| GabiDumitrescu a întrebat:

Ai la dispozitie maxim 2000 EUR, poate chiar 2300. Ce camera mirrorless si accesorii iti iei pentru uz semi-profesional (fara fotografie de eveniment, dar poze in natura, inclusiv macro si (cit mai) distant zoom, si fotografie de produs, eventual si ceva portrete pe unde se prinde)?

10 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Pentru body alegerea e simpla:
bugetul e mic, dar cand vrei lucruri mai profi, conteaza sa fie un FF.

Asadar:
5D Mark III (doar daca gasesti in stare buna) (stiu ca nu e mirrorless, dar ar trebui sa pui in balanta rezultatul, nu tehnologia ),
Sony A7 II
sau Canon EOS RP.

si pentru sticla, as lua 2 obiective: primul un 17sau18 - 55 e suficient cu f/3.5-5.6
e ok pentru natura si orice wide sau ultra wide

iar pentru portrete si zoom, un 70-200, tot cu f/3.5-5.6 pentru ca in bugetul acesta nu poti face poze de noapte sau la apus

Daca mai raman bani pentru o tremuratura de trepied, niste filtre ND, si un softbox pentru portrete (noroc ca sunt si modele ieftine aici) - sa fie primit,
dar sub nici o forma nu are rost sa te gandesti la blitz mai profi in acest buget, ca nu intra.
Abia daca scoti de un card SD de 256GB.

PS: intervalul de la 55 la 70 oricum e useless din punctul meu de vedere, portretele reusite incep peste 70mm.

Pentru "macro" poti improviza, folosind deschiderile la maxim (55 si 200), de preferat (sau mai bine spus : obligatoriu) cu trepied.

| GabiDumitrescu explică (pentru NLS):

Am in vedere achizitia initiala si a unui trepied.

Bula
| Bula a răspuns:

Un aparat foto Canon (sau Sony), cu 2 obiective: cel standard (pentru uz curent) si unul de 200+ mm (ca teleobiectiv, pentru distanta).
Pentru fotografiere macro: inele.
Accesorii necesare: port-geanta (pentru aparat si obiective, inele), baterie de rezerva, incarcator, card de memorie rezerve. cablu de date, trepied cu picioare telescopice si suport de prindere cu strangere (tip menghina) pe diferite suporturi (creanga, scandura, etc.).

| NLS a răspuns (pentru NLS):

***daca nu planuiesti sa faci portrete in regim de studio, o baterie externa de 15.000-20.000 mAh e mult mai folositoare decat un softbox.

Răspuns utilizator avertizat
| GabiDumitrescu explică (pentru KronstadtRevival):

Fa un efort si zi ce ai, in baza caror criterii ai ales. Hai, ca te stiu utilizator ok pe aici, nu e nevoie de waterboarding ca sa imi raspunzi la intrebare cum as dori.winking

Aha, ok, bine de stiut. Parca m-as arunca la A7 III. Din pacate vad ca in america sunt niste procese deja cum ca ar pica shutteru' intre 10.000 si 50.000 de declansari cam des, dupa perioada de garantie, asta in conditiile in care e garantat la 200.000...

Asa ma gindeam si eu. Cica Canon EOS R6 ar fi binisor peste. Si din spusele unui prieten profi, si din ce am vazut review-uri pe net. Dar si ca buget cam sare din al meu...