| 44TheSinner44 a întrebat:

1) Ce gadget e mai periculos? (aici ma refer la radiatiile pe care le emite)

Telefonul sau calculatorul?



2) Ar fi rau daca as dormi, avand calculatorul in camera?

19 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Telefonul clar, el emite radiatii mai multe cand esti conectat la internet si cand si il folosesti in acelasi timp pentru vorbit.

Nu vad de ce ar fi o problema sa dormi cu PC-ul in camera daca acesta este inchis /stins.

| Ineys a răspuns:

De cand ma stiu am dormit cu PC-ul in camera. Am 3 laptopuri, un desktop, smartphone, tableta, si ce sa vezi, nu am nici o problema de sanatate. Nu te afecteaza cu nimic. MAI ales daca sunt oprite. Radiatii emite telefonul, dar o cantitate infima care nu-ti dauneaza. Sunt oameni care lucreaza in birouri cu 50 de calculatoare 50 de telefoane, etc si nu au nici o problema. Nu stiu cine v-a spalat pe creier ca astea sunt uneltele diavolului dar nu e chiar asa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Telefonul deoarece sta in permanenta pornit, face schimb de status cu stalpurile telefonice, satelitii etc. pe cand calculatorul, o data oprit, atat mai ticaie ceasul pe un circuit de cuart si mai sta o particica din procesor si SSD active, procesorul cu Intel ME sa verifice daca exista pornire de la distanta prin pachete magice (daca l-ai configurat) sau sa faca diferite lucruri de i le-ai dat, SSD-ul sa scrie din cache pe celule ce n-a apucat inainte sa opresti PC-ul. Practic, nimic wireless. Dar, daca in aceeasi priza cu calculatorul exista si un router, acel router emite unde radio si e foarte putin periculos (e obositor pentru creier deoarece undele uneori coincid si genereaza fie vise ciudat, fie te trezesti capiu dimineata si nu stii pe ce planeta esti).

| PainTech a răspuns:

Sunt mai multe șanse să mori in timp ce pui întrebarea pe TPU decât să mori de la radiațiile cauzate de telefon/PC.

Teoretic telefonul ar cauza mai multe radiații, e wireless.

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai vreun studiu concret care sa lege activitatea creierului de unde wireless?

| sierra1 a răspuns:

La unu: e la modă să se blameze aparatura bazată pe tehnologie 5G

la doi: nu

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

Poti sa zici "Wi-Fi is an important threat to human health", dar e destul de ambiguu.
Orice lucru existent care te poate ajuta are si efecte negative. Trebuie pastrat un echilibru intre cat de utila e chestia respectiva si cat de mult te afecteaza negativ. Pericolele trebuie pastrate relativ la efectele pozitive.

Studiul are scopul de a atrage atentia asupra unor pericole, ceea ce e foarte bine. Nu se specifica insa cat de periculoase sunt aceste lucruri si unde e punctul in care tehnologiile de acest tip iti fac mai mult rau decat bine.

Daca lejeritatile aduse de wifi sunt foarte mari iar pericolele sunt neinsemnate atunci are sens sa excludem pericolele aproape complet.

Nimeni nu merge pe jos de la Bucuresti pana la Paris pentru ca statul pe scaun afecteaza coloana si e mai sanatos sa mergi pe jos. Mergi cu masina pentru ca ajungi mult mai repede, ai mai mult confort si te poate feri de alte pericole. Nu mai iei in calcul dezavantajul.
Multi agricultori folosesc substante la recolta, mai ales daca exista un deficit de culturi. Sunt periculoase atat pentru ei cat si pentru cei ce consuma? Cu siguranta. De ce o fac atunci? Pentru ca beneficiile depasesc mult costul. Despre asta este vorba.
Intelegi ce zic?

Merita sa ne ferim de astfel de radiatii pentru ca au cateva efecte negative (greu de cuantificat, care nu au impact relativ mic), in ciuda tuturor lucrurilor care le ofera ( comoditate, comunicare rapida, informare, divertisment, optimizare, etc. )? Despre asta e vorba.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru PainTech):

Scuze dar am citit doar primul paragraf din ce ai scris, dar specifica WiFi si alte expuneri la EMF (campuri magnetice si electromagnetice) si nimeni nu a spus sa-l elimini complet, ci doar sa limitezi expunerea. Adica daca noaptea nu-l folosesti scoate-l naiba din priza, sa nu mai zic ca daca cine stie ce teapa ai dat pe metin iti pot hackui astia PC-ul de indata ce-l pornesti dimineata ca raman pachetele in cache-ul routerului in caz ca-s puse request-urile sa nu expire.

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

Scuze, dar am citit doar primul cuvant, in rest nu ma intereseaza, dar totusi o sa dau reply.

"Adica daca noaptea nu-l folosesti scoate-l naiba din priza"
Cine spune ca nu il folosesti si noaptea? Unele dispozitive precum Smart TV, Telefoane sau chiar routere isi fac actualizarile, unele aplicatii trimit si primesc date pentru a imbunatati experienta. Schimburile respecitve sunt necesare ca totul sa fie fluid in timpul zilei. Totul are nevoie de mentenanta.

