Nu ar fi nici o problema, cu conditia sa mai faci pauze de 5 minute, din cand in cand, pentru sănătatatea ochiilor tăi.
Are, consumi curent.
In alta ordine de idei, vedem cind o sa crape dupa ~2-3 ani de utilizare. Nu fiindca se supraincalzeste, ci fiindca asa de proaste le fac acuma.
P.S. Sistemul ala de la Asus e pirjoala. Nu se incalzesc palmele, dar el poate sa aiba si 100 de grade. Stiu ce zic, am si eu unul.
BUna, nu ar avea nimic pe moment, doar ca si Laptoopul este si el aparat, si piesele lui nu tin chiar o viata, are si el viata lui. Cred ca mai are nevoie de pauze.
Nu are nimic, de aia are coolere sa se aeriseasca singur. Componentele electrice nu se useaza ca cele mecanice si nu au nevoie de pauze.
Depinde poti sa-l cureti la 3-4 luni cam asa sau sa faci pause in astea zece ore!
primesc funda?
Laptopul nu cred ca o sa aiba nimic-desi nici aceste ''aparate'' nu tin o vesnicie folosite incontinuu!
Uite insa ''efectele'' pe care o sa le aiba asupra ta aceste 10 ore continnue:
Nevoia, profesia, placerea sau dependenta ne fac pe din ce in ce mai multi sa ne petrecem mare parte din timp in fata computerului. Influenta tehnologiei informatiei se manifesta la toate nivelurile: de la necesitatea includerii in manualele de psihiatrie a dependentei de Internet, la discutia privind efectele nocive ale statului la calculator.
Exista insa si primele certitudini - sindromul de tunel carpian a fost recunoscut recent in Olanda drept boala profesionala, rezultat al folosirii intensive a tastaturii.
Medical, primii care au de suferit din cauza activitatii prelungite in fata calculatorului sunt ochii. Aproximativ 80% dintre cei care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi sunt predispusi sa aiba tulburari minore de vedere. Folosirea, in special de copii, a calculatorului mai mult de doua ore pe zi poate duce la aparitia unor probleme specifice: cefalee, tulburari de atentie, senzatii de oboseala a ochilor, vedere incetosata, diplopie.
Cea mai grava tulburare de vedere e glaucomul, care inseamna cresterea tensiunii intraoculare si poate duce la orbire daca nu e tratata la timp.
Aceste consecinte apar ca urmare a faptului ca perceptia caracterelor de pe videoterminal de analizatorul vizual este diferita de receptarea simbolurilor tiparite. Acestea din urma sunt caracterizate de o uniforma distributie a culorii si marginii bine definite.
In schimb, cele pe suport virtual nu au acelasi contrast. Intensitatea pixelilor este maxima in centru si diminuata catre margini, ceea ce presupune o acomodare prelungita din partea cristalinului. Pe langa aceasta, se produce si modificarea reflexului de clipit cu uscaciune la nivelul corneei.
Ochii nu sunt singurii afectati de statul la calculator. De asemenea, pot aparea probleme cu muschii, oasele si articulatiile.
Principalele tulburari musculare si osteo-articulare sunt corelate cu o pozitie incorecta la locul de munca si cu durata mentinerii acesteia.
Urmatoarele probleme sunt mai des intalnite: afectarea coloanei vertebrale - durerea se poate insoti de deviatii ale coloanei, cea mai frecventa fiind cifoza, hernia de disc - dupa unii autori, riscul creste cu 60-70%, osteoporoza - favorizata de activitatile sedentare prelungite, CDT (Cumulative Trauma Disorder) este un sindrom cauzat de pozitia rigida a bratelor pe langa corp, in timpul introducerii de date la tastatura.
Rezulta compresiunea vaselor si a nervilor din zona pectorala, cu durere sau jena locala. O forma a CDT este sindromul de tunel carpian, consecinta a comprimarii nervului median la nivelul tunelului carpian de tendoanele inflamate ale flexorilor mainii.
Cauzele principale ale sindromului de tunel carpian sunt reprezentate de pozitia prea inalta a tastaturii, lovirea cu prea multa putere a tastelor si de activitatea de durata, fara pauze.
Netratata, afectiunea poate duce chiar la paralizia degetelor de la mana respectiva.
In mod similar, pot aparea alte afectuni: sindromul tunelului cubital, tendinita sau tenosinovita extensorului degetului mare, epicondilita laterala.
Cea mai frecventa problema neurologica legata de utilizarea calculatorului se refera la posibilitatea declansarii crizelor de epilepsie. Epilepsia fotosensibila este intalnita la 3-5% din totalul bolnavilor de epilepsie. Totusi, doar un numar mic de pacienti din acest subtip prezinta crize provocate de lucrul in fata monitorului.
