Programele de tip editare foto-video se vor deschide mult mai repede cu mai mult RAM (vezi aici diferenta dintre 8GB RAM vs 16GB RAM https://www.youtube.com/watch?v=MhSGyZHt6DQ ). Daca folosesti laptopul respectiv in jocuri, nu vei simti o diferenta uriasa (mai multe cadre pe secunda). SSD-ul te ajuta, in schimb, la pornirea calculatorului. Acum o luna mi-am luat unul pentru calculator si am fost atat de impresionat de cum se misca, incat mi-am luat unul si pentru laptop. SSD-ul este ca un Hard Disk doar ca este electric in totalitate care iti salveaza fisierele in memorii de tip celule, spre deosebire de Hard Disk ce salveaza fisierele pe platane si le acceseaza folosind o parte mecanica. Foloseste acest program (http://www.softsea.com/download/MaaS360-Boot-Analyzer.html) pentru a afla timpul de pornire al laptopului si vezi daca ai nevoie de un SSD. Mie imi pornea laptopul in 100 de secunde, iar acum cu SSD-ul porneste in 20.
Nu contează mereu RAM-ii deşi se simt destul de mult 16 GB faţă de 8GB, contează şi celelalte specificaţii pe care le ai pe alptop şi cum a fost îngrijit, unele laptopuri au specificaţii foarte bune doar că din cauza faptului că n-au fost folosite cu un cooler sau n-au fost curăţate la timp acum merg dezastruos.
Depinde de restul specificatiilor si la ce folosesti laptopul respectiv. Fii putin mai explicita. Recomandat ar fi sa iei un SSD daca nu ai unul.
Eu una nu ma pricep foarte bine, chiar am sa ma interesez despre SSD zilele astea, dar imi poti spune pe scurt cu ce m-ar ajuta?
Ai avea mult mai mult spatiu pentru diverse, mai multe fps uri in jocuri, dowbload urile o sa se incarce mai rapid
Pai beneficiile sunt evidente
Daca te joci jocuri si iti place gamingul jocurile o sa mearga mult mai fluent
Daca nu prea te joci o sa ai avantaju de a deschide mai multe file in acelasi timp fara sa laguiasca laptopul, pc-ul depinde de ce ai.Adica o sa poti face mai multe chestii in acelasi timp. Daca folosesti mult pc-ul merita
1. Poti rula mai multe programe simultan.
2. Unele programe care necesita mult RAM vor rula mai fluent.
Pentru performanta per total nu conteaza cantitatea de RAM ci frecventa acestuia. RAM-ul vine in mai multe frecvente, listate mai jos:
DIMM Type Memory Clock I/O Bus Clock
DDR3-1333 166 MHz 666 MHz
DDR3-1600 200 MHz 800 MHz
DDR3-1866 233 MHz 933 MHz
DDR3-2133 266 MHz 1066 MHz
8 GB sunt suficienti ( chiar si pentru majoriatatea jocurilor ).
In prezent am deschisa o fereasta chrome cu 10 tab-uri si 1 fisier word in background. Consum -> 5.2 GB
Daca nu te ocupi de gaming intens sau editare video/foto, acei 8 GB sunt mai mult decat suficienti.
Te contrazic: un SSD, chiar dacă nu are părți mecanice, are o durată de viață mai mică decât un hard(platanul în sine ține foarte mult, cipurile nu). Mai rău, hard-urile dau semne că sunt pe cale să se defecteze, însă un SSD moare instant și irecuperabil.
SSD-urile sunt substanțial mai scumpe ca un hard pentru aceeași capacitate.
Cu toate astea, merită totuși, însă trebuie să știi la ce riscuri și dezavantaje te supui, căci eu unul am învățat-o pe pielea mea.
Dacă ai garanţie, te ţine din start 2 ani. fiindcă dacă se defectează SSD-ul ştii că ţi-l repară gratis.
Depinde şi ce anume faci pe PC, de exemplu unul de joacă doar CS:GO şi jocuri mai mici poate folosii ceva de 120.
Unul de e gamer înrăit şi ţine şi filme şi toate cele, trebuie unul mare pentru el.
Suplimentarea memoriei RAM are eficienta doar atunci, daca memoria actuala este ocupata timp mai indelungat 75-80% si peste (se poate vedea in Task Manager).
In caz contrar sunt doar bani cheltuiti degeaba.