Nici nu ai cum să te dezvolţi pe plan material înainte de cel profesional. E ilogic. Nu-ţi dă nimeni bani degeaba. Iar cel personal e legat pentru că banii sunt un mijloc necesar.
Buna.
parerea mea e ca trebuie ambele cam in acelasi timp.
sa zicem ca profesional esti realizat la 40-45de ani, atunci o sa fie mai dificil sa iti gasesti sufletul pereche.
La femei e mai complicat, la 45 de ani unele pot intra la menopauza, deci nu mai pot face copii, plus ca de la o varsta nu mai ai starea necesara sa cresti copii.
Depinde de fiecare,un barbat daca se realizeaza financiar are mai multe femei, o conditie sociala mai buna etc
dar ca femeie scopul este de a gasi un barbat care sa realizat deja financiar,faza cu familia fericita, zi-mi o singura familie fericita?
nu exista fericire, exista o stare de normalitate, nu inteleg de ce scopul vieti trebuie sa fie intemeierea unei famili cu cineva, lumea e relativa fiecare e diferit dar toti au interese sexuale si financiare
Multe lucruri nu se cumpara cu bani. Daca pleci de la premisa ca daca o sa ai bani o sa fii fericit, te inseli amarnic. Fericirea sta in nimic.
Banii sunt mijloace indispensabile societatii actuale. Societate actuala se duce naibii. Banii sunt creati din indatorare. Cred intr-o societate suficient de dezvoltata tehnologic in care notiunea de ban sau de valoare va disparea, munca fizica va fi inlocuita cu robotica iar bunurile vor fi accesibile oricui.
Eu zic ca trebuie luate toate in modul firesc adica daca ai ocazia sa iti faci o relatie sa nu refuzi pentru ca nu ai inca un loc stabil de munca.Iti faci relatia respectiva si va ganditi impreuna la viitor iar daca ai un loc stabil de munca si te descurci din punct de vedere financiar iti faci o relatie cand ti se iveste ocazia nu te gandesti bun acuma am bani o femeie sau un barbat imi lipseste
O societate fara un schimb nu poate exista. Daca va scadea valoarea mondei atunci schimbul se va face in altceva. Nimeni nu va produce bunuri pentru altcineva daca lui nu ii iese ceva la schimb. O societate fara conceptul de valaore din nou, nu poate exista. De asemenea, exista meserii care nu vor putea fi inlocuite in totalitate de roboti. Este un scenariu complet SF cu sanse minime de a se indeplini.
Banii nu aduc fericirea insa aduc mai multe oportinutati care aduc satisfactie.
Parerea mea este ca planurile trebuie alternate. La 20 de ani trebuie sa te realizezi un pic pe plan personal si nu in sensul ca trebuie sa iti intemeiezi o famile, insa in sensul ca trebuie sa te descoperi sa vezi ce iti place, ce nu iti place, ce ti-ai dori sa faci si sa inveti sa te accepti asa cum esti, sa iti descoperi punctele forte si punctele slabe. In felul asta vei putea sti in ce directie sa mergi si ce calitati trebuie sa iti intaresti si de ce defecte trebuie sa scapi. Apoi urmeaza planul profesional. Asa cum spunea si cineva mai sus, planul material nu exista fara planul profesional. Daca esti fericit cu ceea ce esti, stii ce iti doresti si ai un plan despre ceea ce iti doresti sa faci atunci vei putea creste pe planul profesional, prin urmare si pe planul material. Pe la 30 de ani, dupa ce, sa zicem ca ai devenit un om independent, care nu mai sta la parinti, care se poate intretine singur, dar poate ajuta la intemeierea unei familii este din nou vremea pentru planul personal, incepi sa iti cauti o relatie stabila, daca ai deja una intervin mariajul si copiii. Mai tarziu, in functie de ceea ce ai realizat si de ceea ce iti doresti mai departe vei sti pe ce sa te axezi. Daca esti fericit cu salariul pe care il ai si vrei sa stai mai mult timp cu familia, te axezi pe partea personala. Daca iti doresti sa lucrezi mai mult, cu riscul de a te indeparta putin de familie te vei axa mai mult pe partea profesionala, aceste doua planuri vor fi alternate, insa unul va avea o importanta mai mare decat celalalt, in functie de aspiratiile pe care le are fiecare individ in parte.
Cred ca asta ar fi planul ideal, cel putin pentru mine. Moderatia si echilibrul sunt foarte importante si orice om are nevoie de cate putin din fiecare.
Sunt ferme uriase in care lucreaza foarte putini oameni. Aproape totul este robotizat si urmarit de pe calculator. Un computer poate fi programat sa faca orice. In medicina e putin mai greu,dar nu imposibil. Problema e ca nu se vrea asa ceva,suntem prea in urma,ori e rea vointa. La ce iti mai trebuie bani daca poti avea orice? Nu mi se pare corect ca unii sa aiba mai mult decat altii. Se vorbeste despre egalitatea sanselor,dar una e sa ai babaci ce-ti pot rezolva orice oricand,alta e sa stii ca daca nu iei un examen ti-ai ratat viata. Poate e un plan idraznet ceea ce visez eu,dar e singurul mod prin care omenirea poate fi cu adevarat libera. Tehnologia avanseaza pe zi ce trece si ma indoiesc ca nu se va putea realiza asa ceva.
Eu unul nu-mi fac planuri deloc pentru viitor,mai bine ma bucur de prezent. Planul tau e prea simplu, prea normal, ca sa zic asa. In viata trebuie sa fii putin nebun, eu unul asa vad, altfel te complaci in banalitatea plictisitoare. De asta nu-mi fac planuri, incerc sa traiesc fiecare secunda cum ma apuca.
Sunt multe alte lucruri care nu pot fi robotizate. Cateva joburi precum avocatii, jurnalistii, designerii, medicii cum ai spus si tu, agentii de vanzari, profesorii, psihologii, oamenii care lucreaza in publicitate etc. Aceste profesii implica atat de multe circumstante diferite, incat este foarte greu ca o masina sa le acopere pe toate. Iar astea sunt doar cateva dintre exemple care mi-au venit in minte in cateva secunde. De asemenea, daca totul este robotizat lumea nu va mai face studii. Pentru ce va mai studia? Pentru ce va mai exista motivatie? Foarte putini oameni studiaza de dragul de a studia. Majoritatea se vor limita la nevoile biologice. Se va ajunge la o societate aproape retardata condusa de masini pe care nu vor sti sa le repare daca se strica. Crezi ca tehnologia avanseaza pentru ca oamenii sunt mici Dexteri pasionati de stiinta? Eu nu cred. Oamenii isi aleg meseriile pentru ca sunt impinsi de societate sa aiba o meserie, asa ca isi aleg o meserie care le place. Daca nu ar fi presati de societate, majoritatea oamenilor nu ar face mai nimic. Natura umana este bazata pe lenevie, dupa egosim. Te invit sa te uiti la un film, Idiocracy care abordeaza acest subiect. Este o comedie, o parodie chiar, insa are o perspectiva destul de interesanta.
De asemenea, natura umana este facuta pentru a nu fi egala. Oamenii spun ca vor egalitatea, dar asa ceva nu exista. Te invit sa citesti o carte care poate parea un pic superficiala prin titlu, dar care abordeaza anumite subiecte care par aparent banale dar care spun niste adevaruri atat de simple. Cartea se numeste "Eu, motanul" de Natsume Soseki. Acolo este un citat ceva de genul: "Daca oameni sustin ca sunt egali din nastere sau doresc egalitatea, de ce se mai chinuie sa iasa in evidenta, sa munceasca mai mult, sa se imbrace diferit?" dupa o filosofie de cateva pagini in care abordeaza subiectul asta (au trecut doi ani de cand am citit cartea, asa ca nu imi mai amintesc toate argumentele si exemplele pe care le da) motanul ajunge la o concluzie pe care personal, nu o pot contrazice "Egalitatea este impotriva firii umane, asa cum existenta vidului este impotriva naturii". Pentru ca de la inceputul timpurilor, unii oameni au vrut sa se deosebeasca de ceilalti prin ceva. Tocmai tu ai spus-o, ca nu vrei sa fii banal. Nimeni nu vrea. Unii vor sa se diferentieze prin statut, altii prin bani, altii prin munca etc. Chiar tu sustii ca vrei egalitate si totusi, nu o vrei. Sa zicem ca nu ar mai exista valoarea, atunci oamenii ar reinventa-o. Pentru ca intotdeauna fiecare om vrea sa fie mai bun, mai frumos, mai special decat restul. Poate chiar nu fiecare, dar majoritatea.