Au fost deja semnalate cateva cazuri de tromboza venoasa profunda cauzate de activitati statice prelungite in fata calculatorului. Desi foarte rara, aceasta este o complicatie grava.
Unele studii sugereaza o relatie de cauzalitate intre radiatia electromagnetica emisa de videoterminale si o posibila afectare cutanata. Un numar restrans de indivizi a acuzat aparitia unor leziuni pe fata si maini, similare cu cele intalnite in acneea rozacee, dupa activitatea prelungita in fata monitorului.
Si, totusi, cea mai grava problema pare sa fie stresul si dependenta de calculator.
Dependenta de calculator nu este inca definita strict in termenii unei afectiuni psihiatrice clasice. Se considera, insa, ca in cazul anumitor persoane cu vulnerabilitate psihica (ai carei parametri nu au fost inca bine precizati) calculatorul este inalt dependogen.
Intre 5 si 10% dintre utilizatorii de Internet devin dependenti. Aproximativ acelasi procent se intalneste si in cazul consumatorilor de alcool. Daca opt ore pe saptamana reprezinta o valoare medie "normala" de utilizare a Internetului, persoanele dependente petrec neobligate peste 35 de ore in fata calculatorului.
Unii vad dependenta de calculator ca o tulburare de control al impulsurilor, intrand in aceeasi categorie cu cleptomania sau jocul de noroc patologic.
Stresul exagerat e asociat adesea cu lucrul la calculator, datorita volumului de munca potential imens pe care-l constientizam involuntar. Se accentueaza toate tipurile de patologii asociate stresului: insomnii, tulburari digestive, tulburari afective.
Apar o serie de tulburari de personalitate si emotionale. Persoanele care petrec mult timp la calculator se desocializeaza, se izoleaza si devin introvertite. Sunt persoane comode, care adesea considera ca orice efort fizic e inutil. Isi procura aproape tot ce au nevoie via Internet, limitand miscarea in aer liber si contactul interuman la minimum.
Ce e de facut?
Pentru a preintampina aceste probleme cauzate de statul la calculator trebuie sa luam cat mai multe pauze. Este recomandata o pauza de 5 minute la fiecare jumatate de ora de lucru la calculator, pauze in care sa te ridici si sa faci cateva miscari de stretching.
Pozitia clasica de lucru la birou este cea mai uzitata, dar nu si cea mai buna. Postura de sezand prelungit cu picioarele pe sol determina aparitia tulburarilor de intoarcere venoasa cu senzatia de picioare grele si umflate. Daca nu poti renunta la aceasta pozitie, incearca cel putin sa iti sprijini picioarele pe un scaun, astfel incat sa eviti pozitia lor decliva prelungita.
Privirea trebuie sa cada exact pe monitor, capul trebuie sa fie cu putin mai sus decat nivelul monitorului. Din cand in cand fa cateva miscari de rotire a capului pentru a preveni aparitia modificarilor degenerative de la nivelul coloanei cervicale.
Utilizeaza intotdeauna ecrane protejate, potriveste imaginea monitorului astfel incat sa eviti luminozitati exagerate si oboseala oculara.
Utilizeaza mai des tastatura decat mouse-ul. Astfel poti evita patologia care vizeaza sistemul musculotendinos si nervos al mainii.
Evita camerele supraincalzite. Temperatura optima in camera in care lucrezi trebuie sa fie in jur de 18...20 grade. Calculatorul degaja el insusi cantitati de caldura destul de importante.
Un studiu realizat de cercetatorii de la Ohio State University atrage atentia asupra unei afectiuni numite "ochi uscat", ce rezulta in urma numarului redus de clipiri pe minut, o consecinta a mijirii ochilor la monitorul calculatorului.
Oamenii au tendinta sa mijeasca ochii atunci cand citesc o carte sau privesc monitorul calculatorului si acest lucru face ca rata de clipire sa scada.
Clipeste des. Clipitul reumezeste ochii. In concluzie, daca slujba te obliga sa citesti mult sau te forteaza la nivel vizual, este foarte probabil ca vei clipi mult mai putin decat ar trebui, ceea ce oboseste si usuca ochii.
Potrivit cercetatorilor, daca o persoana mijeste, chiar si putin, ochii, rata de clipire coboara brusc de la 15 la 7, 5 de clipiri pe minut.
Mijitul are doua roluri, in primul rand imbunateste vederea prin definirea mai clara a obiectelor ce nu sunt corect focalizate. In plus, reduce cantitatea de lumina ce cade pe retina in cazul surselor ce provoaca fenomenul de "glare".
