| Girly97 a întrebat:

Avem pe cineva care repara calculatoare si anul trecut cand l-am chemat sa imi reinstaleze Windowsul mi-a spus ca dupa ce l-ar fi testat ar avea nevoie de un SSD deoarece functioneaza foarte lent, insa nu imi permiteam atunci si cel mai probabil foloseam dintotdeauna un HDD. Zilele acestea a descoperit aceeasi problema ca anul trecut si a avut un SSD disponibil printre piese pe care mi l-a dat. Acum calculatorul porneste in maxim 10 secunde iar inainte dura vreo 40 secunde sau mai mult. Intrebarea este urmatoarea, pentru ca am pierdut HDD-ul pe care il foloseam cred ca din 2008 de cand avem calculator, am pierdut vreo functie importanta a calculatorului? Multumesc.

8 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună!
Nu cred ca ai pierdut nicio functie importanta a calculatorului prin inlocuirea HDD-ului cu un SSD. SSD-urile sunt mai rapide si mai eficiente decat HDD-urile si sunt o alegere buna pentru imbunatatirea performantei calculatorului. Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca datele importante de pe vechiul HDD au fost copiate pe noul SSD sau salvate in alt mod. Daca nu ai facut asta, datele de pe vechiul HDD s-ar putea sa fie pierdute.
Sper că te-am ajutat! O zi bună! happy

| StoicAnalysis a răspuns:

Functiile calculatorului le fac placutele RAM, procesorul, placa grafica fie ea integrata sau dedicata, si chipset-ul placii de baza. Tot ce ai pierdut tu prin inlocuirea hdd-ului cu ssd-ul a fost performanta de citire si de scriere a memoriei interne. un hdd se degradeaza cu timpul pentru ca el se foloseste de un principiu mecanic pentru a scrie sau a citit datele din pc ( are un disc care se invarte la 5400/7200 de rotatii pe minut, cu un ac ce atinge discul respectiv ). Nu cunosc pe deplin principiul ssd-ului, dar el neavand partile acelea mecanice, rata lui de citire/scriere e enorm de mare incat datele sunt percepute foarte rapid. De aia merge mai repede pc-ul tau acum.

| UserRo10 a răspuns:

Felicitari pentru upgrade. In afara de datele de pe el (poze, fisiere etc) nu ai pierdut absolut nimic. O sa sesizezi o miscare mult mai fluenta la utilizare pe langa timpul de asteptare mic.
Daca laptopul permite hddul vechi il poti pune in loc de cititorul de cduri sau daca ai slot disponibil chiar in laptop

| VoidEternal a răspuns:

Nu ai pierdut nimic dpdv functionalitate. Ai inlocuit o componenta cu alta mai performanta.

Daca hdd-ul vechi nu este defect, il poti pune intr-o carcasa speciala, (gasesti pe eMAG sau la magazinele de calculatoare) si-l poti folosi ca si stocare externa.

| VoidEternal a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Nu e vorba ca se degradeaza hdd-ul in timp. Ma rog, se si degradeaza dar limitarile hdd-ului sunt date de faptul ca acel cap de citire (care functioneaza cu laser btw) trebuie sa fie fizic deasupra locatiei unde este stocata informatia pe disc. Iar pentru ca informatia se scrie si rescrie constant in diferite locuri, accesarea ei depinde de miscarea mecanica a acelui cap de citire. Memoria flash permite accesarea datelor instant, nu exista parti in miscare si in plus se poate accesa informatia simultan din mai multe locatii.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru VoidEternal):

Partile in miscare la un hdd sunt discul acela si capul respectiv, daca la asta te referi. Poti sa te uiti la un videoclip pe Youtube cu un hdd desfacut in functiune.

| VoidEternal a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Pai si eu ce am zis? laughing Stai linisitit, cu computerele ma ocup, am desfacut zeci de hdd-uri. Eu incercam sa-ti explic ca viteza mai mare la ssd e data de faptul ca datele sunt stocate direct pe silicon si pot fi accesate instant, fara sa depinda de pozitia fizica a unui element (capul de citire) si mai multe seturi de date pot fi accesate simultan.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru VoidEternal):

Abia acum mi-am dat seama ca vorbeai de memoria flash adica de ssd ca nu are parti in miscare. Eu nu stiam ce inseamna memorie flash ( nu le am cu ssd-urile ) asa ca am presupus ca zici tot de hdd. laughing