Am cautat cateva imagini pe internet sa imi fac o idee despre cum arata evolventa asta. Pare ca e o functie continua pe intervale deci nu vad de ce nu ar fi derivabila cel putin pe acele intervale.
Nu am cautat functia. Din moment ce nu ai precizat care este am presupus ca nu e necesara informatia.
Presupunerea mea a foat ca exista trei functii pe intervale diferite.
Un interval pe care ai o functie crescatoare, un altul pe care functia are tangenta zero, si un interval pe care o alta functie descreste.
Ar trebuie verificata continuitatea in punctele de cotitura.
Daca spui ca dupa functia asta subt modelati dintii rptilor dintate atunci nu vad de ce ar avea discontonuitati. Probabil e contonua pe tot intervalul, deci si derivabila. Asta era logica pe care trebuia sa o aplic?
Să-ți spun la ce m-am gândit când am pus întrebarea asta. Sunt unele funcții, între care și evolventa asta, a căror formulă nu se poate reda în forma clasică y = f(x). În engleză evolventa este involute. Caută pe net "involute formula" și vei vedea că atât x cât și y se exprimă în funcție de un al treilea parametru, notat cu t (unghiul în radiani). Și nu văd cum s-ar putea calcula derivata în astfel de cazuri. Am impresia că efectiv nu se poate. Și ăsta ar fi motivul pentru care derivata evolventei nu apare pe niciun tabel cu derivate. Funcția este continuă, într-adevăr, deci aparent ar trebui să fie derivabilă. Dar cum?
Amuzant este ca ai scris un roman in care explici notiuni de baza despre derivata, pe care le cunoaste aproape toata lumea.
Dar despre evolventa aceasta, care are o definitie atat de neortodoxa si despre care nu a auzit nimeni nimic nu ne dai nici macar un singur indiciu.
https://ro.wikipedia.org/......vent%C4%83
In poza de mai sus, functia pe baza careia sunt generate evolventele este o parabola.
Tangentele la parabola respectiva, din fiecare punct al ei, determina forma evolventei.
Dar pare ca este o relatie foarte clara intre tangenta evolventei si tangenta parabolei. Cele doua drepte sunt perpendiculare(?)
Din moment ce pot cunoaste panta tangentei in orice punct al acelei parabole (prin derivare), nu inteleg de ce nu as putea cunoaste si panta tangentei in orice punct al evolventei, din moment ce tangentele sunt perpendiculare una pe alta. Iar daca pot cunoaste asta inseamna ca pot deriva evolventa. Unde gresesc?
Kasia întreabă: