Pentru configuraţia care ai scris-o mai sus ţi-aş recomanda un XP sau Windows 7, iar să nu ai probleme cu spaţiul pentru partiţia destinată sistemului de operare 40-50 Gb ar trebui să îţi ajungă, iar restul să îţi rămână ca spaţiu de stocare pentru ca apoi să nu lucrezi pe partiţia cu sistemul de operare. De ce? Acuma îl instalezi şi o să ai două partiţii, apoi în cazul în care o să ai nevoie să îl reinstalezi să ai partiţia cea mai mică pentru sistem, iar datele salvate pe cealaltă partiţie să îţi fie protejate de eventualele căderi ale sistemului de operare. Doar na, se mai întâmplă să mai dea şi rateuri.
Însă ce îl priveşte pe unbuntu nu sunt prea familiar cu el, lucrând mai mult pe XP, Windows 7 sau 8. Am lucrat ceva puţin pe el, însă durează până poţi să te familiarizezi cu sistemul, fişierele, extensiile, ş.a.m.d.
Aşadar rămâne la alegerea ta ce vrei să îţi instalezi. Sper că ţi-am fost de ajutor. Apropo pentru ca Windows 7 sau 8 să îţi ruleze optim pe el cerinţa minimă de RAM este de 2 Gb. Spor!
Nu recomand Ubuntu. E o mizerie comercială ce face lumea open source de rușine.Interfața unity îți va face pc-ul lent, la care se adauga și alte drăcovenii din backround, plus phishing-ul de date al Cannonical-ului ce-l face în backround.La fal ce Wingoz-ul.
Vrei Linux? încearcă ca entry level distribuția de la mine de pe site(e bazat pe Ubuntu, dar decomercializat și securizat.Pe ce ai tu ar funcționa perfect versiune cu desktop-ul Xfce ce e bazata pe xubuntu 12.04 dar de comercializat și cu breșele de phishing de date închise, și nu numai.Arucă un ochi la site-ul de la profil la Lupuepenet Linux system.
Cu Ubuntu.
Ai început prost.Nu confunda Ubuntu cu Windows-ul.Nici nu seamănă nici nu funcționează și nici nu-s gândite la fel!
La ubuntu este chestia aia cu partiționare ghidată, adica instalează Ubuntu lângă de exemplu Windows 7.
opțiunea asta va instala ubuntu lânga Windows 7 daca și numai dacă există cel puțin 10 Gb spațiu ne partiționat pe hdd
șterge totul și instalează Ubuntu
Asta e opțiune ce trebuie folosita de către tine.Tu fiind novice nu ai ce căuta sa partiționezi pe linux, așa ca e cel mai ok sa lași managerul să-și faca treaba automat.
Aceasta opțiune va șterge toate datele și sistemele de oeprare de pe hdd și va instala Ubuntu pe Hdd.
Cu partițiile.
Prima dată se creaza partiția de swap
Aceasta partiție este echivalentul page file-ului din Windows, adică memoria virtuală a sistemului.Aceasta memorie virtuală trebuie să fie în cazul tău de 2048 mb, adică cât ram fizic ai în sistem(în cazul tău 2 Gb) și va servii pe post de ram fizic atunci când ramul fizic este plin
Partiția sistem sau rădăcină. Asta se va crea la începulul hdd-ului și va lua tot restul hard disc-ului.
Succes
Mi-am luat windows 8, deoarece nu se mai gaseste windows 7 pe siteul Microsoft.
Eu stiu ca Ubuntu nu seamana cu windowsul si ca sunt complet diferite si mi-am aruncat un ochi la xubuntu. Nu prea imi place cum arata si nu cred ca m-as putea familiariza cu el. Dar iti multumesc. Si eu is mai incepator in ceea ce priveste sistemele de operare si nu inteleg ce e aia Interfața unity, phishing-ul de date al Cannonical-ului, Wingoz-ul, Xfce, breșele de phishing de date închise. iti multumesc
Wingoz-așa alint eu Windows-ul(Win Goz(gunoi)).Pe ce hardware ai nu ai de ales.Nu ai resurse de sistem pentru a rula un sistem Linux performant.Pe linux există 15(dacă nu mă înșel) tipuri de desktop-uri, deoarece Linux NU este egal Ubuntu.Gnu Linux mai exact este un proiect open source internațional condus de Linus Trovas(cel ce a inventat nulceul Linux în 1994, de aici îi și vine numele nucleului.Linux e un nucleu nu un sistem de operare), iar sistemele linux vin multe variante 99% din ele fiind gratuite și se numesc distribuții.Din păcate există și uscături cum sunt Ubuntu și OpenSUSE care au un singur țel; Joj Windows-ul ca avem ceva moca de dat la useri, chestie ce contravione moral siritului open source care se referă că internetul trebuie să fie un mediu liber nu dominat de dorința de putere, prestigiu sau bani, așă cum e în lumea Windows unde totul se învârte în jurul Microsottului și banului.
Ei aceste desktop-uri fiecare din ele sunt diferite și consumă uresursele sistemului în mod diferit, la care se adaugă faptul că până și administrarea lod se face cu aplicații și servere diferite.Îs multe de zis și explicat, dar dacă vrei să înveți Linux te ajut.Eu sunt user de un remix Ubuntu de peste 6 ani.Succes
Lavinia_Cristina_ întreabă: