| Ancad2105 a întrebat:

Buna. Am un laptop HP, modelul 15-DB0XXX, cu 4gb ram, pe care l am folosit foarte putin, dar de fiecare data a avut probleme si nu am reusit sa termin ceea ce mi am propus sa fac pe el. Pe scurt, se blocheaza la absolut fiecare click pe care l fac, si orice comanda as face, ii ia cateva minute bune pana reuseste sa intre unde imi doresc. Are windows 10, iar de aproape fiecare data cand il deschid, indiferent daca sunt conectata la o retea de internet sau nu, el isi face actualizarile care dureaza in jur de 1-2h. Cum as putea sa l fac sa functioneze mai bine? Si as dori daca s-ar putea sa scap si de actualizarile de dupa fiecare deschidere, care mie mi se par inutile, pentru ca mai mult ii incetineste functionalitatile, decat sa i le imbunatateasca. Imi este foarte ciuda pentru ca il am de 5 ani de zile aproximativ, dar nu cred ca am reusit sa stau o saptamana pe el in tot timpul acesta si practic e nou, folosit foarte putin, si sta degeaba in husa fara sa se poata folosi nimeni de el.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Daca intrati in CPU-Z, primul program, o sa vedeti informatii despre Procesor (nu doar modelul, ci si frecventa la care lucreaza in timp real),
despre RAM (in TAB-urile SPD si Memory),

https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_2.08-en.zip

iar cu acest program, puteti monitoriza temperaturile procesorului si ale placii video, in TAB-ul Sensors.

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

Nu e cine stie ce inginerie, trebuie urmarite temperaturile pentru
CPU (CPU Temperature - procesor)
si pentru GPU (GPU Temperature - placa video).

https://www.techpowerup.com/forums/attachments/rr5iajme6ml31-png.161510/


2)
Tipul unitatii de stocare se poate stabili si in alte feluri, cu programe (Cristal Disk Info),

https://sourceforge.net/......e/download

sau prin urmarirea vitezei de copiere a unui pachet de date, film, etc

(daca ar fi un HDD, niciodata nu trece de 170-200MB/s, cand copiati pe un alt HDD extern.
Daca e un SSD, viteza medie ar trebui sa fie minim 300MB/s, spre 400-450MB/s uneori (sau chiar mai mult)).

Zgomote ciudate ar putea veni si de la ventilator, dar totusi, avand in vedere ca ventilatorul se roteste cu viteza foarte mare, zgomotele ar fi un zumzet continuu.
Daca sunt zgomote rare ce seamana cu un "agatat", sau un trosnet scurt, infundat, sunt 99, 99% sanse sa fie vorba despre un HDD.

PE net am gasit acelasi cod, si se specifica ca laptopul are un HDD (care a fost scos din laptop in acel anunt, nu se vinde, nemtii sunt foarte speriati in ceea ce priveste sensibiliatea datelor. Prefera sa le pastreze sau sa le distruga).

Si daca e asa, ar trebui inlocuit cu un SSD.

PS: am gasit si manualul de service, si nu ajuta concret la nimic.
E valabil pentru mai multe modele si echipari, si se mentioneaza SSD-uri si HDD-uri.
DAR nu se specifica pentru fiecare model in parte, astfel incat puteti avea un HDD.


3) Deasemenea, cei 4GB RAM ar trebui upgradati la minim 8 GB, dar pentru asta trebuie intai sa va asigurati ca exista un slot liber.

Confirmat de manualul de Service, pagina 2:
modelele cu Ryzen (indiferent ce submodel) vin cu 2 sloturi de RAM, si suporta pana la 16GB.

https://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c06719946.pdf

Asta inseamna ca: varianta ieftina: puteti instala inca 4GB.
Trebuie doar sa aiba aceeasi frecventa, si aceeasi latenta(CL) ca si placuta din laptop.
Asta se afla destul de usor cu CPU-Z, TAB-urile SPD si Memory.

Sau daca doriti sa investiti mai mult, desi nu prea merita, puteti scoate placuta existenta, si sa instalati 2 placute de 8GB.

RAM-ul trebuie sa fie pentru laptop, adica SODIMM,
si sa aiba frecventa 2400MHz (cel mai probabil, vedeti in CPU-Z).

Latenta(CL) se stabileste doar scotand si privind placuta, sau cu CPU-Z.
Daca urcati aici doua printr-screenuri cu TAB-urile SPD si Memory din CPU-Z, pot spune cu exactitate ce ar trebui cumparat.

4) "nu am incercat sa-l reactualizez sau ceva de genul".

Cu asta as incepe eu, v-am enumerat mai sus motivul: puteti avea un "miner" care va pune la lucru laptopul fara stirea dvs (si il foloseste la maxim, de aceea merge greu).
Sau un virus.

desi daca are doar 4GB RAM, nu are cum sa mearga altfel decat prost.

5) va pot invata cum sa scoate actualizarile automate, insa din nou, e foarte important ca Windowsul sa fie proaspat (re)instalat, si nu cu cine stie ce erori sau conflicte prin registrii,
si "musafiri" prin el, caz in care nu veti rezolva nimic.


Daca aveti Windows 10 Pro:
urmati metoda cu Policy Editor (minutul 00:48)
cea cu Services (minutul 01:43).
si cea cu Task Scheduler (minutul 04:17)

Daca aveti Windows 10 Home:
urmati metoda cu Registry Editor (minutul 02:25)
cea cu Services (minutul 01:43).
si cea cu Task Scheduler (minutul 04:17)

https://www.youtube.com/watch?v=YhFVF-P-KtE

######
Deasemenea, exista un trick sa nu va mai deranjeze mesajele de upgrade catre Windows 11, in caz ca v-au aparut vreodata, dar ma indoiesc, caci laptopul nu corespunde, nu e suficient de puternic.

4 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Are cumva procesorul AMD Ryzen 5 2500U?

Ai ceva programe mai speciale (mai mari, mai pretentioase) pe el, sau il folosesti doar pentru navigat si chestii office?

Are placa video dedicata, sau doar ceva integrata in procesor (Vega 8)?

Ai incercat sa reinstalezi Windowsul, pe curat, cu stick USB bootabil, nu prin metoda Reset this PC (pe care o gasesti in Settings, si e foarte comod de folosit, dar care nu ajuta foarte mult in majoritatea cazurilor)?

Procesorul acela nu e cel mai cel (vreau sa spun ca e slabut pentru zilele noastre), dar ar trebui sa duca un browser fara lag si blocaje suparatoare.

Deasemenea, ai fi putut prinde un miner, care iti pune procesorul la treaba, astfel sta in load maxim (100%), chiar daca tu nu faci mai nimic pe el.

Uita-te in Task Manager, in TAB-ul Performance, si vezi la cat la % sta procesorul cand ai doar Chrome cu YouTube deschis, apoi inchide si browserul si urmareste daca scade loadul procesorului.

Spuneai ca nu l-ai folosit aproape deloc.
DAR ar trebui totusi sa verifici daca nu are praf (asta nu poti verifica tu prea usor, dar se extinde la punctul urmator...) SAU daca nu se supraincalzeste procesorul.

### O mica parte din vina pentru blocaje o are si RAM-ul.
In urma cu 6 ani, te mai descurcai cu 4GB pentru navigare, insa in ziua de astazi, mai ales cu Windows 10, sub nici o forma nu poti avea o experienta placuta.
Minimul necesar sa poti face browsing e 8GB, si daca folosesti ceva programe mai pretentioase, atunci minimul devine 16GB.

### Am lasat pentru final ce era mai evident:
Are sau nu un SSD pentru partitia C: (pentru sistemul de operare)?
Daca este pus pe un HDD, nu are cum sa se miste bine.
Poti recunoaste diferenta dintre cele 2 chiar s fara sa te pricepi deloc.
HDD-ul cand lucreaza, scoate sunete deranjante, ca niste click-clack-uri uneori, sau ca un huruit. (aceste sunete provin de la miscarea foarte rapida a capului magnetic)
SSD-ul in schimb nu se aude deloc, neavand parti in miscare.

| Ancad2105 explică (pentru NLS):

Va multumesc pentru raspuns. Normal, pe laptop am un sticker pe care scrie Ryzen 5, insa cand am incercat sa caut mai multe caracteristici ale dispozitivului, in dreptul procesorului scrie "indisponibil", si nu stiu sincer ce sa cred sau ce inseamna asta, pentru ca nu cred ca are cum sa functioneze un laptop fara procesor. Nu ma pricep deloc la chestii de genul, de asta am si pus intrebarea aici.
Programe mari nu am, decat cateva aplicatii anti-virus, pe care mi le-a instalat domnul care mi-a instalat si windowsul atunci cand l am cumparat, pe care niciodata nu le folosesc. Eu doresc sa folosesc laptopul doar pentru cautari, filme, etc.
Praf nu cred ca are cum sa aiba, pentru ca in toti anii acestia doar in husa a fost tinut.
Iar la celelalte intrebari nu prea am cum sa raspund pentru ca nu ma pricep, iar legat de windows nu am incercat sa l reactualizez sau ceva de genul.

| Ancad2105 explică (pentru Ancad2105):

Pentru partea cu HDD, mi-am dat seama ca are ocazional, o data la cateva minute, un sunet ciudat cum l ati descris dumneavoastra, mai accentuat, insa in rest, se aude foarte putin doar cum ar fi pornit

| Ancad2105 explică (pentru NLS):

Multumesc mult inca o data. Mi ati fost de mare ajutor. Am inteles perfect, si voi incerca sa controlez totul pe rand si sper sa reusesc sa-l pun la punct cat de cat.
Multumesc inca o data?