| bogdan324 a întrebat:

Am facut overclock la un i7 5820k cu placa de baza gigabyte x99m la 4ghz cu 1. 120v,dupa parerea mea un overclock lejer,cu temperaturile n-am treaba, maxim 65 de grade, in gaming fiind undeva la 57.Problema este ca uneori bios-ul devine instabil si se tot schimba tab-urile automat.A mai avut cineva problema asta? sau stiti vreo solutie? Daca e nevoie pot sa scot oc-ul dar totusi merge perfect pana acum la setarile de mai sus, sursa este un corsair hx750i.

10 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai încercat să scoți tastatura după ce intri în BIOS? Poate o fi ceva cu placa de bază dacă nu e test...

| bogdan324 explică (pentru anonim_4396):

Momentan nu mai face asa, intre timp am dat si voltajul la 1. 115v, pana acum e ok, astept sa vad cum e treaba

Bula
| Bula a răspuns:

Cu OC nu rezolvi marire palpabila de viteza, dar risti sa faci componente "la gratar" (chiar daca procesorul nu se incalzeste peste 90 grade).

| Evolution a răspuns:

Cum adica bios-ul devine instabil? taburile din bios se schimba automat sau la ce taburi de referi?
Overclock-ul nu are treaba cu asta, daca e pus prost overclock-ul mai ales la placile astea noi, au sistem de protectie si se inchide, unele se reseteaza singure.
Verifica pe internet la placa ta de baza daca au mai avut si altii problema asta, verifica daca ai ultimile update-uri la zi.
Daca te pricepi la electronica, verifica placa de baza daca este ok. E posibil sa fie un condensator umflat sau alte chestii de genul.
Eu am facut un overclock la prima mea placa de baza pana a bubuit la modul cel mai serios, am schimbat procesorul ars si a mers ca in prima zi, deci iti spun eu ca nu are treaba overclock-ul cu memoria flash a bios-ului.
Mai e si o varianta sa fie un virus ceva (dar e practic imposibil).
Incearca ce ti-am zis mai sus, totusi daca nu ai nevoie de overclock, nu mai folosi aiurea. Chiar nu are rost.
Overclock-ul se folosesc de pasionati pentru a depasi limitele impuse de fabrica, dar pentru asta au coolere pe apa si alte trasnai. E misto asa sa te joci, dar daca chiar nu ai nevoie (mai ales ca ai un procesor destul de scump), nu te mai risca!

| bogdan324 explică (pentru Evolution):

Da,se schimbau automat ca focurile de mitraliera, acum am scos oc-ul fiindca iar a dat crash dupa vreo 3 ore de utilizare.
Nu stiu cum am reusit dar mereu am intamplari ca asta din care invat dupa:
Am scazut incet de la 1.2v la 1.10v din 10 in 10 milivolti si m-am trezit ca nu a vrut sa imi intre nici macar in bios, ramanea sigla de la gigabyte pe ecran si cand apasam sa intru in bios nu vroia, nu puteam apasa niciun buton, asa ca, virgula, ca un cioban ce sunt am inchis din buton pc-ul, am scos cablul de alimentare de la sursa si am scos bateria cmos si am bagat-o iar, dupa si-a revenit la setarile initiale.
Totusi ma mira ca face asa chiar si la un amarat de oc de 4ghz, am vazut ca in medie oamenii au 4. 2ghz iar pentru cei care au castigat loteria aia a silicoanelor au si peste 4. 6ghz.
Am umblat doar la multiplicator, frecventa de baza pe care am pus-o manual pe 100mhz chiar daca asa era si auto si voltajul procesorului care pana si la 1.2v face figuri la 4ghz.
Randez videoclipuri si fac unele proiecte in 3ds max.plus multitasking in programe gen photoshop si after effects, voiam sa scot toata puterea din procesor, nu stiu daca asta e de la placa de baza sau procesor, poate nu am avut destul noroc cu silicoanele cat sa fac si un overclock dar totusi ma gandesc sa nu fie si placa de baza.

| alexboss2020 a răspuns:

Daca ai probleme scoate overclock-ul ai deja un chip destul de vechi si poate de aceea ai probleme!

| bogdan324 explică (pentru alexboss2020):

Procesorul a fost cumparat acum 2 ani nou,nu cred ca e atat de vechi, in plus sterge pe jos cu multe procesoare din seria skylake/kabylake cand vine vorba de multitasking si randari, chiar si stock, iar in gaming sunt aproape identice.
Oricum am scos overclock-ul, nu vad ca se impaca prea bine cu placa de baza din ce vad.

| alexboss2020 a răspuns (pentru bogdan324):

Are aproape 4 ani de cand a fost lansat dar ai mare dreptate! Oircum pacat ca nu prea se impaca prea bine placa de baza cu overclock-ul, momentan ramai la performanta stock care nici ea nu este una foarte rea! In ce programe editezi?

| danutzu96 a răspuns:

Cand faci overclock trebuie facut test de stabilitate (il tii un timp in full load si monitorizezi toti parametrii). Treaba e ca nu numai temperatura trebuie luata in calcul ci si tensiunle la care sunt supusi tranzistorii MOS-FET si condensatorii placii de baza. Unele placi suporta din fabrica overclock.

| bogdan324 explică (pentru danutzu96):

Degeaba,pentru mine testele alea sunt 0, l-am lasat 8 ore in prime95, 100% stabil,cand intru intr-un joc,spre exemplu cs go SAU daca randez un videoclip in Sony vegas,bum, crash.
Problema e ca programele astea de stress-test testeaza doar anumite instructiuni, nu pe toate.
Oricum am luat decizia si il las stock, pe moment e frumos, merge mai rapid dar nu este deloc stabil.