Pentru tine, poate ca planul meu este plictisitor. Insa, d-asta este planul meu si nu al tau. Insa eu nu imi doresc sa ajung la 50 de ani fara bani in buzunar si sa ma gandesc "Ar fi trebuit sa muncesc mai mult sau sa invat mai mult" sau "Ar fi trebuit sa ma gandesc mai mult la viitor". Asa cum nu vreau sa ajung la 50 de ani cu bani in buzunar singura si sa imi doresc sa fii cunoscut cat mai multi oameni si sa ma fi distrat mai mult. De aceea nu este bine sa te axezi numai pe o singura directie pentru ca mai tarziu s-ar putea sa regreti ca nu te-ai uitat si in celelalte directii.
Auzi si la asta, ma, tu la 45 de ani iti gasesti si tu o slujba? Ma, amaritule, ma
Nu. tocmai am spus amandoua odata. Nici slujba dar nici familia nu o gasesti la 45 de ani.
Si sunt femeie, nu barbat
Oamenii isi doresc sa iasa in evidenta din cauza ego-lui. Bineinteles ca omul odata cu toata umanitatea, trebuie sa-si schimbe modul de gandire.Am gasit pe internet un plan de societate asemanator cu cel gandit de mine. https://www.youtube.com/watch?v=ld4QGQL4PAA
De asemenea te invit sa te uiti la filmul documentar Zeitegist, explica sistemul monetar, mafia din spatele religiilor, bancilor etc. Nu e o conspiratie ieftina. https://www.youtube.com/watch?v=WjF2txHliKg
Voi vedea filmul Idiocracy,mi l-am propus de mult timp.
Nu ma refer la egalitate,e o aberatie,nu suntem identici. Ma refer la egalitate in drepturi. In societatea noastra se intampla precum in romanul lui Ornwell "Ferma animalelor " : Toti oamenii sunt egali, dar unii sunt mai egali ca altii. Se refera la egalitatea in drepturi, egalitatea sanselor. Adica un copil ce se naste dintr-o familie saraca, sau un copil orfan, sa poata studia la fel cum o fac copii de primari sau de patroni.
Ok, inteleg. Ceea ce spui tu este echitate, nu egalitate.
Tot nu vad un asemenea sistem care sa functioneze. Am vazut primul video. Ideologia la care apeleza tipul din imagine da, pare buna. Insa uita de anumite idei. In primul rand sustine ca totul se va baza pe energie electrica si ca energia va fi energie regenerabila. Momentan energia regenerabila nu ar fi suficienta pentru a crea asemenea orase si ar fi extrem de scumpa. Nu vad pe nimeni care sa investeasca atatia bani si in cladirile respective si in transformarea energiei in energie regenerabila. Plus de asta emisia de carbon este mult mai mare decat ar energia regenerabila sa acopere. Este nevoie de cativa zeci de ani ca energia regenerabila sa acopere carbonul emis de oameni. De asemenea, pentru ca aceste constructii sa poata functiona, masinarile, trenurile au nevoie de ulei care este un combustibil fosil, desi el spune ca nu vom mai folosi combustibilii fosili.
In al doilea rand, o mare parte din poluarea aerului si a spatiului nu este cauzata numai de orasele mari. Este cauzata de fabrici si numeroasele terenuri agricole, care distrug solul si stratul de ozon. Terenurile agricole sunt cele care dauneaza aproape la fel de mult stratului de ozon cat daunam noi. Pe alea unde le vom pune? Cum vom putea ingriji pamanturile? Va folosi tractoare pe sine electrice? Tractoare electrice? Unde si cum vom fabrica toate lucrurile pe care le vom vinde in restaurante si mall-uri de care vorbeste?
In al treilea rand cum va reusi sa controleze oamenii prosti sa nu faca copii? El a spus prin educatie sexuala. Sunt atatia copii care merg la scoala si tot prosti sunt, stiu de existenta prezervativului si tot nu il folosesc. Cum ii va controla? Ce le va face? Cator copii li se spune sa nu faca un lucru si tot il fac? Multi copii stiu ca nu au voie sa faca sex la 16 ani si tot fac. Testele alea de care vorbeste autorul vor fi date tot de oamenii responsabili, pentru ca oamenii iresponsabili pana atunci au copiii deja facuti.
