| sabin89 a întrebat:

Zilele trecute, vecinul meu Luchian își sărbătorea ziua de naștere și a invitat mai mulți foști colegi de liceu (între care și eu). Între altele, nevastă-sa a pus pe masă două platouri - unul cu bomboane fondante, celălalt cu fursecuri. Numărul bomboanelor era de trei ori mai mare decât cel al fursecurilor. Ea a pus în farfuria sărbătoritului, ca și a fiecărui oaspete, câte 3 fursecuri și 8 bomboane, după care au mai rămas 20 de fursecuri și 75 de bomboane.
Puteți spune câți oaspeți au fost la ziua lui Luchian? happy
P.s. Postez aici pentru că, după cum se vede, implică și puțină matematică.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Ce explicatii doresti la un sistem de gr. I?
Da, e putin altfel decat problemele asemanatoare pe care le faceam prin clasa a V-a (cred ca a V-a), si aici ma refer la restul ramas, sau/si la persoana care se exclude, dar in nici un caz nu e grea.

https://imgur.com/7pH4Ybq

8 răspunsuri:
| EliLeli a răspuns:

Eu dau la schimb fursecuri pentru bomboane.

| NLS a răspuns:

54

EDIT: scuze, 14 (am uitat de o paranteza)

| carevaescu a răspuns:

13 sau 14, pentru ca nu e clar daca nevasta si a pus si ea o farfurie

Răspuns utilizator avertizat
| MynameisYou15 a răspuns:

Asta e tema ta la mate, c8ile? laughing

| sabin89 explică:

Credeți că eu chiar atât voiam să primesc, un răspuns doar cu un număr? Fără nicio explicație? Și nu, nevastă-sa nu și-a pus în farfurie. Dacă ar fi fost așa, ar fi fost menționat în enunț.

| sabin89 explică (pentru NLS):

Corect. Ce zici și de o rezolvare mai puțin ortodoxă?
Dacă în fiecare farfurie s-ar fi pus bomboane și fursecuri în aceeași proporție în care se aflau pe cele două platouri (adică 1 la 3), în fiecare farfurie ar fi fost 3 fursecuri și 9 bomboane și ar fi rămas 20 de fursecuri și 60 de bomboane. Dar, punând câte 8 bomboane, au rămas 75. Diferența de 15 (75 - 60) ne dă numărul farfuriilor. Scăzând acum farfuria sărbătoritului, rezultă că au fost 14 oaspeți.

| NLS a răspuns (pentru sabin89):

Smart happy
inceputul l-am avut si eu in gand, dar nu am dus ideea astfel la capat,
(am observat ca daca ar fi fost 3 si 9 ar fi fost mai simplu, dat fiind ca se cunostea deja raportul 1:3, dar nu m-am gandit sa merg mai departe si sa scad, pentru a afla diferenta )