Incepe sa faci poze doar in manual. Ti am scris un mic ghid care ar trebuie sa fie de ajuns pentru a Intelege cum functioneaza si sa incepi sa faci poze.
Sper ca am explicat totul ok
Mai mult ISO = mai multa lumina dar si mai mult noise adica purici aia din poze ( ex. 6400 ISO in bezna )
Mai putin ISO = mai putina lumina dar si mai putin noise ( ex. 200 ISO cand e lumina si soare afara )
Aperture sau diafragma = cand e mai mic ai mai multa lumina si adancimea campului mai mica ( ex. f/2.8 )
Cand e mai mare = cand e mai mare atunci ai mai putina lumina si adancimea campului mai mare ( ex. f/22 )
Aperture ( o sa il vezi ca si " F " - efectul de adancime al campului.
Adica cat din poza e clar si cat e blurat.
Pentru portrete vrei f ul cat mai mic ca sa ai fundal ul blurat si pentru landscape uri sa zicem ca faci poze la un peisaj atunci vrei f ul mai mare un pic.
Shutter speed ( viteza de declansare ) la mine e marcat cu ss = cand e mai mic ai mai multa lumina dar si mai mult motion blur si atunci cand e mai mare ai mai putina lumina dar si mai putin motion blur
Motion blur e blur ul ( umbra ) dintr o poza cand ceva se misca in poza.
Adica daca faci poza la ceva in miscare vrei sa ai shutter speed ul cat mai mare ca subiectul sa fie clar si sa stea pe loc.
Daca faci poze cu shutter speed prea mic poate sa fie poza miscata doar din cauza ca iti tremura mana sau subiectul se misca cativa centimetrii ( ex. 1/8 sau ss 8 )
Daca ai ceva care se misca repede vrei sa ajungi chiar si la 250-500 shutter speed.
Dar intre 50-100 ar trebuie sa fie ok daca faci poze normale
E important sa te joci cu setarile si sa iti dai seama cum sa faci sa iasa cel mai bine poza.
Nu sunt nici eu ceva expert dar mai schimb setarile si incerc sa vad daca iese mai bine in alta combinatie.
Daca vrei mai multa lumina in poza e bine sa incepi cu aperture si dupa shutter speed. Dar ca si ultima masura cresti si ISO.
Dar nu vrei sa te duci foarte sus adica 1600-3200 ISO e deja mult. La 6400 probabil o sa ai ceva purici ( noise )
Si iti recomand un obiectiv cu f ul cat mai mic pentru a face poze noaptea sau portrete cu blur mai frumos.
Sper ca te am ajutat.
Bafta!
Https://youtu.be/eyls0AukIOk
https://youtu.be/kXDnJ-PBeDc
https://youtu.be/zPhBEr44eUc
Poate te ajuta!
Iti răspund mai pe larg mai târziu, dar pentru un răspuns, ar ajuta mult sa știm ce obiectiv ai.
Acel număr (sau acele numere) de după f/...
Sunt foarte importante pentru fotografie de calitate, reprezinta deschiderea maxima a diafragmei (adica apertura).
Si distanta focala (un număr sau un grup de 2 numere, însoțit de termenul mm).
Gasesti multe tutoriale pe internet :
https://www.youtube.com/results?search_query=nikon+d3000+romana
https://www.youtube.com/results?search_query=nikon+d3000+settings
Cu un obiectiv cu o plaja atât de larga (de la 18 la 270mm) nu ai cum sa faci poze de calitate, mai ales în condiții de lumina scăzută.
Si eu am obiectiv cu zoom, dar al meu are 2 chestii importante: interval mic (17-55mm) și are apertura f/2.8 atât la 17 cât și la 55mm. (al tău are 3.5 la 18mm și 6.3 în capătul opus, la 270mm (cand deschizi obiectivul la maxim)).
Pentru poze reușite, cand nu ai lumina prea multa, nu deschide niciodată obiectivul, folosește-l doar la 17mm.
Chiar dacă va denatura puțin liniile subiectului, si chiar dacă va trebui sa te apropii mai mult de subiect, măcar va ieși o poza cu detalii decente.
Insa eu as vinde urgent acel obiectiv, caci e groaznic și nu o sa faci nici o brânză cu el.
Cele standard de kit, sunt de obicei 18-55mm, tot f/3.5-6.3 dar au lentilele puțin mai calitative, deoarece nu au o construcție atât de complexa (cu cât trebuie sa mărească mai mult, cu atât e nevoie de mai multe lentile în obiectiv).
Fotografii folosesc obiective fixe (cu distanta focala fixa), adica 50mm f/1. 8, sau 80mm f/1.4...
Cu cât numărul de după f/ e mai mic, obiectivul lasă să treacă mai multa lumina prin el, si sa ajungă la senzor.
Cu f/3.5 poți face poze reușite ziua, daca nu e înnorat afara.
Sau in studio, cu iluminare adecvata.
Ca să îl folosești la 270mm, ai nevoie de foarte mult soare, si sa prinzi subiectul din unghiul potrivit, astfel încât sa nu cada umbra pe el.
Revenind la ce am zis mai sus (sa îl folosești doar la 18mm)... Pentru portrete e cu cântec, deoarece pentru acestea se prefera distantele focale ce încep cu 60-70mm (și pana spre 150 sau 200mm, insa va trebui sa te îndepărtezi mai mult de subiect ca să îl cuprinzi, daca ai distanta focala mare).
Numai ca repet, degeaba ai 270mm, daca ai f6/. 3 la acea deschidere, si daca obiectivul are o mulțime de lentile/construcție complexa.
Exista persoane ce au obiective de genul 70-200mm, acelea sunt altceva, se poate face treaba decenta cu ele
(dar acestea nu sunt bune sa prinzi ditamai castelul sau catedrala de la 10m, cand ai străzi și nu te poți îndepărta de subiect).
Uite niste chestii utile despre fotografie, puse cap la cap de mine.
Nu l-as numi chiar tutorial, dar cu siguranta poti invata ceva de acolo.
Daca nu intelegi ceva, imi poti scrie, si iti explic.
https://mega.nz/file/U750iK5I
Parola:
QvjWYEdnhm4caIzXo6Ndj6TXHLx3zbYrwB9LQyJRR6I
YzuD întreabă: