| Vali27 a întrebat:

Buna! Am o întrebare! De ce creste memoria fizica atât de mult pe un PC? Eu plănuiesc să cumpăr un nou procesor, probabil așa nu va mai crește până la 70%-97%

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Ai mult prea puțin RAM pentru standardele din ziua de azi, si chiar și pentru procesorul pe care îl ai (care la rândul lui e amarat și vechi).
Cam ce buget ai avea?
Ar trebui sa schimbi procesorul, placa de baza și RAM ul.
Exista APU-uri mult mai puternice decât acel antic A4, ce nu costa o avere.
Ma gândesc la 3200G, 3400G, sau chiar mai noile 4300G.
RAM obligatoriu minim 8Gb, in 2 plăcute de câte 4GB, si la frecventa relativ mare (3200MHz, sau 3600MHz).
Din punctul meu de vedere nu prea merita sa investești în acea platforma, cumpărând 2GB ram.
E slab și procesorul.

10 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Dimpotrivă.
Dacă o sa schimbi procesorul cu unul mai puternic, cantitatea de RAM pe care acesta o va accesa va fi și mai mare.

Cât RAM ai acum, si în câte plăcute?

Si ce model de procesor? (Intel 2600K, 4670K, 10600K,
AMD Ryzen 3200G, 3600X,? etc)

| flixbuster a răspuns:

Cred ca vrei sa intrebi "de ce creste UTILIZAREA memoriei fizice?". Ca memoria in sine nu creste decat daca adaugi tu fizic.

Sunt multe motive: de la programe legitime mari consumatoare de memorie la programe mai nedorite (gen crypto-miner) care isi fac de cap pe PC-ul tau.

Daca ai nevoie de mai multa memorie, ei bine, trebuie sa cumperi (si sa instalezi)... mai multa memorie. Procesorul se ocupa cu altele.

P.S. Sper sa nu confunzi gradul de incarcare al CPU cu cel de incarcare RAM.

| Vali27 explică (pentru flixbuster):

CPU îl am 1-2% cănd nu ruleaza nimic, Memoria o am 79-80% când nu ruleaza nimic, discul 2% când nu ruleaza nimic...

| Vali27 explică (pentru NLS):

Procesorul meu este: AMD A4-5300B APU with Radeon(tm) HD Graphics 3.40 GHz, iar RAM instalat:2, 00 GB(1, 45 GB utilizabile)

Mi-ai putea recomanda niste unități PC bune atât pentru office/casa cat și pentru gaming dar prețul acestora sa nu treacă de 2500 Ron? Te rog!?

| NLS a răspuns (pentru Vali27):

Iti scriu deseară după 18-19:00 niște recomandări,
Dar în 2500 nu prea poți face PC cu adevărat de gaming, pentru ca nu ajung banii pentru o placa video dedicata (decât pentru una slaba, si atunci mai bine stai cu cea integrata în procesor pana mai strângi, fiindcă performanta nu difera cu mult când iei o placa video ce costa ~650RON).

Dintre Intel și AMD, ultimii stau mult mai bine cu grafica integrata, si nici procesoarele nu sunt rele deloc (cele de după 2018, cele ca al tău au fost mehhh) asa ca as alege AMD.
Modelul 5600G mai exact (la AMD, doar cele cu G în denumire au grafica integrata, celelalte nu au deloc, si necesita o placa video dedicata ca să primești imagine pe monitor).

Treaba e alta: ești sigur ca dorești PC preasamblat de un magazin?
Sunt mai slabe și mai problematice decât cele pe care ți le asamblezi tu din piese (cu condiția sa alegi piese de calitate, desigur).
Cea mai slaba componenta a lor e de obicei sursa, si tocmai ea e foarte importanta pentru funcționarea optima a sistemului.
Nu ajunge sa fie de 550W și sa fie certificata 80+Bronze, poate fi la fel de "bomba cu ceas" precum una necertificata deloc.
Contează PRODUCĂTORUL ei și al electronicii.
Conteaza ce componente s-au folosit (condensatori, dar nu numai), cat de bine e construit filtrajul curentului, pentru ca procesorul trebuie sa primească curent stabil.
Cunosc câteva persoane care și-au cumpărat asa ceva, si au avut numai probleme, au trebuit sa cumpere separat o sursa mai calitativa și sa o schimbe.

Ar fi mai indicat sa cauți un service de cartier, sau o persoana care se pricepe la asamblat, si sa ti l faci din piese.
Nu e tocmai obligatoriu, dar ar fi mai sigur.
Piesele ți le pot recomanda eu, daca vrei.
Magazine de unde recomand sa cumperi: Altex, PCgarage, eMAG (chiar eMAG, nu "parteneri").

Daca dorești sa mergi pe preasamblat totuși, spune cam ce jocuri dorești sa meargă.
Monitorul bănuiesc ca nu are rezoluție peste 1080p (FullHD)

In funcție de jocuri, o sa fac tot posibilul sa îngrămădesc și o placa video dedicata, doar dacă găsesc ceva ieftin ce cred eu ca e puțin peste grafica integrata în AMD uri.

