| mynameisnotsupposedtobehere a întrebat:

Ajutor urgent vă rog! Mi-am cumpărat acum o oră un nou laptop HP și când il aprind îmi arata ceva de Boot și "bad command or filename", ce ar trebui să fac?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Sa instalezi Windows-ul.
Dar pentru asta ai nevoie de un stick bootabil cu kitul de Windows (recomand deocamdată Windows 10, nu 11), pe care îl poți crea tu doar dacă ai alt laptop sau PC functional, conectat la internet. Si de preferință fără 1000 de viruși în el.

Altfel, trebuie sa apelezi la un vecin, prieten, coleg, verisor, pentru a crea acel stick.

Dacă ai nevoie de lămuriri suplimentare despre cum trebuie făcut stick-ul (ar fi de preferat cu Rufus, nu scris direct pe stick din MediaCreationTool), scrie-mi pe privat sau aici.

6 răspunsuri:
| helpforyou a răspuns:

Este fara sistem de operare windows. Deci trebuie sa faci tu instalarea.

| mynameisnotsupposedtobehere explică (pentru NLS):

Mulțumesc pentru sfat! Am fost la un magazin Altex și acolo mi s-a oferit ajutorul, persoana de acolo mi-a instalat Windows-ul, dar încă trebuie să instalez driverele. Dacă aș conecta laptop-ul la router printr-un cablu Ethernet și adaptator USB, s-ar conecta la internet și as putea să descarc driverele de pe 3DP CHIP sau 3DP NET? S-ar instala ușor?

| NLS a răspuns (pentru mynameisnotsupposedtobehere):

Daca ai Windows 10 sau 11, da, se va conecta automat la internet, si nu mai ai nevoie de nici un driver (pentru Ethernet).
Insa totusi, tu spui de un adaptor USB, ceea ce ma duce la gandul ca nu ai mufa pentru Ethernet (RJ45), si laptopul a venit cu un cablu adaptor USB-RJ45.
Pentru asta trebuie sa ai USB-urile instalate (driverele pentru USB).
Poti incerca oricum.
Conecteaza cablul de care spui, apoi mergi direct in Settings- Update and Security, si apasa pe Search for Updates, sa gaseasca el ce trebuie (driverele generice pentru USB, nici nu ai nevoie deocamdata de altele, Windows 10 si 11 stau mult mai bine cu baza de drivere decat a stat Windows 7).

Vei avea nevoie doar de driver pentru Wi-Fi, daca doresti internet fara cablu.
Si de driver pentru placa video si chipset.

Driverul pentru video il gasesti pe pagina nVidia/sau AMD/sau Intel, depinde ce placa video ai.

Iar driverul pentru chipset (e vorba despre chipsetul placii de baza) e optional, dar e foarte recomandat sa il instalezi.
Il gasesti DOAR pe pagina laptopului.

Trebuie sa scrii modelul complet al laptopului pe Google, si vei gasi pe pagina producatorului acestuia o pagina unde e prezentat laptopul in detaliu, si o sa gasesti un TAB numit Support de regula, unde mai departe o sa gasesti toate driverele necesare.
(driverele pentru video nu se instaleaza totusi de acolo, ci de unde spuneam mai sus).

Daca nu te descurci, incearca sa scrii aici modelul complet al laptopului si iti caut eu pagina.

NU se instaleaza driverele din alte parti, cat timp le gasesti pe pagina laptopului,
sau cu programe de genul Driver Magician, Driver Genius, etc
Acestea nu contin de cele mai multe ori ultimele actualizari, sau contin update-uri venite de la producatorul componentei, dar care NU au fost testate de producatorul laptopului, si poti avea surprize neplacute.
Peste cateva saptamani obtii un ecran albastru, si nu vei sti de la ce poate fi.

PE langa driverele de Wi-Fi si Chipset, mai gasesti acolo unde spuneam si alte update-uri importante: pentru sunet (sunetul e instalat de Windows 10, dar ce gasesti pe pagina laptopului e de obicei mai bun), pentru cititorul de carduri, daca e cazul, pentru USB si SATA.

Daca ai nevoie de ajutor, spune-mi, si te ajut sa instalezi doar ce trebuie.

Singurul cablu pe care l-am primit este cel pentru încărcare, iar laptop-ul are 2 intrări USB și una USB-C. Am un cablu de rețea însă ambele capete au aceeași mufă și din acest motiv întrebam dacă aș fi putut să adaug acestui cablu un adaptator prin care să-l pot conecta la portul USB de la laptop astfel încât să se creeze conexiunea Wi-Fi. După ce domnul de la Altex mi-a instalat Windows-ul, mi-a aratat că în laptop am vreo 4-5 foldere, numite: "Program File", "Program file (×86)", "User" și "Windows", din câte îmi amintesc.

| NLS a răspuns (pentru mynameisnotsupposedtobehere):

Da, se poate adauga un adaptor.
Insa prin el nu o sa accesezi Wi-Fi-ul,
ci internetul cu fir, Ethernet.

https://www.pcgarage.ro/adaptoare/filtre/general-conector-2-1x-rj-45/

Recomand Verbatim, TP-Link sau Lenovo. La nevoie merg insa si cele 2 mai ieftine.
Atentie, s-ar putea sa fie nevoie sa cumperi si alt cablu, daca cel primit nu e suficient de lung sa ajunga de la modem la laptop.
Daca e asa, verifica sa fie minim un cablu CAT 6.

https://www.pcgarage.ro/......ungime-10/

Pentru Wi-Fi nu ai nevoie de absolut nici un cablu in laptop, trebuie doar sa instalezi driverul pentru Wi-Fi.

Poti incerca sa vezi daca nu cumva e gata instalat de catre Windows.
Trebuie doar sa introduci parola ce se afla pe spatele modemului (e cunoscut de majoritatea drept router, dar e de fapt modem+router).

Daca nu e instalat, il poti descarca prin telefon.
Trebuie doar sa intri pe pagina oficiala a respectivului model de laptop, cum ziceam.

Ok, mulțumesc!