Mai e o vorbă, pe care o auzim adesea: "Fii tu însuţi!". E uşor să fii tu însuţi? Nu chiar. Societatea ne expune încontinuu la cele mai diferite situaţii, iar noi trebuie să ne adaptăm. Acest "cunoaşte-te pe tine" presupune ca în momentele de sinceritate să dai jos "măştile" şi să stai de vorbă cu "originalul". Sunt eu cel pe care îl laudă unii? Sunt eu cel pe care îl bârfesc alţii? Sunt eu ceea ce încerc să par? Cine sunt de fapt?
Cele doua interpretari sunt complementare.E nevoie si de actiune si de autoobservare ca sa dam un sens experientelor.
De exemplu, in stiinta cand vrei sa obtii informatii despre un fenomen intai faci un experiment (actiune) dupa care tragi niste concluzii prin observare si interpretare.
La fel si cu sinele.
Da, dar întrebarea era mai mult: care vine prima: acțiunea sau contemplarea? Nietzsche zice că întâi contemplarea, Kant zice că întâi vine acțiunea.
Si eu tot pe interpretarea lui Kant. Am incercat sa fac ceea ce-a zis Nietzche si-acum sunt in depresie.
Acțiunea vine prima, ca să ai ce contempla. Dar ar merge și invers dacă stai să te gândești.
HepHap întreabă: