Overclocking-ul reprezintă procedeul prin care o componentă hardware de calculator este forțată să funcționeze la frecvență mai mare decât cea specificată de producător. Componentele cel mai des overclockate sunt microprocesorul, memoria RAM, placa grafică și cipurile de pe placa de bază. Scopul este de a obține performanțe mai mari, fără ca acest lucru să ducă la instabilitatea sistemului. Acest procedeu poate conduce la economii, nefiind necesară achiziționarea unei componente mai scumpe și mai rapide, reversul fiind posibilitatea de a micșora durata de viață a componentei overclockate sau chiar distrugerea ei.
A postat Miranda si pentru mine. Mai pe romaneste, overclock-ul improvizeaza o noua putere de munca a procesorului, dar il si predispune la serioase teste, mai ales cele de temperatura.
Overclockul poate fi suportat de doua componente : placa video și/sau procesorul.
Overclockul unei placi video este cu mult mai simpla decat overclockul unui procesor care consta si depinde de foarte multi factori, cum ar fi puterea coolerului (de obicei este recomandata folosirea unui cooler cu 2-3 heat-tipeuri pentru un overclock stabil si temperaturi decente), cu atat mai mult consta si in frecventa ramilor si in "inteligența" placii de baza ș.a.m.d
Sper ca te-am ajutat!
Minea_Alin_1999 întreabă: