Zgomotul a provenit cel mai probabil de la niste bile de rulment ce s-au spart, sau au iesit din cochilia lor.
Sau de la carbunii motorului, (daca e cu carbuni si nu cu perii/lamele), probabil datorita uzirii s-au fărâmițat.
Dar daca ai simtit un miros puternic de lac ars, e o probabilitate de 98% ca motorul sa aiba nevoie de rebobinare.
(doar ca info, operatiile de rebobinare se fac in Ungaria, cu masini dedicate, in Romania se facea mai demult manual, dura mult mai mult, costa mai mult, dar iesea treaba trainica. La rebobinarea pe masina, dupa vreo 2 ani te poti astepta sa se arda din nou).
Ar merita insa reparat, avand in vedere ca actualele modele nu trag la fel de bine.
Oricine sustine ca cele noi au putere de curatare mai mare, habar n-are ce vorbeste.
Deci crezi că merită să încerc să-l repar?
Nu aș vrea totuși să cumpăr un altul, mai ales că, așa cum ai zis și tu, modelele noi au o putere mai mică de aspirație.
Apropo, și de aici derivă o întrebare:
De ce la modelele noi, în loc că viteza de aspirație să crească, aceasta a scăzut?
Adică am văzut modele cu cât mai puțini W, de la 700 la 500.
Nu e o legătură directă între puterea motorului și cea de aspirare. Plus că în ziua de azi se pune preț și pe eficiența energetică.
Puterea MOTORULUI a scazut, din cauza reglementarilor UE cu privire la consumul de electricitate si poluare.
Asta s-a intamplat in 2 valuri: intai a fost interzisa producerea de modele peste 1600W, dar nu mai retin anul.
Apoi, in 2017, limita de putere permisa pentru motoarele aspiratoarelor a fost coborata la 800 sau 900W.
Nici nu stiu sigur cu exactitate cat e, caci eu unul, peste 750W nu am vazut nimic prin magazinele din Germania, iar pe net nu m-am uitat.
Insa si sa fie 900W, nu au nici pe departe aceeasi putere DE ASPIRARE, precum cele vechi de 2000W, desi se spune ca le-a crescut randamentul.
In plus, modelele noi folosesc tot felul de perii si mecanisme complicate de rotire si de strangere a scamelor, care cresc mult pretul produselor.
Si le fac mai predispuse la defectare.
#&/% UE!
Si la anul in martie, schema se va repeta cu televizoarele.
Deci TV-uri 8K nu o sa se mai produca, dar bine ca avem trotinete pe baterii.
...
Completare: TV uri moderne cu rezolutii mai mari, HDR, si toate cele, se vor produce in continuare, dar niciunul care nu va respecta limita foarte joasa de consum, de pe vremea celor FullHD, nu va vedea rafturile magazinelor din Europa.
Practic, tot ce vezi acum expus in magazine, se va injumatati din luna aprilie anul viitor.
Noi va trebui sa ne multumim cu ziare, reviste, si TV cu tehnologie de 15 ani.
Ca asa cred capetele seci din fruntea UE ca vom trece peste criza energetica ce bate la usa.
Că o glumă: vezi partea bună a lucrurilor, presa scrisă va învia din nou.