

„Mai mult decat atat legalizarea inseamna dizolvarea meseriei de "peste" treaba care creste siguranta si scade numarul calzurilor de trafic de carne vie."
De pe urma legalizarii prostitutiei castiga cel mai mult bordelurile, iar pestii devin din interlopi niste oameni de afaceri sub paravanul legii.
In plus, tarile care au legalizat aceasta practica au devenit destinatii ale traficului de carne vie pentru ca si cererea a crescut exponential.
https://www.theguardian.com/......imps-women
https://www.forbes.com/......-not-work/

Despre eutaniasie la fel se vrea a avea un scop nobil al eliminarii suferintei.
In biserica am cunsocut pe cineva care a murit de ciroza hepatica anul trecut.
Prin februarie a avut niste dureri puternice si a fost internat cateva zile, apoi i-au trecut.
Cateva luni a mai dus boala destul de bine, nu s-a mai plans de dureri, dar pe la sfarsitul primaverii corpul lui a cedat pana la urma.
Daca sa zicem ca era legala eutanasia si s-ar fi pus in practica cand a fost internat el ar fi pierdut o primavara din viata lui, si pentru un bolnav fiecare zi e nepretuita.
Simplul fapt al legalizarii eutanisiei ar pune o presiune enorma pe bolnavi, e ca si cum ai deshide usa unui musafir sugerandu-i sa se care.
Ei s-ar simti ca niste poveri pentru rude si er renunta la viata inainte de vreme doar ca sa nu mai stea pe capul lor desi nu ar vrea sa moara atat de repede.
Eutansia a ajuns in tarile de jos destul de rapandita, la cateva mii de persoane anual, mie teama ca am ajuns sa traim intr-o societate neonazista.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aktion_T4

| RoCkKiD a răspuns (pentru Nilsson):

O fi pavat dar realitatea nu e cum zici.

In cazul drogurilor, legalizarea si includerea adictiilor in lista de afectiuni medicale acoperite de sistemele nationale de sanatate duce la o scadere a ratei de adictie lucru care aduce beneficii pentru toata lumea. Vor mai exista evident oameni care consuma dar intr-un mod controlat, fara trafic si cu asistenta medica daca se intampla ceva. Ai eliminat din proces bandele de traficanti, politistii care ii alergau si oamenii care mureau pe capete pentru ca isi adminstrau ce le dadeau traficantii. Situatia nu este ideala dar este controlata, este absurd sa crezi ca daca ilegalizezi si faci pedepsele mai dure oamenii se vor opri, treaba asta nu a functionat nici cand si avem droguri de la sumerieni incoace.

Cat despre prostitutie, e adevarat pestele devine afacerit, dar macar plateste taxe, locatia bordelului e cunoscuta de autoritati si nu poate sa le bata pe practicante ca saracele au protectia autoritatilor, ce fac nu maie ilegal. Trebuie sa te uiti mai atent la olandezi, fetele care lucreaza in amsterdam nu-s recrutate de nimeni de printr-un sat din moldova sau alte tari din europa de est, saracele toate au ceva modeling la activ. E adevarat ca rata de trafic de carne vie nu e 0 dar e mai mica decat in Italia sau Spania unde prostitutia e ilegala.

Cat despre eutanasiere, cateva sute de cazuri nu sunt multe si daca toate au foat facute procedural si mai multi medici si-au dat acordul bravo lor. Eu nu-s de acord cu ea din acelasi motiv care ti l-am zis mai sus, acela ca este foarte greu sa spui cu exactitate cand un om are discernamant si cand nu are.