Fiind un proces automat, persoanele care mijesc ochii nu sunt constiente de acest lucru.
"Ochiul uscat" nu este o afectiune grava, aceasta putand fi tratata cu picaturi de ochi disponibile in farmacii, dar poate cauza senzatii de iritatie si unele dureri.
Mobilierul de birou trebuie ales cu grija pentru a nu deforma. Cand lucrezi mult timp la birou, la calculator, pentru a evita tensiunile musculare care duc in timp la deformari si tulburari de circulatie, trebuie sa acorzi atentie urmatoarelor elemente: Scaunul trebuie reglat in inaltime astfel incat, atunci cand stai asezat la birou, coatele si genunchii sa formeze unghiuri drepte.
Cand stai pe scaun, spatele trebuie sa fie drept, iar picioarele sa fie asezate pe podea, fara ca genunchii sa atinga marginea scaunului. Pe cat posibil este bine sa optezi pentru un scaun cu manere de sprijin pentru coate.
Rezemarea coatelor pe manere elimina tensiunea permanenta din muschii bratelor si spatelui. Ecranul monitorului - trebuie plasat la o distanta de 45-50 de centimetri de ochi. Cand esti asezat pe scaun, partea de sus a ecranului trebuie sa fie la nivelul ochilor si sa fie usor inclinat catre spate. In cazul in care porti ochelari de vedere, regleaza in asa fel pozitia monitorului incat sa poti vedea cat mai clar.
In cazul in care lucrezi mai mult de doua ore pe zi in fata calculatorului, tastatura trebuie sa fie aliniata cu marginea ecranului monitorului.
Tastatura si mouse-ul trebuie asezate la o inaltime corespunzatoare, in asa fel incat, atunci cand lucrezi cu ele, antebratele sa faca un unghi drept cu bratele. Ideal este ca biroul la care lucrezi sa fie dotat cu o platforma suplimentara, ajustabila in inaltime, pe care sa fie asezate tastatura si mouse-ul.
In timpul lucrului, tastatura trebuie sa fie perpendiculara cu antebratele si mainile, iar antebratele sa se sprijine pe marginea biroului. In asa fel se poate preveni aparitia sindromului tunelului carpian.
Pentru a elimina tensiunile din zona muschilor cefei, mouse-ul trebuie plasat cat mai aproape de tastatura. De asemenea, pentru a asigura o luminozitate corecta, sursa de lumina trebuie situata in partea laterala a biroului. De asemenea, trebuie evitate reflectiile in ecranul monitorului, care pot obosi ochii.
In cazul in care esti nevoit sa stai mai multe ore in fata ordinatorului, este indicat sa faci la fiecare jumatate de ora cativa pasi pentru a te dezmorti si pentru a activa circulatia membrelor. De asemenea, este bine ca din cand in cand sa faci miscari de destindere a bratelor, gatului sau picioarelor.
Daca uiti, poti sa iti pui pe calculator un script care o data la o ora iti aduce aminte sa te ridici in picioare si sa incerci sa-ti dezmortesc spatele.
Si..credeai ca primesti funda daca copiezi un articol de pe net si il pui aici? n-are nevoie legatura cu ceea ce am intrebat eu -_-
Poti sa folosesti laptopul 10 ore dar cel mai bine e sa ii scoti bateria deoarece daca il ti tot timul in priza si bateria este montata dupa cateva zile o sa te tina 2 minute bateria.Nu o sa ai timp nici sa il muti dintr-o priza in alta.
Nu credeam ca o sa primesc nicio funda-nu am nevoie de ele!
Crezi ca raspund la intrebari pentru niste amarte de funde virtuale?
Viata mea e intr-adevar jalnica-insa nici chiar as cum iti imaginezi tu!
NU RASPUND PT FUNDE!
Ti-am raspuns intrebarii pentru ca mi se pare ca 10 ore e un timp destul de mult petrecut in fata Pc-ului(indiferent ca muncesti sau te joci sau whatever...)
Si eu obisnuiam/obisnuiesc sa petrec cel putin 3-4 ore in fata monitorului si am observat ca am probleme cu ochii din aceasta cauza.
Incercam sa te atentionez pentru a nu suferi de aceste probleme ca mine-dar se pare ca tu crezi ca vreau sa ma ''imbogatesc'' primind funde aici pe TPU...
Amice nu dau doi bani pe fundite ok?
Cat se poate de ok! intr-adevar muncesc 10 ore in fata laptopului dar NU zilnic! eram curios doar daca ai scris tu articolul acela, atata tot amico
PushPiki întreabă: