Timpul este un concept ince neinteles nici de fizicieni. El a fost introdus doar pentru a putea intelege lumea mai bine, dar nu avem nicio dovada ca ar exista.
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Secund%C4%83
daca e progaramat dupa modelul ala cum naiba sa nu fie la fel ca pe pamant ce anume influenteaza acel aparat?
Pai nu stie, e un ceas la fel ca cel de pe Pamant, numai ca arata cu cateva milisecunde mai putin decat cel de pe Pamant.
Asata arata ca timpul din spatiu este mai lent decat cel de pe Pamant.
Pur si simplu secundarul de la ceas se misc ma incet decat cel de pe Pamant.
Definiția timpului în fizică
Timpul este una dintre puținele mărimi fizice fundamentale (șapte în Sistemul Internațional), care conform cunoștințelor actuale nu se pot defini prin intermediul altor mărimi, la fel ca de exemplu lungimea și masa.
Durata de timp scursă între două evenimente poate fi definită pe baza unei mișcări uniforme (de exemplu deplasarea luminii între două oglinzi paralele, rotirea Pământului), sau și pe baza unui fenomen repetitiv (cum ar fi oscilația unui pendul gravitațional, a unui pendul elastic, a unui circuit LC, etc.). Prin această metodă se poate defini doar timpul pentru punctul din spațiu în care este plasat instrumentul de măsură (ceasul). Pentru alte puncte din spațiu este necesar să se stabilească mai întâi noțiunea de „simultaneitate la distanță" — un criteriu după care să se poată declara dacă două evenimente ce au loc în puncte diferite din spațiu sunt simultane sau nu.
Ideea lui Einstein a fost ca timpul e a 4-a dimensiune, impreuna cu spatiul. Obiectele cu masa curbeaza spatiul-timpul dand nastere fortei gravitationale si incetinind timpul. Practic, cand duci ceasul in spatiul cosmic, timpul curge diferit, de asta merge ceasul diferit, nu "stie" ceasul unde se afla.
N-am sa inteleg niciodata de ce un Ateu foloseste termenul de notiune omeneasca? Oare din cauza ca vrea sa arunce aceeasi insemnatate a termenului cu termenul de Dumnezeu? N-o spuneam dar mi se pare ca trimiterea asta este...
Sugerez,pentru o mai buna perceptie si lamurire asupra subiectului, urmatoare melodie, probabil una din cele mai bune melodii de studiat efemeritatea noastra in comparatie cu notiunea numita eufemistic "timp" si imensitatea desfasurarii evenimentelor:
http://www.youtube.com/watch?v=K148y1-dsLc
Timp-o definite incompleta. Timpul, noi il consideram chiar tic-tac-ul unui ceas.Al oricarui ceas.Dar nu se rezuma nicidecum la atat de putin.Cum am zis si acum vreo luna,parca tot la o intrebare de a ta, desfasurarea evenimentelor se imparte in doua: trecut si viitor, prezentul fiind inexistent, atat pentru noi, cat si pentru Univers.
Eu il numesc Trecere.Nu-i stim formele, componentele, densitatea.Dar stim ca e impasibil la noi.Un interval infinit, mult-mult departe de perceptii comune umane.
Depinde la ce te referi. Timpul filozofic, timpul psihologic, timpul sacru sau timpul fizic?
Presupun ca la cel fizic: eu il percep ca pe o dimensiune. Cum e x, y si z respectiv sus, dreapta si fata. Noi ne putem misca cum vrem in x, y si z folosind picioarele dar in dimensiunea timpului, adica t, suntem intr o continua miscare independenta de vreun organ de al nostru. Ca si cum cadem rostogolindune pe o panta abrupta. O dovada empirica poate fi faptul ca gravitatia deformeaza dimensiunile spatiale cat si pe cea temporala. Spatiultimp.
Gandeste-te la numarul 5 in capul tau. Exista 5 sau ii doar in imaginatia ta? Poti sa te gandesti ca ai 5degete si asociezi numarul cu proprietatea mainii de a avea falange, 5 la numar. Exista 5? da si nu.
Asa este si timpul. Desi nu putem sa il 'vedem', putem atribui unor fenomene proprietatea de timp. Trece X timp si tu imbatranesti. Desi timpul nu face nimic, il putem folosi sa masuram un fenomen ca si imbatranirea (10ani), viteza de deplasare a masinilor (60km/h) sau rotatia (1rad/s).
Fun fact: fotonul care calatoreste cu viteza luminii nu are notiunea de timp. Pentru ca el calatoreste cu viteza maxima, la el nu se poate aplica timpul pentru ca din punctul lui de vedere (pentru ca merge cu viteza luminii) nu exista nici timp si nici distanta; din punctul lui de vedere in momentul in care a fost emis, fotonul a fost si absorbit.
Exact! Nu exista
Crezi ca totusi va veni cineva cu o asemenea demonstratie? Iti sustin parerea. Este foarte realista
Am stat m-am gandit eu cand ma plimb pe strada ma gandesc, nimeni nu a demonstrat ca exista timp doar teorii ca acel paradox cu unu pleaca in viitor si se intoarce mai tanar decat fratele lui geaman noi avem ceas biologic care nu tine de cum ne deplasam noi, nu exista timp, daca da ce este energie ce este
Pai practic timpul reprezinta ceea ce masuram noi cu ceasul si in functie de cand rasare/apune soarele. Faza cu viitorul eu nu o cred. Nu trebuie sa ne dorim sa stim ce va fi in viitor, pentru ca pana la urma acest lucru "este stabilit" de destin! Mai bine sa traim cu gandul la prezent si sa lasam ca viitorul nostru sa devina prezent atunci cand trebuie sa devina, la vremea lui!
Si o sustin pe LifeInABeautifulLightNuStieNiciEasauElceSexAre, intr-adevar - avem nevoie de timp - sa stim cat ce ceasul de exemplu sau in ce perioada a zilei suntem
Faptul ca timpul poate fi comprimat sau dilatat ma face sa cred ca exista. Banuiesc ca stii ca daca calatoresti un an la o viteza apropiata de cea a luminii, cand te intorci ar putea sa treaca o mie de ani pe Pamant, deci cand te-ai intoarce, ai vedea Pamantul in anul 3012. Acelasi lucru se poate intampla in preajma unor campuri gravitationale puternice.
Intrebarea mea e: cum se poate comprima sau dilata ceva inexistent?
Domnule,nu pot decit spera ca omenirea va fi capabila sa infringa diferentele de gindire si sa-si intinda mina intr-ajutor, indiferenta care parte s-ar afla la ananghie, indiferent care parte ar putea oferi ajutorul si cu toata intelegerea posibila, fara pic de orgoliul si cu singura constientizare ca n-a facut decit ceea ce a SIMTIT.
Pai nu intelegi, chiar ar trece un an pentru tine. Efectul relativist al dilatarii timpului a fost observat de nenumarate ori, e folosit pentru GPS, a fost observat de ceasuri atomice, daca duci un ceas atomic pe statia orbitala, va merge diferit față de cel de pe Pământ, diferenta e foarte mica, dar exista si e in conformitate cu teoria relativitatii. A fost observat acelasi lucru cu atomi radioactivi care calatoresc la viteze mari, perioada de injumatatire se lungeste, iarasi dupa teoria relativitatii. Deci, daca atomii functioneaza dupa relativitate, de ce nu ar functiona corpul nostru la fel? Mai mult, fizica prezice ca ar avea acest efect asupra omului o calatorie la viteze relativiste.
Nu, bre, esti culmea, cum sa fie timpul materie?
Nu mi-ai raspuns la intrebare, daca nu exista timp, de ce se dilata si comprima timpul datorita vitezei si gravitatiei?
Apropo de chestiile astea, e un episod din through the wormhole care se cheama "does time really exist", uite un link, eu nu l-am vazut, il voi vedea imediat.
http://www.youtube.com/watch?v=q2Gy2xwD5LI
L-am vazut sunt uni fizicieni care spun ca timpul e doar o iluzie http://www.evz.ro/......rii/1.html
Percepem gresit timpul.
Timpul este un sistem de referinta, un "etalon".
Cum sustine si inferno, nimeni nu stie exact ce este timpul.
Clar este ca "timpul" exista.
Uramareste documentarul lui Hawking,
Inauntrul Universului.
Into The Universe with Stephen Hawking time travel.
Am sa incerc sa reproduc in scris ceea ce am mai "discutat" despre timp pe un alt site.
Intro:
"VITEZA este cel mai bun prieten, dar si cel mai mare dusman al TIMPULUI."
Datorita vitezei de deplasare sau dezvoltare se poate determina o anumita perioada de (TIMP care a devenit si una dintre unitatile de masura).
Daca pleci din punctul "A" spre punctul "B" care consta in distanta de 40 de Km.
1. Si pornesti din punctul "A", il parcurgi pe jos, corpul tau arde calorii, musculatura se dezvolta, ochii surprind mai multe elemente din mediul inconjurator, auzul desluseste mai multe sunete. Deci percepi multe informatii iar corpul trece prin anumite transformari, carora le poti spune "EVOLUTIE".
2. DAR! Daca pornesti din acelasi punct "A", cu o masina care parcurge acea distanta "A" plus "B" egal cu 40 Km, iar media de viteza a masinii este de 100 Km/h, corpul tau nu capteaza aceleasi informatii in forma normala ci distorsionate, corpul tau nu mai are parte de de aceleasi transformari ample datorita efortului fizic pe care l-ai depus mergand pe jos.
Si de aici am conceput doua teorii:
1.VITEZA de deplasare a unei fiinte vi din punctul "A" in punctul "B", in parametri normali, neajutata de alte instrumente de deplasare (animala sau mecanica), in TIMP REAL si natural, duce la o evolutie AMPLA, pe o durata mai indelungata de TIMP.
2. Daca fiinta foloseste o viteza mai mare decat a lui (animala sau mecanica, evolutia sa este difuza, incetineste fata de parametri normali pe acea distanta din punctul "A" spre punctul "B".
Evolutia pentru a avea efectul cat mai amplu are nevoie de TIMPI REALI si VITEZA PROPRIE, in parametrii normali.
Daca nu ar exista TIMP si VITEZA, nu ar exista nici EVOLUTIE. Totul ar ramane intr-o stare de STAGNARE, sau tot ce stim nu ar fi existat.
Agitatia atomilor o vedem sub forma iluziei caladurii. din miscare rezulta timp, asa simtim noi lucrurile. Multumeste-te cu atat pentru acum.
Daca tot pui intrebarea ca "exista timpul", puneti intrebarea. Tu existi? Sau esti doar o halucinatie a creierului?
Asta e cam fictiune fi serios logic ca existam