Nu vreau cine știe ce jocuri,Farming Simulator, CS:GO, maincraf, eu vreau ca el sa se descurce și pe GAMING dar să meargă bine și pe Office, daca am ceva de făcut, sa nu stau 1000 de ani după el

| NLS a răspuns (pentru Vali27):

Pai orice task normal și de Office va merge foarte bine cu un procesor precum Ryzen 5600G.
Inclusiv Microsoft Office, filme la rezoluție 8K, si tot felul de programe (editare foto în GIMP, modelare 3D în Blender, editare video în CapCut, etc)
Cu jocurile e problema, ca acestea au nevoie de video dedicat, video-ul integrat în procesor poate sa ducă doar anumite titluri, si nu foarte bine nici pe acestea, va trebui la unele sa mai reduci din detalii.
CS Go din fericire iti va merge lacrimă, si Minecraft, probabil mai bine decât te aștepți.
Insa Farming 19, va rula cam asa:

https://youtu.be/fH2sX6BhJWo

https://youtu.be/7IP0TkJ_rQ8

Acum ma apuc sa iti caut niște variante, revin mai tarziu cu rezultatul.

| NLS a răspuns:

Aceasta ar fi varianta optima daca doresti sa obtii cea mai buna performanta in jocuri, pentru ca are placa video dedicata: Radeon RX 6400 4GB.
Procesorul e putin mai vechi, din generatia a 3-a (AMD Ryzen 5 3600), dar duce inca bine.
RAM doar 8GB, la 3200MHz, insa e suficient.
Sursa de 550W, nu specifica alte amanunte, deci poate fi o petarda ieftina de la branduri de rahat, care va iti arde PC-ul in decurs de 1 an (nu e totusi obligatoriu sa se intample asta, poate ai noroc si rezista si 5-6 ani. Magazinele cand asambleaza aceste calculatoare se gandesc doar la profitul lor, nu la sanatatea sistemului.
Iau cel mai ieftin (si automat mai slab produs) si il pun acolo, pentru ca exista fraieri (pardon, voiam sa spun nestiutori) ca tine care sar sa le cumpere).
Stocare: SSD de 512GB. Din nou, nu stii ce brand e, poate fi un ADATA, sau mult mai rau, un Intenso.
Si o placa de baza cu cel mai ieftin chipset (dotari putine, nu suporta OC, piese mai slabe, etc): A520

https://www.domo.ro/......xMTEnPw-l/

############################################
############################################

cel din stanga din linkul de mai jos, ar fi un sistem cu 4600G, si placa video Vega 7, integrata in procesor.

Are 16GB RAM (2 placute de cate 8GB, tot la 3200MHz),
o placa de baza cu chipset de mijloc: B550 (mai dotat decat A520)
un procesor putin mai slab (3600 si 4600G au numar de nuclee identic, aceeasi frecventa, dar 4600G, din cauza ca are si grafica integrata, are doar 8MB memorie cache L3, si doar PCIe 3.0,
pe cand 3600, are 32MB cache L3, si PCIe 4.0 )

Sura de 550W, despre care din nou, nu stim prea multe, decat ca e certificata 80+ Bronze.
Insa daca e facuta de Delux, Akyga, LC-Power, Serioux, Rasurbo, Rhombutech, etc, mult succes sa treaca un an fara sa ia foc.
Eu am avut o Akyga care a ars din senin dupa 3 luni. Noroc ca sistemul a scapat.

https://www.pcgarage.ro/......ocket-am4/

Cel din dreapta ar avea procesorul 5600G, e exact ce trebuie, e putin mai puternic decat 4600G, mai putin 1 amanunt: sursa de 300W.
E cam la limita, si daca nu e nici brand de calitate, chiar e periculos sa cumperi asa ceva.
Tu probabil nu ai vazut surse arse, si ce se poate intampla cu intreg sistemul.
Eu am vazut cateva, in ultimii 23 de ani.

In plus, la cel din dreapta apare din nou chipsetul A520.

Ca atare, eu cred ca as merge pe celalalt, cel din stanga lui, cu 4600G, Vega 7 si chipset B550.

################################
#################################
Ar mai fi acesta pe eMag, 3200G e mai vechi, e mai slab decat Ryzen 3600...deci nu prea mai poti avea pretentii de jocuri.
Insa merita pe deplin pretul cerut, si pentru Office e decent.
Sper doar sa nu aiba sursa Serioux, precum carcasa :)))

https://www.emag.ro/......DJ1NZ8MBM/

#################################

Iti reamintesc: daca vrei ceva cu adevarat solid si rezistent in timp, cu cele mai mici sanse de a se defecta, trebuie construit pe piese (sursa si placa de baza trebuie alese cu cap, impreuna cu restul componentelor. Daca te intereseaza, ma pot ocupa de asta, in caz ca gasesti persoana sau service sa ti-l asambleze).

Mulțumesc frumos! Daca o sa aleg să-l fac pe bucăți, o sa iau legătura cu dumneavoastră. O zi liniștită!