| Johnny3005 a întrebat:

Buna dimineata! Multumesc pentru raspunsurile voastre la intrebarea mea. Asta da nastere la urmatoarea intrebare... inainte de montajul acelei sigurante de aproximativ 40-50 amperi, se monteaza doua separatoare fuzibile. Unii spun ca acele fuzibile pot avea 10A, 16A sau 20A. Care ar fi varianta corecta pentru ce am eu nevoie?

6 răspunsuri:
| Brizbriz a răspuns:

Ti-am recitit intrebarea, ce zici de 35 de amperi?!?
daca zici ca 33 de amperi trece maxim

cat despre alte sigurante fuzibile, nu stiu cine ti-a spus, dar ori nu a inteles ce spui tu, ori isi bate joc de necunoasterea ta, deja sa pui o siguranta pe curent continuu e paranoia SERIOASA, curentul continuu e mult mai sigur decat cel alternativ, si probabilitatea de o autoinductie sau alte chestii care sunt foarte nasoale pe alternativ sunt foarte putin probabile pe continuu

iar pe tine cineva te-a convins ca iti trebuie mai mult de o siguranta, de ce nu ii spui tu sa isi bage ideea pana sus unde soarele nu patrunde? pentru ca e destul de clar ca si tu ai dubii, daca ai venit sa intrebi aici

| Brizbriz a răspuns (pentru Johnny3005):

Ok, lumea asta e MARE, lumineaza-ma si pe mine la ce iti trebuie asa ceva?!?

ce consumator ai tu pe curent continuu, si de ce iti trebuie fire trase prin panouri, si nu tragi curent alternativ pana la aparat iar acolo il convertesti la continuu, ca sa NU ai pierdere mare de putere

eu am innadit 2m in plus la un incarcator de camera de supraveghere, si nu a mai mers, pe curentul continuu pierderea e ENORMA, la fiecare metru, asa ca e mult mai fezabil sa tragi prize de curent alternativ, si apoi sa pui un incarcator chiar langa aparat, asta e motivul pentru care Tesla a castigat razboiul curentilor alternativ, vs continuu in fata lui Edison, care vroia cate o centrala electrica la fiecare a doua cladire, doar pentru ca, curentul continuu e "mai sigur"

deci, astept raspuns la intrebare, acum, CHIAR sunt curios

| halogen001 a răspuns:

O siguranță fuzibilă e mai simplă, nu are ce să se defecteze la ea și atunci ajunge o singură siguranță fuzibilă, dar se poate pune o siguranță fuzibilă mai mare și una automată mai mică în serie. În felul ăsta, de fiecare dată când curentul e prea mare, siguranța automată sare prima și poate fi resetată, iar siguranța fuzibilă nu mai trebuie schimbată. În cazuri mai rare, atunci când siguranța automată nu întrerupe circuitul se arde siguranța fuzibilă și protejează circuitele.

Dacă am curent de 33A pe perioade mai mari de o zecime de secundă și pun siguranță fuzibilă de 10A, acea siguranță se va arde în câteva secunde și nu poate fi folosită. La 33A trebuie siguranță de 35, 40, 50, 60A. Siguranța automată poate fi mai apropiată de 33A ca sa se declanșeze mai repede si să protejeze atât circuitele cât si siguranța fuzibilă, iar siguranța fuzibilă va fi ca o protecție suplimentară care să asigure întreruperea curentului atunci când sig. automată e defectă.

Prin urmare, la un curent de 33A pun o sig automată mai mare de 33A, dar apropiată de 33A, deci ar merge 35A, iar siguranța fuzibilă trebuie să fie tot de la 33A în sus și aș alege una de 40A, puțin mai mare decât sig. automată ca să nu se întrerupă ambele siguranțe simultan și să fiu nevoit să o schimb prea des pe cea fuzibilă. Trebuie cunoscute caracteristicile siguranțelor și circuitelor pentru a face o alegere corectă.

Se vede și în clipul video că siguranța automată e de 32A, iar cea fuzibilă e mai mare, e de 63A, deci e ca o măsură de protecție suplimentară. In circuit curentul maxim va fi de 32A. De îndată ce curentul e mai mare, sare siguranța automată prima, iar dacă e defectă se arde și siguranța fuzibilă care nu are cum să fie defectă fiind doar un fir metalic care se topește și asigură protecția 100%.

| Johnny3005 explică (pentru Brizbriz):

Este vorba de 3 panouri fotovoltaice de cate 200w fiecare, avand fiecare maxim 11 amperi si sigurantele sunt necesare pentru protectia controlerului mppt.

| Brizbriz a răspuns (pentru Johnny3005):

Aha, interesant, nu am avut inca tangenta cu tehnologia asta