Si astea sunt doar cateva argumente. Majoritatea oamenilor nu vor fi de acord cu asa ceva. Si nu uita, numarul oamenilor fara studii este de nu stiu cate ori mai mare decat al celor cu studii superioare. Momenan exista ING-uri si grupari de oameni care apara drepturile oamenilor cu dizabilitati sa faca copii. Cum crezi tu ca oamenii vor fi de acord sa fie lasati sa faca copii doar cei care sunt inteligenti, fac sport si sunt frumosi? Asa cum a spus si tipul respectiv, oamenii nu vor dori sa fie deodata altruisti si spirituali. Cum crezi ca vor intelege (in special cei prosti) ca li se ia unul dintre drepturile naturale si biologice acela de a se procrea? S-ar crea revolte. Oamenii prosti tot vor fi mai multi decat cei destepti. Si nu uita, uneori se poate intampla sa iasa copii destepti din parinti prosti sau copii muncitori care sa ajunga sus din parinti prosti. Sau ce faci cu perechile formate dintr-un partener inteligent si unul prost. Exista astfel de cupluri. Sau unul prost, gras si foarte inteligent si unul frumos, care nu este sportiv dar prost. Asta luand in considerare ca avem gene dominante si recisive, cu atat de multe diferente si nu se poate prezice cu acuratete care gene vor fi mostenite si care nu. Exista niste predictii insa nu sunt intotdeauna bune.
Iar in ultimul rand o asemenea investitie ar incepe sa ar incepe sa faca profit extrem de tarziu, iar cei care fac investitiile nu stiu daca vor apuca sa vada profitul in viata lor. Poate copiii lor. Cei care fac investitiile ar lua locul gurvnelor practic. Pentru ca s-ar oferi sa aiba grija de populatie, iar populatia ar incepe sa isi plateasca taxele celor care fac investitiile astea. Deci cine ar vrea sa faca asta, ar trebui sa rastoarne sistemul guverntamental. Nu vad niciun om sanatos la minte facand chestia asta. Cere prea multe batai de cap si un profit mult prea lent. Ecologizarea planetei are loc treptat, deja si guvernele se ocupa de asta, insa este un proces care are loc foarte lent.
De asemenea, cum ar putea oamenii saraci sa plateasca astfel de locuinte?
Sa zicem ca toti banii ar fi pusi la comun pentru un scop comun acela al pastrarii locuintelor. Impreuna cu teoria ta acest lucru nu ar functiona niciodata. Daca va fi vorba de echitatie si ar disparea valoarea banului lumea nu ar mai lucra. Fara profit, nu exista competite. Oamenii nu fac ceva pentru a salva lumea, fac ceva pentru ca si lor le iese ceva din asta. Altfel nu ar mai face lucrul asta. Daca vor sti ca nu primesc niciun ban si nu sunt rasplatiti de niciun fel, oamenii nu vor mai face facultati, masterate, doctorate. Pentru ce le-ar face? Nimeni nu ar mai dori sa lucreze si nu ar mai dori sa improvizeze tehnologia din cladirile respective. Pentru ce ar mai munci? Si odata cu ele se duce ideea omului super inteligent care sta in locuinte de mii de euro.
Lipsesc foarte multe de detalii care nu sunt explicate si abordate in filmulet. Am vazut ca face reclama la cartea respectiva, insa am mari dubii ca in ea le va aborda.
De asemenea, teoria echitatiei cu teoria lui nu vor functiona niciodata intr-o societate.
Cat despre cel de al doilea film, o sa ma uit zilele astea si o sa revin cu un raspuns.
Terenurile agricole afecteaza solul si atmosfera? Ciudat. Ma rog, nu alea in care se folosesc ierbicide sau alte ingrasaminte nocive. Se poate trece la o tehnicizare completa, acum 50 de ani parea imposibil ca pe o bucata de plastic sa te joci, sa trimiti mesaje, asculti muzica etc. Nu e vorba de asta. Daca se vrea, se poate. In robotica se fac numeroase progrese. Ai dreptate la problema cu oamenii saraci, care reprezinta un procent foarte mare pe glob. Nu stiu cum s-ar putea redresa situatia. Probabil prin crearea unor sisteme de invatamant foarte bune. Ai niste argumente foarte bune. Eu am vazut clipul de doua ori. Probabil zice mai multe in cartea aia.
http://ionescurobert.ro/carti/
Probabil o sa o cumpar cand voi avea timp sa o si citesc.
Daca teoria asta e gresita, atunci ce alte solutii avem?
Depinde pentru fiecare de unde pana unde se intinde un plan personal sau profesional(prin extensie material).
Pana la urma artistii sau scriitorii ar putea fi impliniti pe plan personal, nu? Dar automat sunt si pe plan profesional. Si gurile lor trebuie sa manance ceva.
Sau invers, programatorii sunt cumva realizati si pe plan personal(doar se simt grozav fiind geeks, smart bad-asses) fiindca nu activeaza profesional numai pentru a obtine bani, prin urmare gaseau si alt loc de munca din care sa isi scoata banii. Dar ceea ce vreau sa spun este ca planul personal se poate intersecta variabil cu cel profesional.
