| sabin89 a întrebat:

Viata omului este o linie pe care natura il obliga sa o descrie pe faţa pamantului. El nu se poate abate de la asta nici la stanga, nici la dreapta. Se naste fara consimtamantul lui, intr-o lume a carei organizare nu depinde nicicum de el. Ideile ii vin in minte involuntar; obiceiurile pe care le are sunt in puterea acelora care i-au cauzat sa le contracteze. Este incontinuu modificat de cauze, vizibile sau invizibile, asupra carora nu are niciun control, care ii 'regleaza' modul de existenta, dau nuanta gandurilor lui si ii determina maniera in care actioneaza. El este bun sau rau, fericit sau nefericit, intelept sau nebun, fara ca vointa lui sa aiba vreun rol in aceste diferite stari. Cu toate acestea, ignorand catusele cu care este legat, el pretinde ca este agent liber. Cum comentati? Este el liber sau nu?

Răspuns Câştigător
| queenofsaigon a răspuns:

Şi totuşi, nu e visul nostru să zburăm? Nu putem trăi în aer ca păsările sau sub apă ca peştii, însă ne-am chinuit să inventăm avionul şi submarinul. Sunt doar exemple, ţin să precizez ca şi tine.

Ce vreau să subliniez este că în urma libertăţii de a gândi, se nasc astfel de idei, de invenţii. Lucruri prin care dorim să îmbunătăţim/reinventăm cele date de natură. Să îi întindem limitele până la capăt. Şi aceste lucruri sunt realizabile doar datorită unei voinţe puternice; omul îşi construieşte limite şi se incapacitează singur gândindu-se că nu este liber, sau că există ceva controlat, ceva ce nu poate schimba.

Ştiinţa e cel mai bun exemplu. Nu te limita doar la ce avem acum. Traversează secole întregi, e greu să îţi şi imaginezi.

32 răspunsuri:
| sabin89 explică (pentru queenofsaigon):

Imi place raspunsul tau. Off topic, daca-mi permiti, la ce Saigon faci referire? la capitala Vietnamului? And one more question: Exista termenul "încapacitează"?

| queenofsaigon a răspuns (pentru sabin89):

Da, la fostul său nume. Am folosit termenul (cu "i", nu "î") cu sensul de "a invalida". Dacă nu există, mea culpa. Româna nu e limba mea maternă.