Dupa cum am zis in raspunsul pe care nu ai avut chef sa il citesti, trebuie pastrat un echilibru intre cat de utila e chestia respectiva si cat de mult te afecteaza negativ. Pericolele trebuie pastrate relativ la efectele pozitive si dupa parerea mea nu se merit sa il opresti noaptea.

"sa nu mai zic ca daca cine stie ce teapa ai dat pe metin iti pot hackui astia PC-ul de indata ce-l pornesti dimineata ca raman pachetele in cache-ul routerului"
Cred ca ai gasit cel mai pueril si irelevant exemplu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru PainTech):

Acele actualizari se fac in cateva secunde si totul e fluid oricum. Routerele, nici nu stii cand s-au actualizat, deoarece intai descarca pe fundal noul firmware, iar flash-ul este foarte rapid. Am zis eu ca nu trebuie pastrat echilibru? "Ai cuie batute-n in craniu sau chiar nu te duce capu' sa citesti?" (referinta la ceva ce n-ai voie sa stii deoarece e scris intr-o carte din literatura romaneasca si nu stii sa citesti un articol de ~10 pagini dar o carte)

| Eugen80 a răspuns:

Telefonul clar.
Calculatorul nu prea are radiatii, mai ales daca folosesti cablul la net is nu WIFI-ul.

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

"Acele actualizari se fac in cateva secunde si totul e fluid oricum."
Am dat doar un exemplu, sunt destule servicii care ruleaza pe timpul noptii. De exemplu eu am un DVR (camere de supraveghere) care trimite inregistrarile pe un server la distanta. Daca scot routerul din priza noaptea (cand am nevoie mai ales de securitate) mai functioneaza acea sincronizare? Sau poate ca am computere sau servere care trebuie sa fie active 24/24 ori imprimante care trebuie sa fie active si noaptea pentru operare de la distanta. Routerul nu functioneaza degeaba in timpul noptii, mai ales intr-o lume plina de dispozitive IoT.

"nu stii sa citesti un articol de ~10 pagini"
Arata-mi unde, in articolul respectiv se pune o balanta intre beneficii si efectele negative.

Puteai sa imi dai atatea motive pentru care e o idee buna sa opresti routerul pe timpul noptii ( consum de curent electric, protectie in cazul cresterilor bruste de tensiune, etc. ), dar tu imi dai exemplu EMR-ul (al carui impact e greu de masurat precis) si hackerii care te ataca ca i-ai fraierit pe Metin.

"Ai cuie batute-n in craniu sau chiar nu te duce capu' sa citesti?"
Destul de ironic, tinand cont ca zici ca ai citit doar prima fraza din unul din raspunsurile anterioare...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru PainTech):

Le poti conecta si la LAN si nu mai da exemple cu ce faci tu ca rareori cineva se bazeaza direct pe distanta si rar folosesc oamenii obisnuiti asa ceva. Cel ce a intrebat nu a vorbit de asa ceva. Chiar nu poti fi on-topic la nimic?! Am zis eu ca nu se bazeaza pe balans? Omule, ai fumat ceva? Si consumul nu e mare si rareori pateste un router ceva de la o fluctuatie, aproape toate routerele au un adaptor de-l bagi in priza si se arde ala in cazuri rare dar oricum are toleranta si e maxim 5 lei. Nu stau de obicei sa-ti citesc mizeriile deoarece am vazut sute ca tine de nu au habar sa stea on-topic si delireaza in mod constant cate ceva nou ca sa mentina un lant de reply-uri off-topic. Hai ca pe TPU mai zici, dar sa te vad la locul de munca cum te lasa seful tau sa delirezi cu orele, sau cum te suporta cineva in viata reala asa cum faci online. Sau aici prinzi curaj deoarece nu-ti stie nimeni datele reale?

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

Off. M-ai convins.

| llllraullll a răspuns:

Nu gadgeturile sunt periculoase, ele doar recepteaza frecventele, radiatiile. Routerele sunt cele care emit radiatii, acum avem 5G, arma militara care sta la cativa metrii de noi. Dar degeaba, nu putem face nimic, in cateva saptamani o sa fie peste tot si asta o sa fie o adevarata problema la care noi o sa stam ca prostii si nu vom face nimic

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru llllraullll):

Sa vezi ce o sa ne spioneze audio video in timp real la calitate 4K cand il scoate pe-ala. De ce? Pentru ca vor putea!

| floreadan a răspuns:

Telefonul, dar cantitatea de radiatii este foarte mica, deci nu te va afecta.

| RAY a răspuns:

Radiati emite si campul electromagnetic care e peste tot in jurul nostru ce sa spunem de cuptoare cu microunde, parerea mea e cam paranoia, o alimentatie sanatoasa, sport zilnic te protejeaza, sa nu dormi cu telefonul sub perna de exemplu iar pc ul il inchizi seara