De fapt, eu chiar afirm ca planul personal este automat profesional si la fel si invers! Familie/copii sunt in stare toti sa faca oarecum. Dar prin munca te deosebesti cel mai bine fata de semenii tai! Munca te face om, in ciuda credintelor multora. Munca in sensul de simplul fapt ca esti creativ, productiv, nu ca scoti niste bani, asa cum ar interpreta eronat niste mediocri care nu sunt in stare sa ia Bacul ani la rand...iar pentru ei munca nu e in mod evident prea grozava.
Da, din cauza azotului. Plantele au nevoie de azot pentru fotosinteza, iar azotul in general nu este problematic. Problema este ca suntem mult prea multi, iar azotul din natura nu ar fi suficient pentru a ne putea hrani pe toti. Iar aici intervin ingrasamintele. Oricat de naturale ar fi ele vor contine azot. Insa din cauza ca suntem atat de multi si avem nevoie de atata hrana, intr-un timp rapid, cantitatea de azot este mult prea mare si dauneaza solului, apelor si stratului de ozon.
De asemenea, pentru ca suntem foarte multi sunt folosite terenuri foarte largi de pamant. Insa solul nu are resurse nelimitate. In momentul cultivarii este bine sa alternezi plantele pe care le cresti pentru ca fiecare planta ia anumiti nutrienti din pamant, iar cele mai des cerute cereale sunt cele care absorb cei mai multi nutrienti, precum porumbul. Plantele care necesita mai putini nutrienti sunt leguminoasele precum mazarea si lucerna, care nu sunt foarte cautate. Pentru ca pamantul este secat de nutrienti multi apeleaza la ingrasamintele bogate in azot. De asemenea, multe tari care exporta cereale nu isi permit sa cumpere ingrasamant de calitate, precum Africa.
Ideala ar fi alternarea leguminoaselor cu cea a cerealelor, insa asta ar insemna un profit mai scazut pentru ferme in anumite perioade, iar procesul dureaza foarte multi ani. De asemenea ar necestia si o supraveghere atenta asupra cantitatii de ingrasamant si azot care ajunge si iese din ferme si ingrasamant superior, pe care multe ferme din Africa si China nu si le permit.
In cazul tehnologiei, da, vor exista masini care sa faca diverse lucruri, insa in spatele masinilor va fi intotdeauna nevoie de oameni pentru supraveghere. Masina trebuie supravegheata intotdeauna, iar in momentul in care exista erori sau se strica numai un om ar putea sa o repare.
Mersi este dragut din partea ta sa spui asta.
Nu stiu exact ce solutie ar fi, insa din pacate nu vad implinindu-se nici o solutie careia ii lipsesc diverse argumente sau care uita de anumite circumstante.
Glumeam si eu cu femeia, in timp ce cu 45 de ani ai tai, tot n-am inteles
Pai daca nu intelegi raspunsul dat de mine, de ce m-ai comentezi?
Ma refeream ca nici sluja dar nici familia nu o poti avea la 45 de ani. Copii la varsta aceea nu prea se mai poate, medical vorbind, si nici rabdare pentru bebei nu mai ai, totul se face la varsta potrivita.
Deci trebuie ca la 45 de ani sa le ai pe amandoua, si o familie cu copii, dar si o munca stabila.
''Nici nu ai cum să te dezvolţi pe plan material înainte de cel profesional. E ilogic.''
Nimic mai fals. Veniturile pot veni din foarte multe surse, nu scrie nicaieri ca trebuie sa ai venituri din munca.
Depinde, nu e chiar asa simplu, cu dezvoltarea profesionala e posibil sa nu mai ai timp nici de familie nici de nimic altceva si cand vei realiza asta va fi prea tarziu. Cel mai bine ar fi sa incerci sa le imbini. Banii sunt necesari dar nu iti vor aduce o familie fericita si sanatoasa
Trebuie sa gasesti un echibru intre toate cele 3. Satisfactia vine din implinirea ta pe mai multe planuri. motivatia nu mai exista daca ai o singura latura dezoltata,. Tu ti-ai fi dorit sa ai doar maini si picioare nu? Le poti avea pe toate daca scapi de ideea de imposibil. Dar printr-o evolutie treptata.
Pai vine cam asa :prima data de dezvolti pe plan personal mai apoi pe cel profesional pentru ca tu lucrezi fara sa-ti placa ce faci sau tu lucrezi doar pentru bani!?
AvalohAlyn întreabă: